Η ελληνική κυβέρνηση κατέθεσε αίτηση ακύρωσης της απόφασης για το άσυλο στον Τούρκο αξιωματικό – Σε τεντωμένο σχοινί οι ελληνοτουρκικές σχέσεις

Δημοσιεύτηκε στις: at 31 Δεκεμβρίου 2017
515 0

 Η ελληνική κυβέρνηση υπέβαλε αίτηση ακύρωσης κατά της απόφασης με την οποία χορηγήθηκε άσυλο σε έναν από τους οκτώ Τούρκους στρατιωτικούς, όπως γνωστοποίησε με ανακοίνωσή του το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού.

Αναλυτικά, “ακολουθώντας την πάγια θέση σε σχέση με τους 8 Τούρκους στρατιωτικούς, όπως έχει επανειλημμένως και δημοσίως εκφραστεί, υποβλήθηκε σήμερα εκ μέρους της Ελληνικής Κυβέρνησης αίτηση ακύρωσης κατά της χθεσινής απόφασης παροχής ασύλου της Δευτεροβάθμιας Επιτροπής Προσφυγών”, επισημαίνεται στο σχετικό δελτίο Τύπου.

Λίγο νωρίτερα, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών με ανακοίνωση που εξέδωσε, καταδίκασε την απόφαση της ελληνικής δικαιοσύνης να παραχωρήσει άσυλο σε έναν εκ των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών που είχαν καταφύγει στην Αλεξανδρούπολη μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου του 2016.

Όπως αναφέρει η Daily Sabah, η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΚ κάνει λόγο για μια απόφαση με πολιτικά κίνητρα η οποία θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στις σχέσεις των δύο χωρών. “Η Ελλάδα απέτυχε να επιδείξει πνεύμα υποστήριξης και συνεργασίας, κάτι που αναμέναμε από έναν σύμμαχο στη μάχη κατά της τρομοκρατίας, προστατεύοντας εγκληματίες που έλαβαν μέρος στις δολοφονίες εκατοντάδων Τούρκων και κινήθηκαν κατά της έννομης δημοκρατικής τάξης”, αναφέρει η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ.

Στην ανακοίνωση, η απόφαση χαρακτηρίζεται απόφαση που ελήφθη με πολιτικά κριτήρια. Αναλυτικά, αναφέρονται τα εξής:

“H Ελλάδα που έδωσε άσυλο σε έναν από τους οκτώ πραξικοπηματίες που συμμετείχαν στην απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου, με αυτήν της την απόφαση έδειξε για μια ακόμη φορά ότι είναι μια χώρα που προστατεύει και υποθάλπει πραξικοπηματίες”, ισχυρίζεται το Υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας, που προσθέτει:

“Η Ελλάδα που εμπόδισε τους εγκληματίες, οι οποίοι είχαν στόχο την δημοκρατική τάξη και σκότωσαν εκατοντάδες πολίτες και μέλη των δυνάμεων ασφαλείας, να λογοδοτήσουν ενώπιον της δικαιοσύνης της χώρας μας, δεν επέδειξε τη συμπαράσταση και συνεργασία που περιμένουμε από σύμμαχο χώρα στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και του εγκλήματος.

Η απόφαση αυτή που πιστεύουμε ότι έχει ληφθεί με πολιτικά κριτήρια, αναμφίβολα θα έχει επιπτώσεις στις διμερείς σχέσεις και τη συνεργασία σε περιφερειακά θέματα”, καταλήγει η ανακοίνωση του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

www.onalert.gr

Σχετικά άρθρα

ΑΚΚΕΛ: Παρέλαση τουρκικών πλοίων μεταξύ Αλεξανδρούπολης Σαμοθράκης

Δημοσιεύτηκε από: - 23 Οκτωβρίου 2020 0
Παρέλαση τουρκικών πλοίων μεταξύ Αλεξανδρούπολης Σαμοθράκης             Ένα πρωτοφανές θέαμα αντίκρισαν οι παρευρισκόμενοι στην παραλία της Αλεξανδρούπολης το απόγευμα και  βράδυ της…