Η Λαϊκή Συσπείρωση για τη σχολική στέγη στο Δήμο Αλεξανδρούπολης

Δημοσιεύτηκε στις: at 5 Δεκεμβρίου 2019
507 0

Στο ΔΣ (29/11/19) συζητήθηκε το ζήτημα της ίδρυσης νέων σχολικών μονάδων, ορισμένων συγχωνεύσεων  καθώς και της σχολικής στέγης με μεγάλη παρουσία του συλλόγου εκπαιδευτικών Α/θμιας Εκπαίδευσης.

Η πρόταση της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας, που έκανε αποδεκτή ομόφωνα το ΔΣ, ήταν να ιδρυθούν δύο σχολεία:  6ο Γυμνάσιο, 4ο ΕΠΑΛ και Γ’ λυκειακή τάξη στο μουσικό Γυμνάσιο.  Επίσης να παραμείνει το Νυχτερινό Λύκειο και να μην συγχωνευτεί ως Λυκειακές Τάξεις στο Νυχτερινό Γυμνάσιο και να μην καταργηθεί το 5ο Λύκειο (ιδρυμένο από το 2011 που δεν λειτουργεί). Το ζήτημα της μετεγκατάστασης σχολείων στα 2 νέα σχολικά κτήρια που χτίζονται στην περιοχή ΚΕΓΕ αναβλήθηκε για επόμενο ΔΣ.

Η Λαϊκή Συσπείρωση στην τοποθέτησή της αναφέρθηκε στις διαχρονικές ευθύνες όλων των κυβερνήσεων και των δημοτικών αρχών που δεν είχαν πολιτική σχολικής στέγης, δεν είχαν προτεραιότητά τους και καμιά πρόβλεψη για την κατασκευή νέων σχολείων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Το αντίθετο μάλιστα!!  ΑΠΟΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΑΝ οικόπεδα χαρακτηρισμένα ως σχολική στέγη, όπως στην οδό Κων/πολεως, τα οποία  και έγιναν πολυκατοικίες, Τα τελευταία σχολεία που χτίστηκαν είναι πριν από 20 χρόνια το 2ο ΕΠΑΛ και πριν 10 χρόνια το νηπιαγωγείο της Καλλιθέας. Η διαδικασία των 2 νέων σχολείων που χτίζονται σήμερα ξεκίνησε τουλάχιστον πριν από 13 περίπου χρόνια και με αγώνες εκπαιδευτικών, γονιών και μαθητών. Το ίδιο και το νηπιαγωγείο που χτίζεται στην αυλή του 1ου ΔΣ.

Η απόφαση του ΔΣ για την ίδρυση σχολείων δεν σημαίνει ότι θα υλοποιηθεί κιόλας από το Υπουργείο Παιδείας. Πριν 2,5 χρόνια το ΔΣ είχε πάρει απόφαση πάλι για το  6ο Γυμνάσιο αλλά δεν εγκρίθηκε. Η εφαρμογή του ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ τα τελευταία χρόνια προβλέπει ετήσια διαδικασία συγχωνεύσεων, καταργήσεων και κλεισίματος τμημάτων, σχολείων και ειδικοτήτων λόγω περιστολής δαπανών και προσωπικού. Και είναι ελάχιστα τα νέα σχολεία που ιδρύονται κάθε χρόνο στην Ελλάδα.

Είναι λοιπόν πολύ οξυμμένη η κατάσταση στα σχολεία της πόλης γιατί έχουμε και σχολεία του νομού και του δήμου που συρρικνώνονται , αφού οικογένειες εγκαταλείπουν την ύπαιθρο και ο μαθητικός πληθυσμός συγκεντρώνεται στην Αλεξανδρούπολη. Αποτέλεσμα τα μεγάλα τμήματα (μαζί και με τις αρνητικές αλλαγές αύξησης του ορίου συγκρότησης τμημάτων) με τους μαθητές να «παστώνονται» στις τάξεις, διάδρομοι και αποθηκάκια να γίνονται αίθουσες, τα προκάτ να τοποθετούνται στις σχολικές αυλές ως «προσωρινή» λύση.

Η ίδρυση νέων σχολείων πρέπει να συνοδεύεται και με νέα κτήρια διαφορετικά θα έχουμε σχολείο όπως το 13ο Δημοτικό που υπάρχει από το 2006 και επειδή δεν έχει στέγη το 4ο, το 5ο και το 6ο δημοτικό είναι φρακαρισμένα με ό,τι αυτό συνεπάγεται στη μόρφωση των παιδιών, στη σωματική και ψυχική ανάπτυξή τους.

Είναι μεγάλη ανάγκη η κατασκευή νέων σχολικών αιθουσών και η εξεύρεση οικοπέδων ιδιαίτερα για νηπιαγωγεία γειτονιάς. Να σχεδιαστεί με βάση τις ανάγκες και τη γνώμη όλων των εμπλεκόμενων φορέων , να προγραμματιστεί η κατασκευή σχολείων στο χώρο του «Παρμενίωνα» όπου έχουν προβλεφθεί 35 στρέμματα για σχολεία. Στο σχεδιασμό πρέπει να μπει η κατασκευή δημοτικών σχολείων,νηπιαγωγείων, Επαγγελματικού Λυκείου αφού το 1ο ΕΠΑΛ δεν επισκευάζεται σοβαρά και το 2ο ΕΠΑΛ ασφυκτιά. Επίσης πρέπει να δρομολογηθεί η κατασκευή Μουσικού Γυμνασίου & Λυκείου με όλες τις προδιαγραφές που χρειάζονται  γιατί το κτήριο όπου στεγάζεται τώρα  αποδείχθηκε ότι δεν επαρκεί για να αναπτυχθούν όλες οι λυκειακές τάξεις. Και φυσικά τα προκάτ δεν είναι λύση.

Σχετικά άρθρα

To Zeppelin της Frontex επιτηρεί τον Έβρο

Δημοσιεύτηκε από: - 13 Ιουλίου 2021 0
Ένα Zeppelin της Frontex (το οποίο χρησιμοποιεί σύγχρονες τεχνολογίες) τέθηκε επίσημα σε λειτουργία πάνω από τον ουρανό του Έβρου Η…