Για την αύξηση κρουσμάτων που παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες στην Περιφέρεια ΑΜΘ αλλά και για την πορεία της πανδημίας στη χώρα μίλησε στην ΕΡΤ Ορεστιάδας ο καθηγητής Φαρμακολογίας Ευάγγελος Μανωλόπουλος.
Ο κ. Μανωλόπουλος απέδωσε την αύξηση κρουσμάτων στην μεγάλη επίδραση κάποιων παραεκκλησιαστικών οργανώσεων (όχι της επίσημης εκκλησίας) -κάποιων τέτοιων πυρήνων- που φαίνεται ότι επηρεάζει αρκετό κόσμο, καθώς και σε κάποιες άλλες ομάδες φανατικών κάθε είδους οι οποίοι εξακολουθούν να μην εμβολιάζονται και να κηρύττουν αντιεμβολιαστικά κηρύγματα, και τόνισε πως έχει χαθεί ο στόχος για τείχος ανοσίας απέναντι στον κορονοϊό.
«Είναι δύσκολο να εξηγήσουμε την μεγάλη αύξηση κρουσμάτων. Υπάρχει μια επιμονή κρουσμάτων σε όλη την Ελλάδα και ειδικά στην Θράκη και τον Έβρο είναι ιδιαίτερα αυξημένη και δε δείχνει σημάδια ελάττωσης, αντίθετα ίσως και σημάδια αύξησης.
Οι λόγοι που παρατηρείται αυτή η αύξηση, μπορούμε να κάνουμε κάποιες υποθέσεις αλλά είναι δύσκολο να πούμε με σιγουριά. Νομίζω ένας λόγος -αυτό που έχει φανεί τουλάχιστον και από άλλα άλλα μέρη, κυρίως από τη Δράμα, την Καβάλα- είναι η μεγάλη επίδραση κάποιων παραεκκλησιαστικών οργανώσεων (όχι της επίσημης εκκλησίας), αλλά κάποιων τέτοιων πυρήνων που φαίνεται ότι επηρεάζει αρκετό κόσμο, επίσης ίσως υπάρχουν και κάποιες άλλες ομάδες φανατικών κάθε είδους οι οποίοι εξακολουθούν να μην εμβολιάζονται και να κηρύττουν αντιεμβολιαστικά κηρύγματα και βέβαια ένα ζητούμενο είναι και ο φόβος πολλών ανθρώπων προς τα εμβόλια, φοβούνται τις παρενέργειες» είπε ο κ. Μανωλόπουλος.
Όπως εξήγησε «έχει χαθεί ο στόχος για τείχος ανοσίας απέναντι στον κορονοϊό. Απέχουμε τουλάχιστον ακόμη 2 εκ. εμβολιασμένων για να το φτάσουμε. Δυστυχώς πάμε προς το τείχος της ανοσίας, αλλά από τον δύσκολο, δυσάρεστο και πολύ επιβλαβή δρόμο των ατόμων που νοσούν, γιατί όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί σιγά-σιγά μολύνονται και νοσούν» είπε ο κ. Μανωλόπουλος και πρόσθεσε: «Αυτό είναι ένα τίμημα που πληρώνουμε ασκόπως».
Στο ερώτημα ποιο είναι το «κλειδί» για να πειστούν οι ανεμβολίαστοι, ο κ. Μανωλόπουλος είπε: «Για μένα ένας τρόπος που δεν έχει δοκιμασθεί (εκτός από την πειθώ και τα κίνητρα) είναι να δείξει η κυβέρνηση πιο αποφασιστικό ύφος προχωρώντας σε υποχρεωτικότητα σε περισσότερους τομείς από αυτών που έχει επιβάλλει, γιατί ουσιαστικά ο μόνος τομέας που επιδείχθηκε η υποχρεωτικότητα ήταν σε υγειονομικούς».
Όσο αφορά το εάν χρειάζεται η όχι οι πολίτες να κάνουν την τρίτη δόση, ο κ. Μανωλόπουλος ήταν σαφής. «Κάθε ανοσία μειώνεται μετά τους έξι μήνες. Επειδή δεν είναι εύκολο να καθορίσουμε ποιοι είναι αυτοί στους οποίους μειώνεται γρήγορα, γι’ αυτό είναι καλό να κάνουμε την τρίτη δόση όλοι μας», είπε, και πρόσθεσε: «Κακό δεν κάνει, καλό κάνει και μας εξασφαλίζει μια περαιτέρω προστασία για να αντιμετωπίσουμε αυτό το 10% των εμβολιασμένων που είναι να νοσήσουν. Αυτό μπορούμε να το μειώσουμε πάρα πολύ με την τρίτη δόση και αυτός είναι ο στόχος».