Η Ελλάδα σε επιφυλακή έως τις 2 Αυγούστου… ρεζίλι οι Τούρκοι με τις “έρευνες”

Δημοσιεύτηκε στις: at 21:47
168 0

Μπορεί η Τουρκία να έδειξε ότι κάνει κινήσεις αποκλιμάκωσης στο Αιγαίο, ωστόσο σε πλήρη επιφυλακή και ετοιμότητα βρίσκεται η Ελλάδα μέχρι και τις 2 Αυγούστου, οπότε και λήγει η Navtex της Τουρκίας με την οποία δεσμεύει τη θαλάσσια περιοχή νοτιοανατολικά του Καστελόριζου για σεισμικές έρευνες.

Η Άγκυρα έχει στείλει από το Σάββατο, 25 Ιουλίου, το μήνυμα ότι «κρατά» το Ορούτς Ρέις στην Αττάλεια, αλλά περιμένει σήμα από την Αθήνα για διάλογο χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Από την πλευρά της, η χώρα μας έχει καταστήσει σαφές ότι είναι ανοιχτή σε διάλογο αλλά με συγκεκριμένο πλαίσιο και με τερματισμό των τουρκικών ενεργειών που δυναμιτίζουν το κλίμα, όπως η έκδοση της Navtex και η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.
Τα σημάδια αποκλιμάκωσης και τα «παιχνίδια» με το Twitter

Από το απόγευμα του Σαββάτου, υπάρχουν σημάδια σταδιακής αποκλιμάκωσης στο Αιγαίο, με στρατιωτικές πηγές να αναφέρουν ότι ορισμένα τουρκικά πλοία γυρίζουν στις βάσεις τους. Ωστόσο, ενώ το ερευνητικό σκάφος Ορούτς Ρέις παρέμενε αμετακίνητο στην Αττάλεια, εμφανίστηκε ένα tweet στο λογαριασμό της πρεσβείας της Τουρκίας στις ΗΠΑ, που ανακοίνωνε την έναρξη σεισμικών ερευνών στο Ανατολικό Αιγαίο.

Λίγες ώρες αργότερα η συγκεκριμένη ανάρτηση «κατέβηκε» και έγινε νέα ανάρτηση που ανέφερε ότι το τουρκικό γεωτρύπανο είχε δηλώσει στις 21 Ιουλίου ότι θα ξεκινήσει τις έρευνες. Αξίζει να τονιστεί, μάλιστα, πως σύμφωνα με την ιστοσελίδα Marine Traffic, το ερευνητικό σκάφος Ορούτς Ρέις την ώρα του πρώτου tweet της τουρκικής πρεσβείας στην Ουάσινγκτον, βρισκόταν αγκυροβολημένο στα ανοιχτά της Αττάλειας.

Σε επιφυλακή μέχρι να αποσυρθούν όλα τα τουρκικά πλοία

Η τάση αποκλιμάκωσης επιβεβαιώνεται και από πηγές του υπουργείου Εθνικής Άμυνας που μιλούν για τάση αποκλιμάκωσης, κάτι όμως που δεν σημαίνει ότι ο ελληνικός στόλος θα αλλάξει τις θέσεις του, αλλά θα παραμείνει σε κατάσταση ετοιμότητας και επιφυλακής, μέχρι να αποσυρθούν όλα τα τουρκικά πλοία.

Η νέα ανάρτηση της τουρκικής πρεσβείας στις ΗΠΑ

«Το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Ορούτς Ρέις ανήγγειλε τη σεισμική του έρευνα στις 21 Ιουλίου 2020, στην Ανατολική Μεσόγειο», σημειώνει χαρακτηριστικά το νέο tweet που έχει δημοσιεύσει στον λογαριασμό της η πρεσβεία της Τουρκίας στην Ουάσινγκτον.

ΠΗΓΗ www.defencepoint.gr

Σχετικά άρθρα

Η Διοίκηση του Π.Γ.Ν.ΕΒΡΟΥ στηρίζει την Πανεπιστημιακή Αιματολογική Κλινική

Δημοσιεύτηκε από: - 17 Απριλίου 2018 0
Η Πανεπιστημιακή Αιματολογική Κλινική του Π.Γ.Ν. Αλεξανδρούπολης αντιμετωπίζει πολύ σοβαρά περιστατικά και έχει προσφέρει σπουδαίο έργο, επιδεικνύοντας σημαντικές επιτυχίες για…

Νέα κρούσματα κορωνοϊού στην ΑΜΘ: 41 στην Π.Ε. Έβρου, 47 στην Π.Ε. Ροδόπης, 31 στην Π.Ε. Ξάνθης, 162 στην Π.Ε. Δράμας, 37 στην Π.Ε. Καβάλας

Δημοσιεύτηκε από: - 5 Νοεμβρίου 2020 0
Στο κόκκινο όλη η χώρα εξαιτίας της ραγδαίας αύξησης κρουσμάτων κορωνοιού σε όλη την χώρα. Χαρακτηριστικό των σημερινών στοιχείων είναι…