Εκτιμήσεις για έξαρση με τα κρούσματα κορονοϊού μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα, παρά τα νέα μέτρα για ανεμβολίαστους, κάνουν οι επιστήμονες της χώρας, που βλέπουν έναν δύσκολο χειμώνα μπροστά μας.
Μάλιστα η εφημερίδα Καθημερινή, γράφει σήμερα Κυριακή, ότι ειδικά για την εστίαση και την είσοδο στους κλειστούς χώρους, θα υπάρχει διπλός έλεγχος. Ειδικότερα για είσοδο των εμβολιασμένων σε εστιατόρια, καφετέριες και μπαρ θα είναι υποχρεωτικός ο έλεγχος της ταυτότητας, μαζί με το πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης.
Ταυτόχρονα, μπορεί σήμερα ο καιρός να θυμίζει καλοκαίρι, το φθινόπωρο όμως πλησιάζει, και οι συνθήκες εξάπλωσης του ιού, λόγω των συγκεντρώσεων σε κλειστούς χώρους, γίνονται πιο ιδανικές, ενώ είναι προφανές ότι οι επιστήμονες φοβούνται και τα σχολεία.
Την ίδια στιγμή, έντονη ανησυχία προκαλεί η επιδημιολογική εικόνα που παρουσιάζεται σε περιοχές της βόρειας Ελλάδας. Εκτός από τα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού ο καιρός αλλάζει πιο γρήγορα στη βόρεια Ελλάδα και οι συγκεντρώσεις σε κλειστούς χώρους είναι περισσότερες.
«Αγωνιούμε πολύ για το 4ο κύμα. Περιμένουμε ότι μετά τον Οκτώβριο όταν οι συνθήκες θα έχουν ευνοήσει τον κορονοϊό , τα σχολεία, οι συνωστισμοί και τα ΜΜΜ θα κάνουν πάλι την ζημιά» τόνισε ο κ. Καπραβέλος.
Την ίδια στιγμή, ο ιατρός ερευνητής στις ΗΠΑ, Γιώργος Παυλάκης, εξέφρασε την εκτίμηση ότι η κατάσταση τον χειμώνα θα είναι δύσκολη, όσον αφορά τα κρούσματα .
«Φοβάμαι ότι η Ελλάδα θα είναι σε πολύ δύσκολη κατάσταση το χειμώνα αν δεν γίνουν οι σωστοί χειρισμοί» σημείωσε χαρακτηριστικά και τόνισε πως τώρα που άνοιξαν και τα σχολεία τα κρούσματα θα εκτοξευθούν.
Σημείωσε, δε, πως το χειρότερο σενάριο είναι να έχουμε επανάληψη της περσινής χρονιάς με μεγάλη πίεση στα νοσοκομεία και εξήγησε πως αυτή την στιγμή έχουμε 2.000 – 3.000 κρούσματα και 40 θανάτους κάθε μέρα ενώ δεν έχει πιάσει ακόμα το κρύο.
Μάλιστα, την παραδοχή ότι υπάρχει ο φόβος σχετικά με τα παιδιά και τον κορονοϊό έκανε η Αθηνά Λινού. Η καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολίασε και την εκτίμηση του Νίκου Σύψα ότι μέχρι τα Χριστούγεννα θα νοσήσουν όλα τα ανεμβολίαστα παιδιά.
«Γενικά φοβόμαστε για τα παιδιά. Κι ειδικά για παιδιά κάτω των 12, πρέπει να εστιάσουμε στην ασφάλειά τους στα σχολεία. Να φορούν μάσκες, να αερίζονται οι αίθουσες. Να είναι εναλλάξ τα διαλείμματα» είπε η κ. Λινού.
«Με το πρώτο κρούσμα σε ένα τμήμα, να γίνεται τεστ σε όλα τα παιδιά αμέσως, μέσα στην αίθουσα. Στην Αμερική έχουν χάσει τη ζωή τους περίπου 500 παιδιά», τόνισε η καθηγήτρια. «Είναι σημαντικό να έχουμε ιχνηλάτηση στα σχολεία», υποστήριξε με δηλώσεις της στο Open.
Στην τρομακτική πρόβλεψη ότι «έως τα Χριστούγεννα θα νοσήσουν όλα τα ανεμβολίαστα παιδιά» προχώρησε ο Νίκος Καπραβέλος.
Όπως ανέφερε μπορεί να μην είναι γνωστό το τι θα γίνει με το εμβόλιο μετά από δέκα χρόνια, αλλά είναι γνωστό το τι θα γίνει αν ένα παιδί κολλήσει το ιό. «Ξέρουμε ότι πλέον βγαίνουν πολλές αναφορές στην βιβλιογραφία για παιδιά που έχουν το long covid δηλαδή μακροχρόνιες επιπλοκές από τον κορωνοιό όπως τεράστια κόπωση, κατάθλιψη, διαταραχές σε διαφόρα όργανα όπως πνεύμονες, καρδιά» σημείωσε χαρακτηριστικά.
ΠΗΓΗ www.ieidiseis.gr