Η Γερμανία δεν κατάφερε να άρει βουλγαρικό βέτο για Σκόπια…

Δημοσιεύτηκε στις: at 21:08
71 0

Φρένο στην ενταξιακή διαδικασία των Σκοπίων βάζει η Σόφια, όσο δεν επιλύονται κομβικά ζητήματα ανάμεσα στις δύο πλευρές.

Μεταξύ άλλων η Βουλγαρία ζητεί να χρησιμοποιείται η συνταγματική ονομασία Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, όχι σκέτο Βόρεια Μακεδονία και σε καμία περίπτωση δεν δέχεται «Μακεδονική» γλώσσα στα ευρωπαϊκά έγγραφα ένταξης.

«Η συναίνεση είναι εξαιρετικά δύσκολη λόγω των ιστορικών ακόμη και γεωγραφικών επικαλύψεων. Η Βουλγαρία έχει την ιστορικά δικής της περιοχή της Μακεδονίας, την αποκαλούμενη Μακεδονία του Πιρίν, που πήρε το όνομά της από την οροσειρά πίσω μου, η οποία φθάνει μέχρι τα ελληνικά σύνορα. Πρόκειται για την σημερινή περιοχή του Μπλαγκόεβγκραντ, που κείτεται μεταξύ της Βόρειας Μακεδονίας αφενός αφετέρου της Ελλάδας. Οι βουλγαρικές αρχές φοβούνται ότι μπορούν να προκύψουν μειονότητες και αυτονομιστικά στοιχεία», μεταδίδει ο ανταποκριτής του Euronews, Νταμιάν Βοντενιτσάροφ

Η Σόφια ζητεί επίσης την απάληψη από τα σχολικά βιβλία ιστορίας όλων των απαξιωτικών όρων για την Βουλγαρία και την αποκατάσταση ιστορικών γεγονότων.

Κατηγορεί τα Σκόπια ότι παραβιάζουν συστηματικά την Συμφωνία Καλή Γειτονίας που υπεγράφη το 2017.

«Αυτά τα ζητήματα μπορούν να επιλυθούν με την υπογραφή ενός απλού κειμένου. Δυστυχώς τα Σκόπια απορρίπτουν αυτήν την λύση κι αρνούνται να συζητήσουν αυτά τα θέματα. Αυτό σημαίνει ότι η Βουλγαρία δεν έχει άλλη επιλογή από το να απέχει από τον ορισμό μίας ημερομηνίας διακυβερνητικής διάσκεψης, που θα ξεκινήσει τις ενταξιακές συνομιλίες», αναφέρει ο Κρασιμίρ Καρακατσάνοφ, Υπουργός Άμυνας κι αντιπρόεδρος της βουλγαρικής κυβέρνησης.

«Αυτό σημαίνει ότι η διαδικασία μπλοκάρεται;» ρώτησε διευκρινιστικά ο Νταμιάν Βοντενιτσάροφ, ανταποκριτής του Euronews.

«Όχι είναι μία αναβολή. Επιτρέψτε μου να επαναλάβω ότι αυτό δεν προέρχεται από την Βουλγαρία», ξεκαθάρισε ο Κρασιμίρ Καρακατσάνοφ.

Για την Δύση τα Δυτικά Βαλκάνια συνιστούν ζήτημα υψίστης σημασίας, ώστε να μην βρεθούν στην σφαίρα της ρωσικής επιρροής.

Αρκετοί βλέπουν εσωτερικά προβλήματα στην Βουλγαρία, που οδηγούν στην σκληρή στάση.

«Έχω την αίσθηση ότι δυστυχώς η πολιτική κρίση στην Βουλγαρία και η αστάθεια στον κυβερνητικό συνασπισμό είναι οι αιτίες που βλέπουμε τέτοια κλιμάκωση στην ρητορική, ειδικά από τους εθνικιστές», υποστηρίζει η Βέσελα Τσέρνεβα αναπληρώτρια διευθύντρια του think tank Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων.

Στο διάστημα Ιουνίου – Οκτωβρίου η βουλγαρική κυβέρνηση βρέθηκε αντιμέτωπη με πολλαπλές διαδηλώσεις εξαιτίας της πανδημίας, ενώ το βλέμμα των πολιτικών είναι στραμμένο στις επερχόμενες εκλογές την άνοιξη του 2021.

Πάντως στις έρευνες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας στην Βουλγαρία η πλειονότητα των πολιτών δεν τάσσεται υπέρ ενός άνευ όρων «πράσινο φως» στα Σκόπια.

Ως προς το γλωσσικό, «Μακεδονική» γλώσσα θεωρούν ότι μπορεί να αναγνωριστεί στο πλαίσιο δυτικο-βουλγαρικής διαλέκτου, που άρχισε να δημιουργείται το 1944.

ΠΗΓΗ euronews.com

Σχετικά άρθρα

Επιστολές για την δρομολόγηση των απαραίτητων ενεργειών που απαιτούνται για σύσταση ενεργειακών κοινοτήτων, απέστειλε στους αρμόδιους θεσμικούς φορείς, ο Αναστάσιος Δημοσχάκης

Δημοσιεύτηκε από: - 22 Φεβρουαρίου 2018 0
Επιστολές για την δρομολόγηση των απαραίτητων ενεργειών που απαιτούνται για σύσταση ενεργειακών κοινοτήτων, απέστειλε στους αρμόδιους θεσμικούς φορείς, ο βουλευτής…

Γιατροί από τις Η.Π.Α. μετεκπαιδεύονται στην Πανεπιστημιακή Πνευμονολογική Κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης»

Δημοσιεύτηκε από: - 13 Οκτωβρίου 2017 0
Ειδικευμένοι Πνευμονολόγοι από τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής έρχονται στην Αλεξανδρούπολη για να μετεκπαιδευτούν στην Πανεπιστημιακή Πνευμονολογική Κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου…