Η Λαογραφική Συλλογή του ΔΠΘ «έρχεται στο φως»

Δημοσιεύτηκε στις: at 06:52
384 0
Στις 28 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια της Έκθεσης Λαογραφικού Υλικού του ΔΠΘ, στο πλαίσιο των επετειακών εκδηλώσεων των 25 χρόνων λειτουργίας του Τμήματος Ιστορίας – Εθνολογίας.
Στις 28 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια της Έκθεσης Λαογραφικού Υλικού του ΔΠΘ, στο πλαίσιο των επετειακών εκδηλώσεων των 25 χρόνων λειτουργίας του Τμήματος Ιστορίας – Εθνολογίας.

Η συλλογή, ένα μέρος της οποίας κοσμεί την είσοδο της πρυτανείας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου στην πανεπιστημιούπολη της Κομοτηνής, θα εκτεθεί στο κοινό για περίπου έναν μήνα, ως προστάδιο μιας μόνιμης έκθεσης που βρίσκεται στα σχέδια της διοίκησης του Πανεπιστημίου εδώ και χρόνια.

Πρόκειται για υλικό το οποίο κατά βάση συγκέντρωσε ο πρώην πρύτανης του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, Θεόδωρος Μαυρόγιαννης, και ένα μέρος αυτού είχε δανειστεί στην Φιλοπρόοδη Ένωση Ξάνθης.

Η έκθεση θα λάβει χώρα στον τελευταίο όροφο του κτιρίου της Eurobank στην κεντρική πλατεία της Κομοτηνής και τα εκθέματα θα παρουσιαστούν με έναν πρωτότυπο μουσειολογικό τρόπο, συνοδεία κειμένων.

Όπως εξήγησε ο πρόεδρος του τμήματος Ιστορίας-Εθνολογίας του Δ.Π.Θ. καθηγητής λαογραφίας, Μανόλης Βαρβούνης, «η έκθεση είναι η τρίτη εκδήλωση μετά τις αναγορεύσεις των κ.κ. Κόντερ και Χασιώτη σε επίτιμους καθηγητές, που προηγήθηκαν, στο πλαίσιο των επετειακών εκδηλώσεων του τμήματος και θα ακολουθήσει η έκδοση ενός επετειακού τόμου με μελετήματα καθηγητών και μελών του τμήματος, η αναγόρευση του Μητροπολίτη Πριγκιποννήσων σε επίτιμο Διδάκτορα στις 4 Νοεμβρίου».

Για τον Μάρτιο του 2017, τέλος, προγραμματίζεται το τριήμερο διεθνές επιστημονικό συνέδριο με τίτλο:

«Οι Πομάκοι της Θράκης: Πολυεπιστημονικές και διεπιστημονικές προσεγγίσεις», το οποίο θα πραγματοποιηθεί στην Κομοτηνή, στις εγκαταστάσεις του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης από το Εργαστήριο Λαογραφίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και το Εργαστήριο Ανθρωπολογίας του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας του ΔΠΘ.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά άρθρα

Η Σαμοθράκη στο επίκεντρο της ερώτησης του Σταύρου Κελέτση, στον Υπουργό Τουρισμού

Δημοσιεύτηκε από: - 12 Οκτωβρίου 2019 0
Στην κοινή συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου, με την Υποεπιτροπή Νησιωτικών & Ορεινών Περιοχών της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής…

Πρωτότυπο διαδραστικό εργαστήρι προβολής παραδοσιακών επαγγελμάτων δημιουργήθηκε μπροστά στο Νομαρχείο

Δημοσιεύτηκε από: - 4 Σεπτεμβρίου 2017 0
Η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης διοργανώνει το 3ο Φεστιβάλ Via Egnatia, από τις 13 Αυγούστου έως τις 24 Σεπτεμβρίου 2017,…

24 νεα κρούσματα του κορονοϊού στην ΑΜΘ (πανελλαδικά: 510 νέα κρούσματα – 20 νεκροί – 323 διασωληνωμένοι)

Δημοσιεύτηκε από: - 16 Ιανουαρίου 2021 0
Στα 510 ανέρχονται τα κρούσματα του κορονοϊού τις τελευταίες 24 ώρες στη χώρα μας, όπως ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ το απόγευμα του Σαββάτου (16/01). Ο…