Η Λαϊκή Συσπείρωση καταψήφισε το φετινό τεχνικό πρόγραμμα γιατί οι προτεραιότητες που θέτει είναι μακριά από τις στοιχειώδεις ανάγκες των λαϊκών οικογενειών.
Για μια ακόμη φορά εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία ένα τεχνικό πρόγραμμα που θα μείνει το μεγαλύτερο μέρος του στα χαρτιά όπως και το προηγούμενο. Τα περισσότερα έργα μεταφέρονται από προηγούμενα προγράμματα αφού δεν υλοποιούνται.
Από την άλλη θα ήταν πραγματικά αποκαλυπτικό να μάθουμε τι ποσοστό του τεχνικού προγράμματος θα καλυφθεί από τις τσέπες των δημοτών μέσω των δημοτικών τελών ή μέσω των δανείων που πάλι οι δημότες θα πληρώσουν και τι μέρος καλύπτεται από το κεντρικό κράτος που διαχρονικά φοροληστεύει εργαζόμενους, άνεργους και συνταξιούχους μέσω της έμμεσης και άμεσης φορολογίας .
Από το τεχνικό πρόγραμμα απουσιάζουν παντελώς έργα για αντισεισμική προστασία, για αντισεισμικό έλεγχο των δημοτικών κτιρίων , των σχολικών κτιρίων και την εξασφάλιση της αντισεισμικής τους επάρκειας.
Δεν προβλέπεται κανένα ουσιαστικό σχέδιο προστασίας πληθυσμού και υποδομών. Μετά τα πρόσφατα γεγονότα με τις τραγικές συνέπειες σε πολύτιμες ανθρώπινες ζωές σε περιοχές της Αττικής και παλαιότερα στην Πελοπόννησο θα έπρεπε η αντιπυρική προστασία να αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα του Δήμου. Επίσης δεν υπάρχει πρόβλεψη για αντιπλημμυρικά έργα .
Γνωρίζουμε ότι η κυβέρνηση προβλέπει να διανέμει μόνο 18 εκ. ευρώ μέσω της ΣΑΤΑ πυροπροστασίας, ενώ η ΚΕΔΕ ζητάει να αυξηθούν τα ψίχουλα που διανέμει το κράτος σε 40 εκ. ευρώ και να μετατραπεί σε ΣΑΤΑ πολιτικής προστασίας.
Ένα άλλο σημείο που δείχνει αν το τεχνικό πρόγραμμα στοχεύει στην κάλυψη των λαϊκών αναγκών είναι ο προϋπολογισμός για την επισκευή και συντήρηση των σχολικών κτιρίων . Για το Δήμο Αλεξανδρούπολης προβλέπεται το ποσό των 688.000 ευρώ για τα έτη 2018- 2019 (390.000 από Πρόγραμμα «Φιλόδημος» και 297.982 από ΣΑΤΑ Σχολείων) την στιγμή που για τα παλιά κλειστά δημοτικά σχολεία της Κίρκης και των Κοίλων δίνονται 422.000 ευρώ από leader. Είναι καλό να υπάρχουν αστεροσχολεία στα οποία δίνονται 422.000 ευρώ και οι πολιτιστικοί σύλλογοι των χωριών να έχουν χώρους αλλά αυτά δεν μπορούν να είναι προτεραιότητα εις βάρος της ασφάλειας μαθητών και εκπαιδευτικών.
Ξέρουμε όλοι ότι η κρατική επιχορήγηση προς τους Δήμους συνεχώς μειώνεται αλλά αυτό δεν απαλλάσσει την τωρινή δημοτική αρχή από τις σοβαρές ευθύνες της γιατί έχει αποδεχθεί αυτή την μείωση, έχει αποδεχτεί και επεκτείνει την ανταποδοτικότητα των υπηρεσιών , δεν αντιτίθεται στην πολιτική του κεντρικού κράτους με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ όπως και με τις προηγούμενες κυβερνήσεις. Το αντίθετο έχει βάλει πλάτη για να εξειδικευτεί αυτή η αντιλαϊκή πολιτική στον Δήμο μας με τους δημότες διαρκώς να πληρώνουν. Οι ανάγκες για σύγχρονες υποδομές συνεχώς αυξάνονται και αντί η ικανοποίησή τους να μπαίνει ως στόχος αγωνιστικής διεκδίκησης από τον Δήμο συγκαλύπτονται οι αιτίες της υποχρηματοδότησης και της έλλειψης έργων.
Από την άλλη η δημοτική αρχή προωθεί πολύ καλά το ρόλο του Δήμου Επιχειρηματία με την αξιοποίηση του Γεωθερμικού Πεδίου. Τα 23.500.000 ευρώ του Τεχνικού προγράμματος αφορούν στα ενεργειακά και ερώτημα βέβαια είναι πόσο θα ωφεληθούν οι δημότες της Αλεξ/πολης απ΄αυτές τις επενδύσεις και πόσο οι επενδυτές όπως οι Ολλανδοί με τα θερμοκήπια.
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ συνεχίζοντας το έργο των προηγούμενων κυβερνήσεων μειώνει την κρατική χρηματοδότηση προς τους Δήμους και μέσω του «Κλεισθένη» επεκτείνει την επιχειρηματική λειτουργία των δήμων και την ανταποδοτικότητα . Το αποτέλεσμα είναι όλο και μεγαλύτερο βάρος της λειτουργίας του δήμου να φορτώνεται στους δημότες, να αυξάνονται δημοτικά τέλη και φόροι και να περισσεύουν χρήματα στο κράτος για να επιδοτεί μεγαλοεπιχειρηματίες .
Οι λαϊκές οικογένειες του Δήμου της Αλεξανδρούπολης πρέπει να αγωνιστούν ενάντια σε αυτή την αντιλαϊκή πολιτική είτε εφαρμόζεται από το κεντρικό κράτος είτε από Δημοτικές και Περιφερειακές αρχές και να γυρίσουν την πλάτη σε όσους υπηρετούν αυτή την πολιτική. Να διεκδικήσουν την κάλυψη των αυξανόμενων σύγχρονων αναγκών τους και σε επίπεδο δήμου . Σε μια τέτοια πορεία ως ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ θα δώσουμε όλες τις δυνάμεις μας.
Αλεξανδρούπολη Νοέμβρης 2018