Τις τελευταίες μέρες του 2020 μέσω της δημοσιοποίησης πρόσκλησης για υποβολή προτάσεων έγινε γνωστός ο σχεδιασμός της κυβέρνησης να προχωρήσει σε επέκταση του ΚΥΤ Φυλακίου Ορεστιάδας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει δημοσιεύσει το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου στις 31/12/2020 βρίσκονταν στο ΚΥΤ 259 πρόσφυγες και μετανάστες, εκ των οποίων 58 ασυνόδευτοι ανήλικοι, ενώ ο σχεδιασμός της κυβέρνησης προβλέπει η επέκταση της δομής και μετατροπή μέρους της σε κλειστού τύπου, φτάνοντας τη δυναμικότητα της στα 1.500 άτομα.

Ουσιαστικά μεθοδεύεται με τη συμφωνία της ΕΕ και της κυβέρνησης της ΝΔ η επιτάχυνση της υλοποίησης του σχεδιασμού για τη μετατροπή του Έβρου, καθώς και νησιών της χώρας σε μόνιμα στρατόπεδα συγκέντρωσης των ξεριζωμένων από τους πολέμους, τη φτώχεια και την εκμετάλλευση.

Η ανακοίνωση της απόφασης της κυβέρνησης για επέκταση και αύξηση της δυναμικότητας του ΚΥΤ Φυλακίου, καταρρίπτει ταυτόχρονα όλη την προπαγάνδα που συνόδευσε την ανακοίνωση του ετήσιου ενημερωτικού σημειώματος του Υπουργείου για τις προσφυγικές ροές, στο οποίο γίνεται λόγος ότι το 2020 αποτέλεσε έτος ανάκτησης της προσφυγικής κρίσης, ενώ παραμένουν χιλιάδες οι εκκρεμείς αιτήσεις ασύλου των εγκλωβισμένων στον Έβρο, τα νησιά και τις υπόλοιπες δομές της χώρας, αγγίζοντας τις 80.000.

Οι συνθήκες της διεθνούς οικονομικής κρίσης που επιταχύνθηκε λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, οι αντικρουόμενοι γεωπολιτικοί σχεδιασμοί στην ευρύτερη περιοχή, οι εντεινόμενοι ανταγωνισμοί μεταξύ κρατών για την εξυπηρέτηση της κερδοφορίας των επιχειρηματικών τους ομίλων, η βαθύτερη εμπλοκή και συμμετοχή της χώρας στους σχεδιασμούς των ΗΠΑ- ΝΑΤΟ- ΕΕ για την εξυπηρέτηση του στόχου της γεωστρατηγικής αναβάθμισης του ελληνικού κεφαλαίου, προμηνύουν νέες εστίες ανάφλεξης, ένταση της εκμετάλλευσης και της φτώχειας του ελληνικού και των γειτονικών λαών. Οι σχεδιασμοί ΗΠΑ- ΝΑΤΟ- ΕΕ καθώς και οι γεωπολιτικές επιδιώξεις ισχυρών κρατών βάζουν τη σφραγίδα τους και στην έναρξη των διερευνητικών επαφών Ελλάδας- Τουρκίας, τοποθετώντας στο τραπέζι του διαλόγου κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας με αντάλλαγμα την παραμονή της Τουρκίας στο ευρωατλαντικό στρατόπεδο, ενώ στους σχεδιασμούς ΕΕ και κυβέρνησης είναι και τα παζάρια για μια νέα ευρωτουρκική συμφωνία για το προσφυγικό-μεταναστευτικό. Σε αυτή τη βάση αναπαράγεται και η εντεινόμενη επιθετικότητα της τουρκικής κυβέρνησης.

Η κατάσταση που διαμορφώνεται προμηνύει την ανακύκλωση των αιτιών των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών, με τους πρόσφυγες και μετανάστες να αξιοποιούνται για τις στοχεύσεις κάθε κράτους στην κούρσα του ανταγωνισμού και να γίνονται αντικείμενο ανταλλαγμάτων.

Γι’ αυτό και η πολιτική της καταστολής, εκτός του απάνθρωπου χαρακτήρα της, δεν μπορεί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της προσφυγιάς και της μετανάστευσης, καθώς βασίζεται πάνω στις αιτίες που το προκαλούν και το εντείνουν. Οι προδιαγραφές τύπου ΝΑΤΟ που προβλέπονται για τη φύλαξη του ΚΥΤ στην Ορεστιάδα, καθώς και η έκταση που θα καλύψει, αναιρούν τις δηλώσεις του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου ότι η επέκταση της δομής δεν αφορά στη μακροχρόνια παραμονή αιτούντων άσυλο και δημιουργούν σοβαρά ερωτηματικά σε σχέση με τη μελλοντική του χρήση.

Οι παραπάνω σχεδιασμοί αποκαλύπτουν το αντιδραστικό περιεχόμενο του «νέου συμφώνου για τη μετανάστευση και το άσυλο» που ανακοινώθηκε από την Κομισιόν, το οποίο αποτελεί συνέχεια και διαιώνιση της πολιτικής εγκλωβισμού στα κράτη πρώτης εισόδου της ΕΕ, του συμφώνου ΕΕ – Τουρκίας του 2016 που προσυπέγραψε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, του Κανονισμού του Δουβλίνου. Αυτή η πολιτική εγκλωβισμού και καταστολής προδιαγράφει νέες εντάσεις αλλά και αύξηση των φυλακών ψυχών, όπως αυτή που δρομολογείται στο Φυλάκιο και στα νησιά του Αιγαίου, προκαλώντας τη δίκαιη αντίδραση των κατοίκων, αλλά και μεγάλες δοκιμασίες και βάσανα για δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες.

Ο διάλογος που εξελίσσεται ανάμεσα στο Υπουργείο, κυβερνητικούς βουλευτές της περιοχής, την περιφερειακή και τοπική διοίκηση και τα παζάρια που συνεχίζονται αναφορικά με τον αριθμό της δυναμικότητας του ΚΥΤ, επιχειρούν να ρίξουν στάχτη στα μάτια των κατοίκων της περιοχής, με σκοπό να γίνει αποδεκτός ο μόνιμος εγκλωβισμός προσφύγων και μεταναστών στη νέα φυλακή της ΕΕ που δρομολογείται.

Η κυβέρνηση φέρει ακέραια την ευθύνη, ώστε να αποσύρει τους σχεδιασμούς της για την επέκταση και μετατροπή του ΚΥΤ Φυλακίου σε κλειστό κέντρο.

Με βάση τα παραπάνω ερωτάται ο κ. Υπουργός, τι μέτρα θα λάβει ώστε:

  •  Να μη γίνει καμία επέκταση του ΚΥΤ Φυλακίου, να κλείσει η υπάρχουσα, όπως και όλα τα hot spots, και να μη δημιουργηθούν νέα, ούτε κλειστά ούτε ανοιχτά.
  • Να υπάρξει άμεσος απεγκλωβισμός των προσφύγων από τη Θράκη και τα νησιά και μεταφορά τους σε ανθρώπινες δομές φιλοξενίας στην ενδοχώρα, προκειμένου, με γρήγορες διαδικασίες, να μεταβούν στις χώρες προορισμού τους ώστε να μπορούν από εκεί να αιτηθούν άσυλο. Παράλληλα να στελεχωθούν με το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό οι υπηρεσίες ασύλου στη χώρα ώστε να εξετάζονται άμεσα τα αιτήματά τους.
  • Να δοθεί η δυνατότητα υποβολής αιτήσεων ασύλου στο έδαφος της Τουρκίας και απευθείας μετακίνησής τους στις χώρες προορισμού τους.
  • Να υπάρξει ειδική μέριμνα για τους ανήλικους πρόσφυγες με άμεση μεταφορά τους από το ΚΥΤ Φυλακίου σε ειδικές δημόσιες δομές φιλοξενίας που να καλύπτουν όλες τις ανάγκες τους, χωρίς την εμπλοκή ΜΚΟ, να λάβουν αμέσως άσυλο και να επισπευστούν οι διαδικασίες οικογενειακής επανένωσης.

 

Οι Βουλευτές

Δελής Γιάννης

Στολτίδης Λεωνίδας

Προηγούμενο άρθροΜεγάλος όγκος υδάτων κατευθύνεται από τα Eλληνο-Βουλγαρικά σύνορα προς την κοιλάδα του Ερυθροποτάμου – στο Μεγάλο Δέρειο το νερό πέρασε πάνω από την Γέφυρα
Επόμενο άρθροΚΑΤΙ ΤΟ ΠΟΛΥ ΣΑΠΙΟ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΤΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ ΤΗΣ ΔΑΝΙΜΑΡΚΙΑΣ… (Από τον Ηλία Ν. Ηλιακόπουλο)