Η «ΑΝΑ.Σ.Α.» για το Δημοτικό Σφαγείο των Φερών

Δημοσιεύτηκε στις: at 10:30
565 0

Η «ΑΝΑ.Σ.Α.» για το Δημοτικό Σφαγείο των Φερών

Ως νέα δημοτική παράταξη, ακούσαμε τον Σεπτέμβρη του 2014 στα εγκαίνια της Πανέβριας Αγροτικής Έκθεσης Φερών, τον δήμαρχο της Αλεξανδρούπολης να υπόσχεται την άμεση δημιουργία του πολυπόθητου Σφαγείου των Φερών, έργο αναπτυξιακής σημασίας για τον πρωτογενή τομέα της περιοχής μας.
Σε αυτή την προοπτική, συνταχθήκαμε μέσα στο δημοτικό συμβούλιο με τις προτάσεις της δημοτικής αρχής, ψηφίζοντας την λήψη του αναγκαίου δανείου για την χρηματοδότηση του τόσο σπουδαίου αυτού έργου.
Δυστυχώς όμως συμπληρώνονται 4 τέσσερα ολόκληρα χρόνια, και οι υποσχέσεις του κ.Λαμπάκη παραμένουν ανεκπλήρωτες,
με χαρακτηριστικό παράδειγμα την προσωπική του διαβεβαίωση προς τον Αγροτικό και Κτηνοτροφικό σύλλογο της Αλεξανδρούπολης πως το έργο θα είχε βγει σε δημοπρασία το αργότερο μεχρι τον Νοέμβριο του 2017!
Η τελευταία συνέντευξη τύπου του δημάρχου για το θέμα αυτό θυμίζουμε πως έγινε την Παρασκευή 8 Ιουνίου 2018.
Εμείς αυτό που έχουμε με υπευθυνότητα να προσθέσουμε προς ενημέρωση όλων, είναι το εξής:
Σήμερα, παρόλο που έχουν ξεπεραστεί τα προβλήματα τα οποία δεν επέτρεπαν την προκήρυξη του έργου του σφαγείου Φερών δηλαδή :
Έχει ληφθεί απόφαση από το τεχνικό συμβούλιο Δημοσίων έργων,
Έχει συσταθεί στη Γενική Γραμματεία Υποδομών Μητρώο Μελών Επιτροπών Διαδικασιών Σύναψης Δημοσίων Συμβάσεων Έργων,
Έχουν από τις 16-7-2018 εγκριθεί οι πρότυπες διακηρύξεις για τα έργα με αξιολόγηση μελέτης,
Έχει εγκριθεί η προμελέτη,
Έχουν εγκριθεί οι περιβαλλοντικοί όροι,
Έχουν λυθεί τα θέματα του ιδιοκτησιακού καθεστώτος του χώρου,
Έχουν εγκριθεί οι διαδικασίες σύναψης δανείου,
ο Δήμος Αλεξανδρούπολης παραδόξως και χωρίς πλέον άλλες δικαιολογίες δεν έχει προβεί ακόμη στην δημοπράτηση του έργου.
Οι απαιτούμενοι χρόνοι  για την συμβασιοποίηση του έργου είναι 6 μήνες στην καλύτερη των περιπτώσεων και μπορούν να φτάσουν τα τέσσερα χρόνια, αν κρίνουμε από το  έργο του ΧΥΤΥ ως παράδειγμα.
Η περίοδος υλοποίησης του έργου εκτιμάτε ότι θα είναι από ενάμιση έως δύο χρόνια.
Δυστυχώς στα οκτώ χρόνια διοίκησης του κ.Λαμπάκη και στην  απραξία  που έχει δείξει ιδιαίτερα στον πρωτογενή τομέα, έρχεται να προστεθεί μια ανεξήγητη καθυστέρηση και στο θέμα του Σφαγείου.
Σε λίγες ημέρες θα έχουμε τα εγκαίνια της 23ης Πανέβριας Αγροτικής Έκθεσης Φερών και με ιδιαίτερο ενδιαφέρον θα ακούσουμε τον δήμαρχο της Αλεξανδρούπολης, λίγους μήνες πριν τις ιδιαίτερα κρίσιμες δημοτικές εκλογές του Μαΐου του 2019.
Η δημοτική παράταξη της «ΑΝΑ.Σ.Α.» στα 4 χρόνια παρουσίας της στο δημοτικό συμβούλιο έδειξε έμπρακτα ιδιαίτερο ενδιαφέρον και για την δημοτική ενότητα των Φερών. Τοποθετήθηκε δημόσια και έδωσε αγώνες τόσο για την υλοποίηση του Νέου Λυκείου, όσο και για τα θέματα της αγροτικής οδοποιίας και του Σφαγείου.
Ιδιαίτερα όμως επέμενε καταγγέλλοντας την αδιαφορία και συνάμα αδυναμία της δημοτικής αρχής, εστιάζοντας στην απόφαση του Δημάρχου Αλεξανδρούπολης, σύμφωνα με την οποία, τον Ιανουάριο του 2016 έγινε η τροποποίηση του Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας (Ο.Ε.Υ.) και καταργήθηκε η μοναδική υφιστάμενη Διεύθυνση του Δήμου με έδρα την πόλη των Φερών και συγκεκριμένα η διεύθυνση Τοπικής Ανάπτυξης. Αντ´ αυτής δημιουργήθηκε ένα Γραφείο Πρωτογενούς Τομέα, συντελώντας σε μια ακόμη υποβάθμιση της Δημοτικής Ενότητας Φερών, όταν στο Ν.3852/2010 (Καλλικράτης) προβλέπονται πολλές, σημαντικές και αποφασιστικές αρμοδιότητες των Δήμων για τη γεωργία, την κτηνοτροφία και την αλιεία. Η άσκηση αυτών των αρμοδιοτήτων προϋποθέτει την επάνδρωση με επιστημονικό προσωπικό (Κτηνίατροι,Ιχθυολόγοι,Γεωτεχνικοί), την ύπαρξη πιστώσεων στον προϋπολογισμό και την ανάπτυξη κατάλληλου λογισμικού.
Δυστυχώς η Αντιδημαρχία Πρωτογενούς Τομέα χωρίς στελέχωση με προσωπικό και με ανυπαρξία πιστώσεων στον προϋπολογισμό του Δήμου, με μόνο του τον Αντιδήμαρχο, αποτελεί μια ιδιαίτερα αρνητική εξέλιξη για την Δημοτική Ενότητα Φερών, με τα προβλήματα να είναι εμφανή και να αρχίζουν πλέον να διογκώνονται δραματικά.

Παύλος Α. Μιχαηλίδης
Επικεφαλής της δημοτικής παράταξης
“ΑΝΑ.Σ.Α.”

Σχετικά άρθρα

Έναρξη της δεύτερης δοκιμαστικής επιχειρησιακής εκμετάλλευσης δέσμιων αερόστατων θαλάσσιας επιτήρησης στο Ανατολικό Αιγαίο σε συνεργασία με τον Οργανισμό Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής (FRONTEX)

Δημοσιεύτηκε από: - 10 Αυγούστου 2021 0
Σε πλήρη δοκιμαστική επιχειρησιακή εκμετάλλευση τέθηκε από την Πέμπτη 29/07/2021 το πρώτο εκ των δύο δέσμιων αερόστατων θαλάσσιας επιτήρησης που…