Η  ΕΙΔΗΣΗ  ΕΙΝΑΙ  ΟΤΙ  ΧΑΣΑΜΕ  ΤΗ  «ΣΧΟΛΗ  ΛΙΜΕΝΟΦΥΛΑΚΩΝ»

Η   «ΛΙΜΕΝΙΚΗ ΑΚΑΔΗΜΙΑ»  ΕΙΧΕ  ΧΑΘΕΙ  ΠΡΙΝ  ΑΠΟ  ΧΡΟΝΙΑ

.

Η είδηση, «Οριστική ταφόπλακα, μπαίνει στο θέμα της Λιμενικής Ακαδημίας στην Αλεξανδρούπολη», που κυριαρχεί στα τοπικά ΜΜΕ, εκτιμώ ότι είναι παλιά, υπήρχε  μετά τις εκλογές του 2004, και επανήλθε μαζί με την οικονομική κρίση, μετά τις εκλογές του 2009.

        Η ουσιαστική είδηση, που αφορά την Αλεξανδρούπολη, είναι ότι από σήμερα – 11 Ιανουαρίου 2012 –  η Σχολή Λιμενοφυλάκων που λειτουργούσε από το 1970 στον Πειραιά, και για την οποία υπήρχε ελπίδα να εγκατασταθεί εδώ, μεταφέρθηκε και πλέον λειτουργεί στον Πόρο.  

Σε  δημοσίευματά  μου στον τοπικό τύπο και ιστολόγια ( 21-11-2009, 30-4-2010 και 01-02-2011).για το θέμα Λιμενική Ακαδημία έγραφα… « Άπιαστο όνειρο η Λιμενική Ακαδημία »,  « Ποια είναι τα νέα δεδομένα – Ποιες ενέργειες πρέπει να γίνουν από τους Τοπικούς μας Άρχοντες», «Ας αναζητήσουμε εφικτές λύσεις». «Η Σχολή Λιμενοφυλάκων μπορεί να ‘ρθει στην Αλεξανδρούπολη με μια μόνο απόφαση του αρμοδίου Υπουργού», «Ένα σχέδιο νόμου που μας αφορά» Παραθέτω τρία αποσπάσματα ….

…………………………………………………………………………….

 

Από τον Οκτώβριο του 2009, μετά τις εκλογές, το Λιμενικό Σώμα

ακροβατεί μεταξύ των Υπουργείων  Μεταφορών  Υποδομών  και Δικτύων, Προστασίας του Πολίτη, Οικονομίας  Ανταγωνιστικότητας Ναυτιλίας και Θαλασσίων Υποθέσεων  Νήσων  και Αλιείας .

Την τοπική μας κοινωνία δεν την ενδιαφέρει το θεσμικό πλαίσιο εκπαίδευσης του προσωπικού του Λιμενικού Σώματος και ο τίτλος του Υπουργείου που θα υπάγεται.

Την τοπική μας κοινωνία δεν την ενδιαφέρει   αν στην Αλεξανδρούπολη , λειτουργήσει ΛΙΜΕΝΙΚΗ ΑΚΑΔΗΜΙΑ με 600 σπουδαστές,  όπως την οραματίζονται εδώ και δεκαπέντε χρόνια  οι συνδικαλιστές του Λιμενικού Σώματος  ή   ΣΧΟΛΗ ΛΙΜΕΝΟΦΥΛΑΚΩΝ με 500 σπουδαστές,  όπως αυτή λειτουργεί εδώ και σαράντα χρόνια στον Πειραιά .

Τι θα εμποδίζει στο μέλλον, όταν το Κράτος θα έχει συγχρόνως  την πολιτική βούληση και την οικονομική δυνατότητα, η ΣΧΟΛΗ ΛΙΜΕΝΟΦΥΛΑΚΩΝ της Αλεξανδρούπολης να μετατραπεί σε ΛΙΜΕΝΙΚΗ ΑΚΑΔΗΜΙΑ ;

Την τοπική μας κοινωνία την ενδιαφέρει να λειτουργήσει εδώ στην Αλεξανδρούπολη μια Σχολή του Λιμενικού όπως μας την έταξαν πριν 10 χρόνια .

……………………………………………………………………………………….

 

      Από το 2004 και μετά, το Λιμενικό Σώμα πέρασε από «σαράντα κύματα» και πέντε διαφορετικά Υπουργεία μέχρι που το Δεκέμβριο του 2010 με το ΠΔ 127/2010 κατέληξε στο Υπουργείο  Προστασίας του Πολίτη.

Ευνόητο ήταν  ο αρμόδιος Υπουργός να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση όλων των τομέων του (σύσταση Αρχηγείου, καθορισμός αρμοδιοτήτων, εκπαίδευση προσωπικού κλπ)   Έτσι πρόεκυψε η ανάγκη κατάθεσης του Σχέδιο Νομού με τίτλο «Σύσταση Αρχηγείου Λιμενικού Σώματος -Ελληνικής Ακτοφυλακής και άλλες διατάξεις ».

Σύμφωνα με αυτό- και εδώ είναι το αρνητικό για την Αλεξανδρούπολη – όσο αφορά τις παραγωγικές Σχολές του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής το καθεστώς τους παραμένει όπως είχε ( άρθρο 4 και 5 παρ. δ ) και δεν γίνεται καμία αναφορά για την περιβόητη  Λιμενική Ακαδημία στην Αλεξανδρούπολη.

 

…………………………………………………………………………………………..

 

     Την Τετάρτη  26 Ιανουαρίου 2011, ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, κατέθεσε στη Βουλή Σχέδιο Νομού με τίτλο « Σύσταση Αρχηγείου Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής και άλλες διατάξεις ».

Συνεπώς το θέμα  της  ίδρυσης Λιμενικής Ακαδημίας  στην Αλεξανδρούπολη αφού πέρασε από «σαράντα κύματα» περνά οριστικά   στο  Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη στο οποίο κατά σύμπτωση σήμερα  Υπουργός είναι ο τέως Υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας κ. Χρήστος Παπουτσής ο οποίος στην Αλεξανδρούπολη τον Ιούλιο του 2000 είχε εξαγγείλει τη Λιμενική Ακαδημία.

Από το Σχέδιο Νομού  « Σύσταση Αρχηγείου Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής και άλλες διατάξεις ».διαφαίνεται ότι η ίδρυση Λιμενικής Ακαδημίας ήταν ένα όνειρο.  Το μόνο εφικτό είναι η μεταφορά της   Σχολής Λιμενοφυλάκων στην Αλεξανδρούπολη.

 

Οι Τοπικοί μας Άρχοντες έχουν το λόγο.

……………………………………………………………………………………..

 

Σήμερα, τα σχόλια περιττεύουν.

 

 

 

Αλεξανδρούπολη  11 Ιανουαρίου 2012

ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ  ΝΙΚΟΛΑΟΣ

Υποναύαρχος Λ.Σ (ε.α)

 

 

 

 

 

 

Προηγούμενο άρθροΚΚΕ: Καθυστερεί η αποτίμηση των ζημιών από τον ΕΛΓΑ
Επόμενο άρθροΗ “ΑΝΑ.Σ.Α.” για τους κόμβους Νοσοκομείου και Δικέλλων-Μάκρης.