Η Εργαλειοθήκη της Κοινωνίας των Πολιτών στην Αλεξανδρούπολη

Δημοσιεύτηκε στις: at 13:22
559 0

Η Ανεξάρτητη Κοινότητα Φάρος Αλεξανδρούπολης σε συνεργασία με τη μη-κερδοσκοπική οργάνωση CΟΜΜ’OΝ παρουσιάζουν στο κοινό της Αλεξανδρούπολης την Εργαλειοθήκη της Κοινωνίας των Πολιτών την Κυριακή 13 Οκτωβρίου 2019, στις 6μμ στο Εθνολογικό Μουσείο Θράκης.

Μέσα από πρωτότυπες ασκήσεις και μεθοδολογίες, η Εργαλειοθήκη προτρέπει συλλογικότητες να προσδιορίσουν τις σημαντικότερες λειτουργικές και οργανωτικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν και να ανακαλύψουν λύσεις για αυτές. Η διαμόρφωση κοινού οράματος και αποστολής, η βελτίωση της εσωτερικής επικοινωνίας, η ενεργοποίηση της κοινότητας, η διαχείριση ρίσκων και η οικονομική βιωσιμότητα είναι κάποιες από τις θεματικές που καλύπτει η Εργαλειοθήκη, παρέχοντας έναν πλήρη οδηγό ανάπτυξης για την Κοινωνία Πολιτών στην Ελλάδα.

Η παρουσίαση απευθύνεται σε συλλόγους, σωματεία, μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς και άτυπες ομάδες πολιτών που δραστηριοποιούνται στην Αλεξανδρούπολη, αλλά και σε κάθε ενδιαφερόμενο πολίτη που ασχολείται με ζητήματα εκπαίδευσης και κοινωνικής δράσης.

Η εκδήλωση διοργανώνεται από το μη κερδοσκοπικό οργανισμό COMM’ON με έδρα την Αθήνα, συντονιστή στην Ελλάδα του ευρωπαϊκού προγράμματος Tools for citizens. Τοπικός συνεργάτης για τη διάχυση της Εργαλειοθήκης της Κοινωνίας των Πολιτών στην περιοχή μας είναι η Ανεξάρτητη Κοινότητα Φάρος Αλεξανδρούπολης. Την παρουσίαση θα ακολουθήσει ανοιχτή συζήτηση και κέρασμα για δικτύωση μεταξύ των συμμετεχόντων.

Η Εργαλειοθήκη είναι αποτέλεσμα του προγράμματος Tools for Citizens το οποίο δημιουργήθηκε από το MitOst e.V. (Βερολίνο) με την υποστήριξη του Robert Bosch Stiftung (Στουτγάρδη). Αναπτύχθηκε σε συνεργασία με το SOCIUS (Βερολίνο), το Anadolu Kültür (Κωνσταντινούπολη), το COMM’ON (Αθήνα) και το Art of Hosting Athens (Αθήνα), την Laden Yurttagüler και τον Yörük Kurtaran σε ρόλο συμβούλων και την πολύτιμη συμβολή του HIGGS (Αθήνα) και του Impact Hub Athens (Αθήνα). Η ιστορία του προγράμματος Tools for Citizens είναι μία ιστορία ανθρώπων και οργανισμών που ένωσαν τις δυνάμεις τους για την ενδυνάμωση του συνόλου της Κοινωνίας των Πολιτών.

Κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης είναι ο κ. Στέλιος Βούλγαρης, συνιδρυτής του COMM’ON και συντονιστής της ανάπτυξης της τοπικής κοινότητας του Tools for Citizens στην Ελλάδα. Με βασικές σπουδές στην Νομική, ενεργοποιήθηκε ήδη από το 2010 σε διάφορες ομάδες της Κοινωνίας των Πολιτών στην Αθήνα. Υπήρξε εξωτερικός συνεργάτης του Δήμου Αθηναίων στο πρόγραμμα συνΑθηνά την περίοδο 2013-2016 και από το 2017 εργάζεται στον σχεδιασμό προγραμμάτων ενίσχυσης των δραστηριοτήτων της Κοινωνίας των Πολιτών και σε προγράμματα συνεργασίας μεταξύ διαφορετικών φορέων στην Ελλάδα αλλά και διατοπικά σε όλη την Ευρώπη.

Η είσοδος στην εκδήλωση είναι ελεύθερη

Πληροφορίες για το έργο:
www.civilsocietytoolbox.org

Η Εργαλειοθήκη είναι διαθέσιμη στην ελληνική γλώσσα εδώ: https://civilsocietytoolbox.org/?lang=el

Λίγα λόγια για το COMM’ON
Το COMM’ON είναι μια Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρία με έδρα την Αθήνα που ιδρύθηκε το 2017 και η οποία λειτουργεί σαν υποστηρικτικός οργανισμός για την Κοινωνία των Πολιτών. Το COMM’ON αναπτύσσει έναν πολυεπίπεδο ‘χώρο’ μέσα στον οποίο άνθρωποι που ηγούνται νέων, κοινωνικά προσανατολισμένων δραστηριοτήτων, συναντιούνται, ανταλλάσσουν γνώσεις, ιδέες και δυνατότητες και τελικά συν-δημιουργούν αποτελεσματικές και βιώσιμες λύσεις για την ζωή στην κοινότητά τους, στην πόλη ή στην περιφέρεια. Σκοπός του COMM’ON είναι να υποστηρίξει το αναπτυσσόμενο δραστήριο δίκτυο του κοινωνικού οικοσυστήματος, να ενθαρρύνει, να φιλοξενήσει και να καταγράψει συνεργασίες ανάμεσα σε διαφορετικούς, κοινωνικά προσανατολισμένους και δραστήριους ανθρώπους/οργανισμούς/φορείς και να συντονίσει τις διαδικασίες υιοθέτησης της συμμετοχικά διαμορφωμένης νέας γνώσης σε εφόδια και εργαλεία για τη χάραξη αλλά και τον επανασχεδιασμό κάθε είδους κοινωνικών πολιτικών.

Βασικοί άξονες δράσης του COMM’ON είναι:
– ο συντονισμός και η υποστήριξη προγραμμάτων και δράσεων συνεργασίας μεταξύ ετερόκλητων κοινωνικών φορέων.
– η δημιουργία προγραμμάτων κοινωνικής καινοτομίας για την συλλογική υποστήριξη των αναγκών ετερόκλητων φορέων της Κοινωνίας των Πολιτών και την ενδυνάμωση και προώθηση των διατομεακών συνεργασιών.
– η τεκμηρίωση και καταγραφή του αναδυόμενου κοινωνικού οικοσυστήματος

Σχετικά άρθρα

Σε δύο χρόνια από σήμερα θα παραδοθούν οι νέες κτιριακές εγκαταστάσεις στο συγκρότημα του Τμήματος Ιατρικής  στην Αλεξανδρούπολη 

Δημοσιεύτηκε από: - 27 Σεπτεμβρίου 2019 0
Υπογράφηκε την Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου 2019 η σύμβαση μεταξύ του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης και της Αναδόχου εταιρείας ΑΡΧΙΤΕΧ ΑΤΕ, που…