Ερώτηση προς τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας σχετικά με τις αρνητικές εξελίξεις στο ζήτημα της εξόρυξης χρυσού σε Ροδόπη και Έβρο, κατέθεσε στη Βουλή το ΚΚΕ.

Το κείμενο της Ερώτησης, που υπογράφεται από τους βουλευτές του Κόμματος Λεωνίδα Στολτίδη και Γιάννη Δελή, έχει ως εξής:

«Πολύ αρνητικές εξελίξεις δρομολογούνται για τον λαό της Ροδόπης μετά τη δημοσιοποίηση της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας, με την οποία ακυρώνεται ακόμη και η απόφαση του Συντονιστή Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας και Θράκης που απέρριπτε τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) της εξόρυξης χρυσού στις Σάπες Ροδόπης.

Η απόφαση αυτή δίνει “ανάσα ζωής” στις καταστροφικές επιδιώξεις εκμετάλλευσης του χρυσού της περιοχής, τις οποίες η κυβέρνηση της ΝΔ είχε εγκρίνει με την παραχώρηση έκτασης για ερευνητικές γεωτρήσεις.

Οι αγώνες, οι μαζικές κινητοποιήσεις των κατοίκων της περιοχής για το εδώ και μια 20ετία σχεδιαζόμενο έγκλημα κατάφεραν τη σοβαρή καθυστέρηση αυτών των εξελίξεων σε Σάπες και Πέραμα. Με το ίδιο πείσμα όμως εμμένουν και οι μονοπωλιακοί όμιλοι-χρυσοθήρες, αφού τα κέρδη είναι τεράστια και η ουσιαστική στήριξη από την ΕΕ και διαχρονικά τις ελληνικές κυβερνήσεις εξασφαλισμένη.

Η θυγατρική της Eldorado Gold Inc. “Χρυσωρυχεία Θράκης ΑΕ” “παίρνει αέρα στα πανιά της” από:

  1. Τη διακηρυγμένη πρόθεση της κυβέρνησης να “ξεπαγώσει” τέτοιου είδους επενδύσεις με βάση και τις δηλώσεις του ίδιου του πρωθυπουργού αμέσως μετά τις προηγούμενες εθνικές εκλογές.
  2. Το νομικό πλαίσιο που έχει διαμορφωθεί από τη σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ, την προηγούμενη του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και τις άλλες αστικές κυβερνήσεις (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ) που υλοποιούν διαχρονικά τη στρατηγική της ΕΕ για την “πράσινη μετάβαση” (όπως ο περιβαλλοντικός νόμος 4685/2020 που προβλέπει fast track διαδικασίες έγκρισης των ΜΠΕ, ο νέος κλιματικός νόμος του 2021 κλπ.).
  3. Τον Περιφερειακό Χωροταξικό Σχεδιασμό που εγκρίθηκε το 2003 με κυβέρνηση ΝΔ και αναθεωρήθηκε το 2018 με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, με τον οποίο δεν αποκλείονται οι εξορυκτικές δραστηριότητες αλλά αντιθέτως το ίδιο το ΠΠ τις εντάσσει στη “συνετή” διαχείριση φυσικών πόρων της Περιφέρειας …στην αναπτυξιακή διαδικασία.
  4. Το σκεπτικό της απόφασης του Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας και Θράκης στηρίχθηκε στις “αρχές” της ΕΕ για την “προστασία του περιβάλλοντος” και στις κίβδηλες διακηρύξεις για την “κοινωνική συνοχή”, για τη “συμμετοχή των φορέων και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στη λήψη αποφάσεων” (σύμβαση Aarhus), τη “σύγκρουση διαφορετικών αναπτυξιακών χαρακτηριστικών της περιοχής”, τις “αναλύσεις σχέσεως κόστους – οφέλους”. Το σκεπτικό της συγκεκριμένης απόφασης στηρίχτηκε δηλαδή σε ένα πλαίσιο που κάθε άλλο παρά αντιτίθεται στους στόχους που έχουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι για την καπιταλιστική ανάπτυξη, στηρίχτηκε στην πολιτική όλων των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων που δεν κατάργησαν τον απαράδεκτο Μεταλλευτικό Κώδικα ο οποίος δεν αποκλείει κατηγορηματικά την εξόρυξη του χρυσού.

Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας βρίσκεται σταθερά απέναντι στην παραχώρηση του ορυκτού πλούτου και ιδιαίτερα του χρυσού σε μονοπωλιακούς ομίλους, πολύ περισσότερο που μια τέτοια επένδυση εγκυμονεί σοβαρούς περιβαλλοντικούς και άλλους κινδύνους για τους κατοίκους και την περιοχή, δημιουργεί άμεσα και μακρόχρονα προβλήματα στην υγεία των κατοίκων, προβλήματα στον υδροφόρο ορίζοντα, καταστρέφει καλλιέργειες. Και από αυτή την άποψη, θα πλήξει ολόκληρη την περιοχή, τον αγροτικό της πλούτο, γενικότερα τον φυσικό της πλούτο, την κτηνοτροφία, την αλιεία και τον τουρισμό. Με πρώτα θύματα τους αυτοαπασχολούμενους και μικρομεσαίους, τους εργαζόμενους αυτών των τομέων και κλάδων.

Ο ορυκτός πλούτος της χώρας είναι λαϊκή περιουσία και σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να παραχωρείται σε μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους. Η αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου μπορεί να γίνει σε όφελος του λαού.

Με βάση τα παραπάνω ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός σε τι ενέργειες θα προβεί η κυβέρνηση έτσι ώστε να σταματήσει άμεσα κάθε διαδικασία έγκρισης της ΜΠΕ και η αδειοδότηση της επένδυσης ακόμα και για ερευνητικές γεωτρήσεις».

Προηγούμενο άρθροΕπιστολή στον Θάνο Πλεύρη από τον Κώστα Μπακαλάκη που έχασε τη σύζυγο και το παιδί τους στο ΠΓΝΑ
Επόμενο άρθροΤοποθέτηση Διευθυντών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Έβρου