Η Θράκη γίνεται ”αστακός”: Τα σενάρια της μεγαλύτερης άσκησης του ΝΑΤΟ ”Defender-Europe 21”

Δημοσιεύτηκε στις: at 21:43
92 0

Mε μια μεγάλης κλίμακας άσκηση στα Δυτικά Βαλκάνια, Defender-Europe 21, σχεδιάζει το ΝΑΤΟ να στείλει ένα μήνυμα στην Ρωσία, που θα αποδεικνύει  την ετοιμότητα του. Το προσφάτως ενοποιημένο στρατηγείο των Αμερικανικών Δυνάμεων σε Ευρώπη και Αφρική, υπό τις διαταγές του στρατηγού Καβόλι, έχει εντάξει στους σχεδιασμούς της άσκησης για πρώτη φορά, την Θράκη, μετά την ενδυνάμωση της στρατιωτικής συνεργασίας Ελλάδας – ΗΠΑ. Η διεξαγωγή των ασκήσεων στην Ελλάδα, αναμένεται να γίνει τον Μάιο.

Τα Αμερικανικά στρατεύματα, θα ασκηθούν τόσο στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, από το οποίο τα τελευταία χρόνια έκαναν διέλευση τα αμερικανικά στρατεύματα, για να κινηθούν προς τις βόρειες χώρες, αλλά και στα πεδία βολής που βρίσκονται στην περιοχή.

Από τον σχεδιασμό της άσκησης, σύμφωνα με πληροφορίες, καθίσταται φανερό ότι δημιουργείται μια γραμμή άμυνας που ξεκινάει από τις χώρες της Βαλτικής, και κατεβαίνοντας νότια στα Βαλκάνια καταλήγει στην Αλεξανδρούπολη για να συνεχίσει στη θάλασσα, στο Αιγαίο αλλά και στην ανατολική Μεσόγειο, όπου σύμφωνα με τον σχεδιασμό αναμένονται επιθετικές ενέργειες από την Ρωσία.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα σενάρια, καθώς φαίνεται ότι επιστρέφουμε σε περίοδο ψυχρού πολέμου με ρωσικές στρατιωτικές ασκήσεις σε Μαύρη Θάλασσα και Ανατολική Μεσόγειο, εκρήξεις και δολιοφθορές σε φρεγάτες, εκρήξεις σε ακτές κλπ.

Αξιοσημείωτο είναι, ότι στα σενάρια προβλέπεται η αναμενόμενη, «εμπλοκή ιδιωτικών στρατευμάτων με μισθοφόρους όπως η ρωσική Wagner, καθώς και η επιχείρηση αποσταθεροποίησης κρατών, με πρωτοβουλία πολιτικών κομμάτων που ηγούνται και υποστηρίζουν διαδηλώσεις».

Ένα άλλο ενδιαφέρον της άσκησης, είναι  η συμμετοχή της Αλβανίας, και των χωρών των Βαλκανίων. Η συνεργασία μεταξύ του ΝΑΤΟ και των χωρών μελών του, είναι απαραίτητη για τη συλλογική δύναμη. Η συμμετοχή τόσων πολλών χωρών καταδεικνύει τη σημασία της άσκησης, για τη διατήρηση αυτών των ισχυρών εταιρικών σχέσεων.

Το Defender-Europe 21, είναι μια πολύ μεγάλης κλίμακας πολυεθνική στρατιωτική άσκηση, με επικεφαλής τον Στρατό των Ηνωμένων Πολιτειών, της Ευρώπης και της Αφρικής. Αποδεικνύει την ισχυρή δέσμευση των ΗΠΑ για το ΝΑΤΟ και την ευρωπαϊκή ασφάλεια, συγκεντρώνοντας ένα ευρύ φάσμα στρατιωτικών στοιχείων και δυνατοτήτων των Ηνωμένων Πολιτειών, του ΝΑΤΟ και των χωρών εταίρων, ώστε να μπορούν να ασκούνται μαζί και να μαθαίνουν να αποδίδουν καλύτερα ως μια συνεκτική δύναμη.

Αυτό που το καθιστά ακόμη πιο δύσκολο, είναι ο σύνθετος χαρακτήρας του συντονισμού των δραστηριοτήτων, περισσότερων από 28.000 πολυεθνικών δυνάμεων από είκοσι έξι έθνη, όχι μόνο κατά τη διάρκεια των ασκήσεων, αλλά καθώς μετακινούνται μέσω των χωρών, προς τις τριάντα περιοχές κατάρτισης που βρίσκονται στις δώδεκα χώρες που συμμετέχουν.

Το Defender-Europe 21 τονίζει τη γεωστρατηγική σημασία των Δυτικών Βαλκανίων. Ο στρατηγός Christopher Cavoli, Γενικός Διευθυντής του Στρατού των ΗΠΑ και της Αφρικής, τόνισε τη σημασία της περιοχής: «Το Defender-Europe 21, μας προσφέρει την καλύτερη ευκαιρία να ακονίσουμε τις ικανότητές μας μαζί με τους συμμάχους και τους εταίρους μας, στα στρατηγικά σημαντικά Βαλκάνια και την περιοχή της  Μαύρης Θάλασσας  έτσι ώστε συλλογικά, να είμαστε έτοιμοι να ανταποκριθούμε σε οποιαδήποτε κρίση που μπορεί να προκύψει.”

Το επίπεδο προσοχής και σκληρής δουλειάς, που έκαναν τα νέα μέλη του ΝΑΤΟ στην Ανατολική Ευρώπη, για την εκπλήρωση των δεσμεύσεών τους στο ΝΑΤΟ έχει αποδώσει. Ωστόσο, όχι μόνο πρέπει να γίνουν περισσότερα, αλλά η προσπάθεια πρέπει να αναγνωριστεί ως μια διαρκής δέσμευση.

Η εκτίμηση της σημασίας του Defender-Europe 21, είναι μια τεράστια ευκαιρία για τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων. Πρόκειται για μια εξαιρετικά σημαντική άσκηση, για τα νέα μέλη του ΝΑΤΟ και μια τεράστια ευκαιρία για αυτές τις χώρες να δείξουν τη δέσμευσή τους στη συμμαχία. Η μεγάλης κλίμακας, μετακίνηση στρατευμάτων και εξοπλισμού, που εμπλέκονται σε αυτήν την άσκηση απαιτεί σημαντική υποστήριξη από όλα τα έθνη-εταίρους.

ΠΗΓΗ www.pentapostagma.gr

Σχετικά άρθρα

ΣΥΡΙΖΑ: «Κυνική ομολογία 8μηνης αδράνειας η ακύρωση του 80% των χειρουργείων – Άφησαν το ΕΣΥ απροετοίμαστο»

Δημοσιεύτηκε από: - 1 Νοεμβρίου 2020 0
Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου Η εντολή για αναστολή του 80% των χειρουργικών επεμβάσεων αποτελεί την πιο κυνική επιβεβαίωση πως η…

Ένταξη στο «Φιλόδημος ΙΙ» η κατασκευή ραμπών και χώρων υγιεινής ΑΜΕΑ σε σχολεία του Δήμου Αλεξανδρούπολης

Δημοσιεύτηκε από: - 9 Οκτωβρίου 2020 0
Εντάχθηκε στο Πρόγραμμα «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ» του Υπουργείου Εσωτερικών, στο πλαίσιο της Πρόσκλησης IX, η πράξη «Κατασκευή ραμπών και χώρων υγιεινής…

Εκτοξεύονται τα κρούσματα στην Τουρκία – Διπλασιάστηκαν σε μία ημέρα – Δεύτερο νεκρό ανακοίνωσε η Άγκυρα

Δημοσιεύτηκε από: - 18 Μαρτίου 2020 0
Υγειονομική “βόμβα” στην Τουρκία – Αυξάνονται τα κρούσματα. Ακόμη έναν θάνατο από κορωνοϊό κατέγραψε σήμερα Τετάρτη η Τουρκία, που ξεκίνησε…

Δημήτρης Αδαμίδης: «Σταδιακή αποκατάσταση κατασκευαστικών – κτιριακών προβλημάτων στο Π.Γ.Ν.Αλεξανδρούπολης»

Δημοσιεύτηκε από: - 11 Οκτωβρίου 2019 0
Όταν το 2002 το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης εγκαταστάθηκε στο νέο κτίριο στη Δραγάνα, η τότε Τεχνική υπηρεσία και Διοίκηση διαπίστωσαν…