Πρόσκληση προς ξένους ηγέτες να συμμετάσχουν στη Διάσκεψη του Παρισιού που θα πραγματοποιηθεί στις 12 Νοεμβρίου και σε αυτήν θα συμπροεδρεύουν η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία και τα ΗΕ, ενόψει των γενικών εκλογών που θα διεξαχθούν στη Λιβύη στις 24 Δεκεμβρίου, απηύθυνε ο Γάλλος Πρόεδρος χωρίς να συμπεριλαμβάνει το Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν. Στις χώρες που προσκλήθηκαν είναι εκτός από τους συμμετέχοντες στη διαδικασία του Βερολίνου – που παρευρέθηκε η Τουρκία – οι νότιοι γείτονες της Λιβύης (Τσαντ, Νίγηρας και Σουδάν), καθώς και η Κύπρος, η Ελλάδα, η Ιορδανία, η Μάλτα, το Κατάρ και η Ισπανία.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του κυπριακού μέσου ενημέρωσης philenews.com στη διάσκεψη θα προσκληθούν επίσης βασικοί παράγοντες της Λιβύης, συμπεριλαμβανομένων των εκπροσώπων της προσωρινής εκτελεστικής εξουσίας, ενώ θα διασφαλίσει ότι θα δοθεί φωνή στους εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών από τη Λιβύη και σε όλους τους φορείς του πολιτικού χώρου.

Όπως αναφέρεται, Ταγίπ Ερντογάν επιχείρησε να κρύψει τη μη συμμετοχή του στη Διάσκεψη του Παρισιού για τη Λιβύη, στο γεγονός ότι προσκλήθηκαν χώρες που σύμφωνα με τον Τούρκο Πρόεδρο δεν έχουν οποιοδήποτε ρόλο ή λόγο.

Στην πρόσκληση του Γάλλου Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν προς ξένους ηγέτες σημειώνεται μεταξύ άλλων πως στο επίκεντρο της διάσκεψης θα βρεθούν, η πλήρης εφαρμογή της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός της 23ης Οκτωβρίου 2020, η εφαρμογή του εμπάργκο όπλων των Ηνωμένων Εθνών και θα εξεταστούν ζητήματα που σχετίζονται με την ασφάλεια και τη σταθερότητα της Λιβύης, εντάσσοντάς τα στο περιφερειακό περιβάλλον της χώρας.

Στην επιστολή του ο Γάλλος Πρόεδρος τονίζει ακόμα πως στη διάσκεψη θα εργαστούν για δίκαιη και διαφανή διαχείριση των πόρων σε ολόκληρη τη χώρα, ενώ θα ενισχυθεί και η δράση όλων κατά της εμπορίας ανθρώπων και μεταναστών.

Σε ανακοινωθέν που ετοίμασε η Γαλλία αναφέρονται μεταξύ άλλων:

– Βασιζόμενη σε θετικές εξελίξεις, όπως η επαναλειτουργία του δρόμου Σύρτης-Μισράτα, η Διάσκεψη του Παρισιού θα έχει ως στόχο να προχωρήσει προς την αποχώρηση όλων των ξένων δυνάμεων και στρατιωτών.

– Οι συμμετέχοντες θα επαναλάβουν την υποστήριξή τους σε όλες τις προσπάθειες της Λιβύης με στόχο τη σταθεροποίηση της χώρας, συμπεριλαμβανομένης της μεταρρύθμισης του τομέα της ασφάλειας και της ενοποίησης των στρατιωτικών.

– Ο στενός συντονισμός μεταξύ των λιβυκών Αρχών, των γειτονικών χωρών της Λιβύης και της διεθνούς κοινότητας, θα είναι κρίσιμος για την επίτευξη αυτών των στόχων. Η Διάσκεψη του Παρισιού στοχεύει να δώσει στην περιφερειακή διάσταση της κρίσης στη Λιβύη όλη την προσοχή που της αξίζει.

– Η διασφάλιση μιας δίκαιης και διαφανούς διαχείρισης των πόρων σε ολόκληρη τη Λιβύη είναι το κλειδί για την αντιμετώπιση των άλλων αιτιών της κρίσης στη χώρα. Η Διάσκεψη θα πιέσει προς ανανέωση των δεσμεύσεων για διαφανή, δίκαιη και ίση κατανομή των πόρων της Λιβύης, προς τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων για ενοποίηση της Κεντρικής Τράπεζας της Λιβύης, και για βελτίωση της παροχής βασικών υπηρεσιών προς τους πληθυσμούς στον λιβυκό νότο.

«Είναι εμφανές τόσο μέσα από την επιστολή Μακρόν όσο και μέσα από το ανακοινωθέν που ετοίμασε η γαλλική κυβέρνηση, πως οι στόχοι που έχουν τεθεί μέσα από τη συγκεκριμένη διάσκεψη έρχονται να ξηλώσουν τα σχέδια του Ερντογάν και της Άγκυρας, τόσο εντός της Λιβύης όσο και σ’ ό,τι αφορά τη γύρω περιοχή», σημειώνεται στο δημοσίευμα, στο οποίο και τονίζεται ότι «η συμμετοχή στη διάσκεψη τόσο της Κύπρου όσο και της Ελλάδας, ως γειτονικές χώρες ή ως χώρες που επηρεάζονται από την κρίση, αποτελούν πλήγμα για τη λιβυκή ατζέντα της Τουρκίας.

Ακολουθεί τετραμερής ΥΠΕΞ στην Αθήνα

Η Γαλλία είναι αποφασισμένη να παίξει ηγετικό ρόλο στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου και αυτό φαίνεται τόσο μέσα από τη Διάσκεψη του Παρισιού αλλά και την ευρύτερη της συμπεριφορά.

Ευθύς μετά τη Διάσκεψη ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Λε Ντριάν θα βρεθεί στην Αθήνα όπου στις 18 Νοεμβρίου θα έχει συνομιλίες με τον Έλληνα ομόλογό του Νίκο Δένδια. Στην ελληνική πρωτεύουσα θα βρεθούν μια μέρα μετά, Παρασκευή 19 Νοεμβρίου, όπου θα πραγματοποιηθεί τετραμερής υπουργική συνάντηση μεταξύ Ελλάδας, Γαλλίας, Κύπρου και Αιγύπτου.

Μέσα από τη συνάντηση της Αθήνας θα στείλει το μήνυμα ότι οι τέσσερις χώρες επιμένουν στην εμβάθυνση της συνεργασίας σε όλα τα επίπεδα, τη στήριξη των ενεργειακών σχεδίων της Ανατολικής Μεσογείου και κυρίως στην εμπέδωση ασφάλειας και σταθερότητας στην κρίσιμη αυτή περιοχή.

ΠΗΓΗ www.liberal.gr

Προηγούμενο άρθροΝίκος Καρδούλας: Πότε τελειώνει στατιστικά η πανδημία στην Ελλάδα – Αναλυτικά στοιχεία ανά ΠΕ
Επόμενο άρθροΣε ποιο μέρος είναι υποχρεωτική αποκλειστικά η μάσκα FFP2 ή Ν95