Η απάντηση Μιχαηλίδη στην πρόταση σύγκλισης του κ.Λαμπάκη προς τον δήμαρχο και τους 41 δημοτικούς συμβούλους

Δημοσιεύτηκε στις: at 00:47
351 0

Η συναίνεση, η συνεργασία, η αντιπροσωπευτικότητα, ο πλουραλισμός είναι κύρια συστατικά στοιχεία ενός δημοκρατικού συστήματος και απαραίτητες συνθήκες σε κάθε Δημοτικό Συμβούλιο που έχει στόχο να λειτουργήσει ως φορέας του νέου.

Ακριβώς γι’ αυτό οι συγκλίσεις και συνεργασίες δεν μπορούν να είναι αποτέλεσμα μόνο συγκυρίας ή ανάγκης. Δεν μπορεί να αποτελούν ευκαιριακές συγκλίσεις για την (δια)νομή της εξουσίας. Οι συγκλίσεις και οι συνεργασίες αποκτούν ουσία όταν πρόκειται για προγραμματικές συγκλίσεις που στοχεύουν  στην προώθηση μίας σύγχρονης, αποτελεσματικής και οραματικής διοίκησης. Μια διοίκησης που στοχεύει στην ενεργοποίηση και αξιοποίηση του συνόλου των δημιουργικών δυνάμεων της κοινωνίας, χωρίς αποκλεισμούς και προκαταλήψεις. Όταν γίνονται στη βάση αρχών και προγραμμάτων, με συγκεκριμένους και ξεκάθαρους στόχους, με χρονοδιαγράμματα, εντιμότητα, συναντίληψη και εμπιστοσύνη. Όταν γίνονται στο φως της ημέρας και δεν είναι αποτέλεσμα συνδιαλλαγής ή και συναλλαγής.

Συνεπώς μια ρεαλιστική και ουσιαστική συνεργασία προς όφελος των δημοτών μπορεί να οικοδομηθεί στη βάση μόνο μιας ξεκάθαρης προγραμματικής σύγκλισης, με σχετικό υπόμνημα της οποίας (με 25 συγκεκριμένες θέσεις και δεσμεύσεις) ως επικεφαλής της δημοτικής παράταξης ΑΝΑΣΑ, είχα προτείνει προς τον νέο δήμαρχο Αλεξανδρούπολης τον κ. Ζαμπούκη το καλοκαίρι του 2019. Δυστυχώς η πρότασή μου αυτή όχι μόνο δεν έγινε αποδεκτή από την νέα δημοτική αρχή, αλλά επήλθε και συνεργασία με δημοτικό σύμβουλο της ΑΝΑΣΑ σε θέση αντιδημάρχου με αδιευκρίνιστη συμφωνία, γεγονός που οδήγησε στην διαγραφή μου από την παράταξη και την ανεξαρτοποίησή μου στο δημοτικό συμβούλιο.

Είναι προφανές, πως για την εξυπηρέτηση και μόνο των συμφερόντων του Δήμου της Αλεξανδρούπολης, είμαι διατεθειμένος με την θεσμική ιδιότητα του δημοτικού συμβούλου να προβώ σε συγκλίσεις προγραμμάτων στην βάση των όσων προαναφέρθηκαν και για αυτό αποδεχόμενος την πρόταση του επικεφαλής της παράταξης «Πόλη και Πολίτες» κ.Λαμπάκη, δηλώνω δημόσια τα εξής ως βάση ενός μελλοντικού αυτοδιοικητικού διαλόγου:

Α. Θα συμφωνήσω στις περισσότερες από τις 25 θέσεις της παράταξης του κ.Λαμπάκη όπως αυτές μας έχουν κοινοποιηθεί, με τις κάτωθι όμως παρατηρήσεις.

Ο αρχιτεκτονικός διαγωνισμός ορθώς αναφέρεται, κάτι που έχω προτείνει και εγώ προσωπικά εγγράφως (στο πλαίσιο των 2 φάσεων της κυκλοφοριακής μελέτης) προς τις υπηρεσίες του δήμου, αλλά θα αφορά μόνο την μελλοντική ανάπλαση του συνόλου της δυτικής χερσαίας ζώνης του Λιμένα μέχρι και την «ΑΡΓΩ» και όχι το γήπεδο «Φώτης Κοσμάς», το οποίο θα πρέπει να αποτελέσει μια ξεχωριστική περίπτωση αφού πρώτα προηγηθεί σύγκλιση όλων των απόψεων για την ορθότερη αξιοποίησή του.

Ο υφιστάμενος χώρος στάθμευσης στην περιοχή κάτω από τον Φάρο, ορθώς να περιέλθει άμεσα στην δικαιοδοσία του δήμου, αλλά θα πρέπει να αποδοθεί χωρίς κανένα αντίτιμο στους δημότες και στους επισκέπτες της πόλης, μέχρις ότου κατασκευασθεί ένας πολυώροφος σύγχρονος στεγασμένος χώρος στάθμευσης με ταυτόχρονη την επέκταση της πλατείας του Φάρου προς την πλευρά της θάλασσας.

Σχετικά με τις επί πλέον πεζοδρομήσεις τις οποίες προβλέπει η κυκλοφοριακή μελέτη, θα πρέπει πρώτα να έχει προηγηθεί η κατασκευή του ανατολικού περιφερειακού δρόμου και η αποκέντρωση σημαντικών υπηρεσιών, όπως η Αστυνομική διεύθυνση, τα Δικαστήρια και το ΚΤΕΛ αλλά και να έχει εξασφαλισθεί ικανός οδικός άξονας για την πρόσβαση στο λιμάνι από την δυτική πλευρά της πόλης, όπου είναι συγκεντρωμένες οι τουριστικές και ξενοδοχειακές μονάδες.
Σε ότι αφορά την υπογειοποίηση των κάδων απορριμμάτων συμφωνώ, αλλά με την προϋπόθεση πως θα επανεξεταστεί το υπάρχον σύστημα το οποία δεν είναι λειτουργικό όπως έχει αποδειχθεί και στην πράξη.
Στο θέμα της εγγραφής με τροποποίηση του τεχνικού προγράμματος της κατασκευής του κόμβου των Δικέλλων, θα συμπλήρωνα και την ανάγκη για την κατασκευή αντίστοιχου κόμβου σύνδεσης με το Γενικό Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο.

Σε πλήρη ταύτιση προγραμμάτων είμαστε και στην πρόταση διερεύνησης όλων εκείνων των στοιχείων που θα μας οδηγήσουν σε διευθέτηση όλου του χώρου γύρωθεν των αποθηκών της ΚΥΔΕΠ, ώστε να τεθούν οι βάσεις για την αξιοποίηση τους, γεγονός που με καθιστά επιφυλακτικό για την δημιουργία ιχθυαγοράς σε ξεχωριστή θέση και παρά την ωριμότητα που υπάρχει στο συγκεκριμένο  έργο.

Για τον σχεδιασμό της κατασκευής γηπέδων τένις στο χώρο του παλαιού κολυμβητηρίου, με δεδομένη την ύπαρξη των 4 ήδη  υφιστάμενων γηπέδων, αποδυτηρίων λουτρών και των κερκίδων, θα πρόσθετα και την πρόσφατη πρότασή μου για την δημιουργία πολυόροφου χώρου στάθμευσης στον υπόγειο χώρο αυτής της δημοτικής έκτασης.

Β. Σε συνέχεια και με συνέπεια στο προεκλογικό μου πρόγραμμα, έχω να προσθέσω και τα εξής.

1.Την υπεράσπιση του Δημόσιου χαρακτήρα των υπηρεσιών του Δήμου.
2.Την συνεχή διεκδίκηση στελέχωσης του Δήμου με μόνιμο και εκπαιδευμένο προσωπικό για τις ανάγκες του, ώστε να έχουμε αποτελεσματικές υπηρεσίες.
3.Την μείωση των δημοτικών τελών για όλους τους δημότες και την καθιέρωση εκπτώσεων σε τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες όπως για παράδειγμα για την είσοδό τους στην πλαζ του ΕΟΤ.
4.Την σύσταση και καθιέρωση συμβουλίου Δημογραφικής στρατηγικής.
5.Στην διεκδίκηση νέας σχολικής στέγης να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στην επίλυση των χρόνιων προβλημάτων κυρίως στη φοίτηση των νηπίων και προνηπίων, αλλά και στην διαρκή και επαρκή συντήρηση των υφιστάμενων σχολικών εγκαταστάσεων.
6.Την αντιμετώπιση των προβλημάτων της καθημερινότητας, με έμφαση την καθαριότητα, την εφαρμογή ρευμάτων ανακύκλωσης, την προσβασιμότητα, τα ΑμεΑ, το οδικό δίκτυο, τα αδέσποτα, την βελτίωση των αθλητικών εγκαταστάσεων και των όρων για την άσκηση δωρεάν μαζικού αθλητισμού.
7.Την αντιμετώπιση του κυκλοφοριακού στην πόλη, την έλλειψη χώρων στάθμευσης τόσο για τα αυτοκίνητα όσο και για δίτροχα οχήματα, την δημιουργία πεζοδρομίων και την βελτίωση των χώρων πρασίνου.
Ειδικά για την στάθμευση, κρίνεται αναγκαία μετά την απομάκρυνση του ΚΤΕΛ, η αγορά από τον Δήμο του κεντρικού διαμπερούς οικοπέδου με πρόσωπο στις οδούς Βενιζέλου και Παλαιολόγου, για τον σκοπό της δημιουργίας ενός σύγχρονου υπέργειου και πολυώροφου σταθμού στάθμευσης αυτοκινήτων.
8. Την βελτίωση των τεχνικών όρων και των προδιαγραφών στην σχεδιαζόμενη πλατφόρμα του υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG).
9. Την διερεύνηση για δημιουργία πιθανώς και 2ης Λαϊκής Αγοράς.
10.Την αυξημένη παροχή αρμοδιοτήτων στα εκλεγμένα Κοινοτικά Συμβούλια.
11.Την επαναφορά της Διεύθυνσης τοπικής ανάπτυξης στην πόλη των Φερών.
12.Την σταθερά αμετάκλητη στάση όλου του δημοτικού συμβουλίου απέναντι στις προσπάθειες εξόρυξης του χρυσού και σε κάθε προσπάθεια τοπικού δημοψηφίσματος για την συγκεκριμένη επένδυση.
13.Την δημιουργία δημοτικής ενότητας για την περιοχή της Μάκρης βάσει πληθυσμιακών κριτηρίων, την ανάδειξη των σημαντικότατων μνημείων της περιοχής και την δημιουργία τουριστικών υποδομών.
14.Την εξεύρεση λύσης  για την μετεγκατάσταση του πεδίου βολής «Αετός» και την αξιοποίηση του συγκεκριμένου χώρου με υψηλή εμπορική προβολή στην Εγνατία οδό, από πλευράς του Δήμου.
15.Την καθιέρωση αρχιτεκτονικών διαγωνισμών για σημαντικές μελέτες του Δήμου, όπως για παράδειγμα της ριζικής ανακαίνισης του δημοτικού θεάτρου.
16.Την αναζήτηση λύσης για την δημιουργία αθλητικού χώρου για την στέγαση της ενόργανης γυμναστικής.
17.Την ακύρωση της απόφασης που πήρε η σημερινή δημοτική αρχή να βάλει «λουκέτο» στις Ιαματικές πηγές της «ΤΡΑΪΑΝΟΥΠΟΛΗΣ».
18.Την εφαρμογή του καινοτόμου προγράμματος «Υιοθετώ τον δήμο μου».
19.Την απαγόρευση της χρήσης τοξικών φυτοφαρμάκων εντός του αστικού ιστού στον Δήμο της Αλεξανδρούπολης.
20.Την συνεργασία με την Περιφέρεια για την αξιοποίηση του χώρου του Παλιού Νοσοκομείου.

Παύλος Α. Μιχαηλίδης
Ανεξάρτητος Δημοτικός Σύμβουλος

Σχετικά άρθρα

Ολοκληρώθηκε η πρώτη θεματική ενότητα του εκπαιδευτικού προγράμματος που ξεκίνησε ο Σύλλογος Γονέων του ειδικού Δημοτικού Σχολείου Αλεξανδρούπολης με τα Σώματα Ασφαλείας

Δημοσιεύτηκε από: - 12 Φεβρουαρίου 2021 0
Όπως αναφέρει ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ & ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΤΟΥ ΕΙΔΙΚΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ: Ολοκληρώθηκε σήμερα η πρώτη θεματική ενότητα του εκπαιδευτικού…

Αναστάσιος Δημοσχάκης: “Σε αδιέξοδα οι τευτλοπαραγωγοί! Αναμένουν με αγωνία τις αποζημιώσεις. Σαπίζουν στα χωράφια τα ασυγκόμιστα τεύτλα! Δεν λειτουργεί η ΕΒΖ!”

Δημοσιεύτηκε από: - 18 Οκτωβρίου 2018 0
Επίκαιρη Ερώτηση προς τον Υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης κατέθεσε στις 17/10 ο Βουλευτής Έβρου κι Επίτιμος Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ, Αναστάσιος…