Αλεξανδρούπολη: μια πόλη σχετικά «νέα», που ενσωματώθηκε στην ελληνική επικράτεια το 1920. Αριθμεί περίπου 60 χιλιάδες κατοίκους και ξεκίνησε ως ψαροχώρι με την ονομασία Δεδέαγατς, προτού βαφτιστεί Νεάπολη και έπειτα αποκτήσει το σημερινό της όνομα προς τιμήν του βασιλιά Αλέξανδρου (όχι του Μεγάλου Αλεξάνδρου της Μακεδονίας, αλλά του υιού του Κωνσταντίνου Α΄Κωνσταντίνος Α΄ της Ελλάδας, βασιλιά της Ελλάδας από το 1913 ως το 1922).

«Η πόλη εξελίσσεται με γρήγορους ρυθμούς», διαβάζουμε στον επίσημο ιστότοπο του δήμου Αλεξανδρούπολης. Πράγματι, η πρωτεύουσα του νομού Έβρου εξελίσσεται πια με αξιοσημείωτο ρυθμό, πολύ δε περισσότερο τα τελευταία χρόνια, αποκτώντας όμως παράλληλα και ολοένα μεγαλύτερη γεωπολιτική αξία στα μάτια των «έξω» που ανταγωνίζονται αλλήλους – μιλάμε κυρίως για τους Ρώσους και τους Αμερικανούς, που διεκδικούν εκεί ερείσματα, παρουσία, επιρροή.

Νέα αμυντική συμφωνία με τις ΗΠΑ

Η Αλεξανδρούπολη είχε την τιμητική της και στα δύο πρωτόκολλα τροποποίησης της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA) που έχουν υπογράψει Αθήνα και Ουάσιγκτον τα τελευταία χρόνια: τον Οκτώβριο του 2019 και τον Οκτώβριο του 2021.

ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ

Προηγούμενο άρθροΣΥΡΙΖΑ ΕΒΡΟΥ: “Eξορθολογισμός ή περαιτέρω υποβάθμιση, στον χώρο της Παιδείας;”
Επόμενο άρθροΈναρξη λειτουργίας του ΚΕΠ Υγείας στον Δήμο Αλεξανδρούπολης