Ευρω-αραβική Σύνοδος: Αναφορά στον πλωτό σταθμό Υγροποιημένο Φυσικού Αερίου Αλεξανδρούπολης

Δημοσιεύτηκε στις: at 09:03
486 0

Ο υπουργός προσδιόρισε δύο τομείς στους οποίους όπως είπε μπορεί να ενισχυθεί η συνεργασία της Ελλάδας με τις αραβικές χώρες, αναφερόμενος συγκεκριμένα στο Υγροποιημένο Φυσικό Αέριο ενόψει της ολοκλήρωσης της αναβάθμισης του σταθμού στην Ρεβυθούσα το 2018, αλλά και της κατασκευής πλωτού σταθμού στην Αλεξανδρούπολη, καθώς και στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας

Η Ελλάδα μπορεί να αναδειχθεί σε δίαυλο επικοινωνίας και γέφυρα μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του αραβικού κόσμου, επισήμανε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, μιλώντας στην Ευρω-αραβική Σύνοδο που πραγματοποιείται στην Αθήνα.

Ο υπουργός προσδιόρισε δύο τομείς στους οποίους όπως είπε μπορεί να ενισχυθεί η συνεργασία της Ελλάδας με τις αραβικές χώρες, αναφερόμενος συγκεκριμένα στο Υγροποιημένο Φυσικό Αέριο ενόψει της ολοκλήρωσης της αναβάθμισης του σταθμού στην Ρεβυθούσα το 2018, αλλά και της κατασκευής πλωτού σταθμού στην Αλεξανδρούπολη, καθώς και στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Τόνισε ότι η ενεργειακή συνεργασία των δύο πλευρών είναι μακρόχρονη με αιχμή του δόρατος το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, ενώ στάθηκε ιδιαίτερα στον αγωγό East Med, που σχεδιάζεται να μεταφέρει αέριο από την ΝΑ Μεσόγειο προς την Ευρώπη μέσω Ελλάδας, ο οποίος όπως είπε είναι τεχνικά και οικονομικά εφικτός. Αποφασιστικό βήμα για την προώθηση του έργου θα αποτελέσει η υπογραφή διακυβερνητικής συμφωνίας τον ερχόμενο μήνα στην Κύπρο.

Ο αγωγός East Med είναι οικονομικότερος σε σχέση με τις εναλλακτικές επιλογές για την εξαγωγή του φυσικού αερίου της περιοχής, ανέφερε από την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ, Θόδωρος Κιτσάκος, τονίζοντας παράλληλα ότι το φυσικό αέριο είναι η λύση για την κάλυψη της ζήτησης Ενέργειας στην Ευρώπη και την επίτευξη ταυτόχρονα των στόχων για προστασία του περιβάλλοντος.

Υπέρ της κατασκευής του ελληνοβουλγαρικού αγωγού φυσικού αερίου καθώς και του σταθμού Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου στην Αλεξανδρούπολη τάχθηκε ο γενικός διευθυντής Ενέργειας της Κομισιόν, Ντομινίκ Ριστόρι, τονίζοντας ότι η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να γίνει ενεργειακός κόμβος στην περιοχή.

Τα νέα κοιτάσματα που ανακαλύφθηκαν στην Αίγυπτο και την Κύπρο θα είναι πολύ σημαντικά για την διαφοροποίηση των πηγών εφοδιασμού, προσέθεσε, ενώ τόνισε ιδιαίτερα την ανάγκη για θέσπιση κανόνων που θα διασφαλίζουν την ισότιμη πρόσβαση τρίτων στα δίκτυα. Αναφερόμενος εξάλλου στις εξελίξεις που αναμένονται στο μέλλον, ανέφερε ότι οι καταναλωτές θα γίνουν ενεργοί παίκτες στην αγορά ενέργειας αποφασίζοντας αν και πότε θα κάνουν χρήση της ενέργειας, αν θα γίνουν παραγωγοί και αν θα διαθέσουν την ενέργεια στο δίκτυο ή θα την αποθηκεύσουν.

Ο διευθυντής εφοδιασμού των ΕΛΠΕ Μανώλης Μαρκάκης παρουσίασε τις εξελίξεις στον τομέα των ερευνών για υδρογονάνθρακες και κάλεσε τις ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις να επενδύσουν στην Ελλάδα. Αναφέρθηκε επίσης στον μετασχηματισμό του ομίλου σε εξαγωγικό τονίζοντας ότι το 56% της παραγωγής κατευθύνεται εκτός Ελλάδας.

www.avgi.gr

Σχετικά άρθρα

Με λαμπρότητα πανηγύρισε το γραφικό εκκλησάκι της Αγίας Παρασκευής στην παραλία της Μάκρης (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ)

Δημοσιεύτηκε από: - 25 Ιουλίου 2017 0
Την Τετάρτης 26 Ιουλίου 2017 η Ορθόδοξη Εκκλησία τιμά την μνήμη της Οσιομάρτηρος Αγίας Παρασκευής και εορτάζει ο φερώνυμος Ιερός Ναός στην παραλία της…

Αϊσέ Ιμάμ: “Τολμώ να λέω ότι είμαι Ελληνίδα και δεν φοβάμαι” – “Δεν ξέρετε πως είναι να βάζεις ελληνική σημαία στα Πομακοχώρια”

Δημοσιεύτηκε από: - 27 Μαρτίου 2020 0
«Με κοροϊδεύετε ότι κάνω ορθογραφικά λάθη, όμως δεν ξέρετε πως είναι να βάζεις στο μπαλκόνι σου -στα Πομακοχώρια- την Ελληνική…

Δημήτρης Ρίζος: “Αμοιβή πρακτικής άσκησης τελειόφοιτων ΔΙΕΚ Βοηθών Νοσηλευτών στα Δημόσια Νοσοκομεία”

Δημοσιεύτηκε από: - 28 Μαρτίου 2019 0
ΕΡΩΤΗΣΗ Προς τους κ.κ. Υπουργούς ⦁ Υγείας ⦁ Οικονομικών Θέμα: «Αμοιβή πρακτικής άσκησης τελειόφοιτων ΔΙΕΚ Βοηθών Νοσηλευτών στα Δημόσια Νοσοκομεία»…