Με αφορμή τη συζήτηση στο ΔΣ μετά από ερώτηση της Λαϊκής Συσπείρωσης για τα ζητήματα πυρασφάλειας και δασοπροστασίας στο Δήμο Αλεξανδρούπολης θα θέλαμε να τονίσουμε: θεωρούμε ότι οι 60.000 ευρώ (για καθαρισμό κοινόχρηστων χώρων, περιαστικών δασών, αντιπυρικών ζωνών κλπ) που έχει διαθέσει ο Δήμος και 4 υπάλληλοι στην πολιτική προστασία είναι ελάχιστα μπροστά στις ανάγκες και την έκταση του Δήμου.

Σ’ αυτό το πλαίσιο οι φιλότιμες προσπάθειες του προσωπικού όσων τμημάτων εμπλέκονται στο ζήτημα δεν αρκούν για να καλύψουν την επικίνδυνη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί συνολικά εδώ και χρόνια από όλες τις κυβερνήσεις ΝΔ ΠΑΣΟΚ και τη σημερινή  ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ σε επίπεδο νομοθεσίας, αρμοδιοτήτων, αποψίλωσης προσωπικού και υποδομών στους Δήμους, στην Πυροσβεστική, στη Δασική υπηρεσία. Ούτε βέβαια πρέπει να εφησυχάζουμε γιατί “η ελιά έχει βραδύκαυστο ξύλο”, όπως είπε ο Δήμαρχος για την περιοχή από τη Μάκρη ως τη Μεσημβρία.

Υπενθυμίζουμε ότι η προσέγγισή μας για τα ζητήματα αυτά, όπως και για το πράσινο, τους ελεύθερους χώρους, για το περιβάλλον συνολικά, είναι κυρίως πολιτική και λιγότερο “τεχνική”. Δεν θα κουραστούμε να λέμε ότι ο υπεύθυνος που οπλίζει το χέρι κάθε λογής καταπατητών, των ίδιων των εμπρηστών, είναι το καπιταλιστικό κέρδος. Είτε αυτό αφορά κατασκευαστικούς ομίλους, είτε άλλους επιχειρηματικούς ομίλους που δραστηριοποιούνται στο χώρο του τουρισμού, των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), της βιομηχανίας γενικότερα. Αυτά τα συμφέροντα εξυπηρετούν μέσω της εμπορευματοποίησης της γης και των δασικών οικοσυστημάτων, οι πολλαπλές αναθεωρήσεις του άρθρου 24 του Συντάγματος, οι άλλοι δασοκτόνοι νόμοι, η απαξίωση και υποστελέχωση της δασικής και πυροσβεστικής υπηρεσίας. Κατά τη γνώμη μας μόνο η κοινωνική ιδιοκτησία πάνω στη γη, στα δασικά οικοσυστήματα, συνολικά στους φυσικούς πόρους, μπορεί να τα προστατέψει ουσιαστικά και μόνιμα. Προς αυτή την κατεύθυνση χρειάζεται να κινηθεί η πάλη των εργαζομένων, των αυτοαπασχολούμενων, των νέων. Να απορρίψουν την αυταπάτη ότι στο καπιταλιστικό σύστημα που τα πάντα, ο αέρας, το νερό, η υγεία και η εργατική δύναμη του ανθρώπου, είναι εμπορεύματα, μπορεί να υπάρξει φιλολαϊκή διαχείριση. Να δυναμώσουν τη δική τους συμμαχία για να ανατρέψουν την εξουσία των μονοπωλιακών ομίλων και την κυριαρχία του κέρδους σε βάρος των λαϊκών αναγκών. Θεωρούμε προτεραιότητα τα ζητήματα της πυρασφάλειας και της δασοπροστασίας στις διεκδικήσεις, στους καθημερινούς αγώνες μας, χρειάζεται να πάρουμε στα χέρια μας και την υπόθεση της προστασίας των δασών. Ένα ολοκληρωμένο σχέδιο κατά τη γνώμη μας θα έπρεπε να περιλαμβάνει προληπτικές παρεμβάσεις στα δασικά οικοσυστήματα με δημιουργία – συντήρηση αντιπυρικών ζωνών, διάνοιξη δασικών δρόμων, καθαρισμό και ουσιαστική φύλαξη. Οργανωτική προετοιμασία με οδηγίες, μέσα , υποδομές, επαρκές προσωπικό, αξιοποίηση του επιστημονικού προσωπικού της Δασικής Υπηρεσίας και του Πυροσβεστικού Σώματος ,κατάλληλη εκπαίδευση της Πυροσβεστικής , των υπολοίπων εμπλεκόμενων ομάδων και βέβαια του συνόλου του πληθυσμού. Να σχεδιάζονται και να πραγματοποιούνται ασκήσεις ετοιμότητας , να υπάρχουν οδεύσεις μαζικής διαφυγής, υποδομές και μέσα για την εκκένωση , εφόσον χρειαστεί ή κατάλληλες εγκαταστάσεις για την προστασία του. Αυτά πρέπει να γίνουν άμεσα διεκδικώντας παράλληλα  μέσα από τα σωματεία και τους φορείς του λαϊκού κινήματος για:

Να καταργηθούν όλοι οι αντιδασικοί νόμοι, που ψήφισαν οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και συνεχίζει  η σημερινή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.

 Να γίνει ριζική αλλαγή και εκσυγχρονισμός του αντιπυρικού σχεδιασμού και της πυροπροστασίας.

Να γίνει αύξηση του προσωπικού στις αρμόδιες υπηρεσίες στην Πυροσβεστική και τη Δασική Υπηρεσία με μόνιμη και σταθερή δουλειά και σύγχρονη εκπαίδευση.

Να ενισχυθούν οι αρμόδιες δυνάμεις πυροπροστασίας με τα αναγκαία μέσα ,τα απαραίτητα χρήματα για βελτίωση των υποδομών , τεχνικών μέσων, κυρίως επίγειων, με ενίσχυση και ανανέωση του μηχανολογικού εξοπλισμού του Πυροσβεστικού Σώματος σε πυροσβεστικά οχήματα και σύγχρονα πλωτά μέσα για τους λιμενικούς πυροσβεστικούς σταθμούς.

Να ενισχυθεί και να ανανεωθεί ο εναέριος στόλος αεροπυρόσβεσης και διάσωσης, παίρνοντας υπόψη την αποτελεσματικότητα της χρήσης ως μέσο, καθώς και τις ιδιαίτερες γεωμορφολογικές συνθήκες της χώρας μας.

Να γίνει σχεδιασμός των απαραίτητων δασοτεχνικών – αντιδιαβρωτικών – αντιπλημμυρικών έργων και εξασφάλιση των αναγκαίων πιστώσεων, στο πλαίσιο της συνολικής διαχείρισης των δασικών οικοσυστημάτων και των ορεινών – ημιορεινών περιοχών. Η οργάνωση της πυρασφάλειας της χώρας σε επίπεδο δομής, υποδομών, εξοπλισμού, σχεδιασμού και αντιμετώπισης να είναι αποκλειστική μέριμνα και ευθύνη του κράτους, μέσω του Πυροσβεστικού Σώματος. Καμία εμπλοκή των ιδιωτών, αλλά και της Τοπικής Διοίκησης.

Προηγούμενο άρθροΠρόγραμμα «ΦιλόΔημος»: 200 εκατ. ευρώ στους Δήμους για έργα αγροτικής οδοποιίας
Επόμενο άρθροΗ ΕΝ ΦΑΝΑΡΙΩ ΓΛΑΥΚΟΜΑΤΑ ΠΑΜΜΑΚΑΡΙΣΤΟΣ ΘΕΟΓΕΝΝΗΤΩΡ (Γράφει ο Ιωάννης Ελ. Σιδηράς)