Ερώτηση προς τους υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Εσωτερικών κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Σάκης Βαρδαλής και Γιάννης Δελής,για τα κρούσματα οζώδους δερματίτιδας των βοοειδών στην ΠΕ Έβρου. Αναλυτικά το κείμενο:

«ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης

Θέμα: Κρούσματα Οζώδους Δερματίτιδας των βοοειδών στην ΠΕ Έβρου.

Τα κρούσματα της Οζώδους Δερματίτιδας των βοοειδών που εντοπίστηκαν από τις 21/08/2015, στην περιοχή της ΠΕ Έβρου, επιβεβαίωσαν τις ανησυχίες των κτηνοτρόφων της περιοχής για το συνεχή κίνδυνο εμφάνισης ζωονόσων στην περιοχή και τις ελλείψεις σε υποδομές αντιμετώπισής τους.

Οι πληγές από τις ζωονόσους που κατ’ επανάληψη έχουν πλήξει την περιοχή, τα προηγούμενα δύο χρόνια (ευλογιά προβάτων 2013-2014 και καταρροϊκός πυρετός 2014) παραμένουν ανοικτές. Σοβαρότατο επίσης πλήγμα αποτέλεσαν και τα έντονα πλημμυρικά φαινόμενα που επανειλημμένα εκδηλώθηκαν.

Την ίδια ώρα οι κτηνιατρικές υπηρεσίες της ΠΕ Έβρου, είναι αποδεκατισμένες από το απαραίτητο επιστημονικό και διοικητικό προσωπικό. Το ελάχιστο προσωπικό των υπηρεσιών προσπαθεί με αυταπάρνηση να ανταποκριθεί στα καθήκοντα του.

Χαρακτηριστικά να αναφέρουμε, ότι στο κτηνιατρείο του Δήμου Διδυμοτείχου, με 5.000 βοοειδή και 25 χιλιάδες αιγοπρόβατα, υπηρετεί μόνο ένας κτηνίατρος. Αντίστοιχα, στο κτηνιατρείου του Δήμου Ορεστιάδας, με 3.000 βοοειδή και 15.000 αιγοπρόβατα, υπηρετούν δυο κτηνίατροι, εκ των οποίων ο ένας παρακολουθεί και ελέγχει τη λειτουργία των σφαγείων.

Επιπλέον, το “Διασυνοριακό Κτηνιατρικό Κέντρο Εξωτικών Νοσημάτων” που επρόκειτο να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στον τομέα της πρόληψης και αποτελεσματικής καταπολέμησης των εξωτικών ζωονόσων (αφθώδης πυρετός, ευλογιά των προβάτων κ.ά.) που εκδηλώνονται στη διασυνοριακή ζώνη Ελλάδας, Βουλγαρίας και Τουρκίας, παραμένει ανενεργό γιατί δεν διορίστηκε ποτέ το απαραίτητο εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό. Να σημειώσουμε ότι τα εγκαίνια του έγιναν στις 09/06/2008 και ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχονταν περίπου στο 1.000.000 ευρώ.

Να σημειώσουμε ότι, σε ερώτηση του Κόμματος μας (3773/23.06.2015) για τις αποδεκατισμένες κτηνιατρικές υπηρεσίες της Π.Ε. Έβρου και τον φόβο εκδήλωσης Οζώδους Δερματίτιδας, το αρμόδιο υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αρκούνταν στις εντολές που είχε δώσει τους ελάχιστους παραπάνω εργαζόμενους, για ελέγχους και ενημερώσεις. Ενώ για το “Διασυνοριακό Κτηνιατρικό Κέντρο Εξωτικών Νοσημάτων”, ξεκαθάριζε ότι δεν είναι δυνατή η λειτουργία του.

Η πολιτική της ΕΕ, που πιστά έχουν υπηρετήσει όλες και οι κυβερνήσεις και συνεχίζει η σημερινή συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, έχουν οδηγήσει χιλιάδες μικρομεσαίους κτηνοτρόφους στο ξεκλήρισμα.

Με βάση τα παραπάνω ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ.κ. Υπουργοί, ποια άμεσα μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση για:

  • Την πρόληψη και την αντιμετώπιση της ασθένειας, χωρίς καμιά επιβάρυνση των μικρομεσαίων κτηνοτρόφων.

  • Την κάλυψη των απωλειών, στο σύνολό τους, σε ζωικό κεφάλαιο και εισόδημα.

  • Τη λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων για να εμποδιστεί η εξάπλωση της νέας ζωονόσου (Οζώδης Δερματίτιδα).

  • Τη άμεση στελέχωση των κτηνιατρικών υπηρεσιών της ΠΕ Έβρου με το απαραίτητο προσωπικό, ώστε να ανταποκρίνονται στις ανάγκες των κτηνοτρόφων και των καταναλωτών.

  • Τη λειτουργία του “Διασυνοριακού Κτηνιατρικού Κέντρου εξωτικών νοσημάτων” στην Ορεστιάδα, με το διορισμό του απαραίτητου επιστημονικού και διοικητικού προσωπικού»

www.902.gr

Προηγούμενο άρθροΣτην Ανατολική Θράκη το τρίτο τουρκικό πυρηνικό εργοστάσιο. Σε «πυρηνικό κλοιό» η Θράκη
Επόμενο άρθροΒαριά ήττα για Εθνικό στη Χαλάστρα, πολύτιμη ισοπαλία για Σουφλί στη Χρυσούπολη