Η Λαϊκή Συσπείρωση του Δήμου Αλεξανδρούπολης για τα προβλήματα της Άβαντος

Δημοσιεύτηκε στις: at 18 Απριλίου 2018
524 0

Διευρυμένη σύσκεψη φορέων συγκάλεσε ο Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης για τα προβλήματα των μουσουλμάνων συνδημοτών  της οδού Άβαντος, μετά από αίτημα της «Αλληλεγγύης και Ανάπτυξης», του  Αθλητικού  Πολιτιστικού Συλλόγου Μουσουλμάνων Ελλήνων Πολιτών με Μητρική Γλώσσα τα Τουρκικά, του Δήμου Αλεξ/πολης.

Η Λαϊκή Συσπείρωση πραγματοποίησε συνάντηση με τον πολιτιστικό  σύλλογο για να έχει πιο ολοκληρωμένη εικόνα. Τα προβλήματα είναι γνωστά εδώ και πολλά χρόνια σήμερα όμως έχουν επιδεινωθεί λόγω και της οικονομικής κρίσης, πράγμα που συμβαίνει με όλα τα λαϊκά στρώματα και ιδιαίτερα με κείνα που ήταν ήδη περιθωριοποιημένα.

Oι αιτίες των προβλημάτων της μειονότητας αλλά και της πλειονότητας  είναι γνωστές (αν και σε τέτοιες συσκέψεις αποσιωπούνται από τους υπεύθυνους). Είναι η πολιτική, που ακολούθησαν τις τελευταίες  δεκαετίες  – για να μην πούμε  και παλιότερα- οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και συνεχίζει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Τις ίδιες ευθύνες έχουν δημοτικοί, περιφερειακοί άρχοντες και σύμβουλοι που εφάρμοσαν την κεντρική πολιτική. Διαχειρίστηκαν και διαχειρίζονται προβλήματα, συντηρώντας τις άθλιες συνθήκες ζωής των κατοίκων αυτής της γειτονιάς και κάθε φορά τους χρησιμοποιούν για ψηφοθηρικούς λόγους. Η κατάσταση παραμένει ίδια εδώ και δεκαετίες. Ό,τι προγράμματα υλοποιούνται στοχεύουν στη διαχείριση της ακραίας φτώχειας.   Ό,τι έργο έχει γίνει στην Άβαντος έγινε όταν πια υπήρχε άμεσος κίνδυνος να χαθεί ανθρώπινη ζωή (πχ. όμβρια).  Αυτά όμως δεν λύνουν τα χρόνια προβλήματα.

Βασικό πρόβλημα παραμένει, όπως άλλωστε και για όλο το λαό η ανεργία που εξανάγκασε εκατοντάδες ίσως και χιλιάδες μουσουλμάνους συνδημότες, ιδιαίτερα νέους σε ηλικία, να μεταναστεύσουν στο εξωτερικό. Όσοι παραμένουν και καταφέρνουν να βρουν ένα μεροκάματο είναι σε συνθήκες εργασιακού μεσαίωνα. Επίσης, παρά τις παρεμβάσεις στην αποχέτευση, παραμένει οξυμένο το οικιστικό πρόβλημα (χάραξη-ασφαλτόστρωση  δρόμων, έλλειψη διευθύνσεων και αρίθμησης κατοικιών, ηλεκτροφωτισμός, έλλειψη κάδων σκουπιδιών κλπ). Ο φωτισμός υπάρχει σε κεντρικούς  δρόμους αλλά όχι σε όλη την έκταση του οικισμού με ό,τι αυτό σημαίνει για τους κινδύνους που υπάρχουν.

Το μειονοτικό Δημοτικό σχολείο λόγω έλλειψης αιθουσών είναι το μοναδικό που λειτουργεί σε δύο βάρδιες με ό,τι αυτό σημαίνει για την οργάνωση της σχολικής ζωής και τη δυνατότητα πρόσβασης των μικρών μαθητών ή και τη συμμετοχή τους σε μορφωτικές, αθλητικές και πολιτιστικές δραστηριότητες. Γενικά υπάρχουν μεγάλα και σοβαρά προβλήματα που σχετίζονται με τις συνθήκες διαβίωσης των κατοίκων αυτής της περιοχής.

Λύσεις άμεσες που θα βελτιώσουν σε ένα βαθμό την κατάσταση μπορούν και πρέπει να υπάρξουν για να ανακουφίσουν τους κατοίκους και να αποκτήσουν σύγχρονες και ασφαλείς συνθήκες διαβίωσης. Απαιτούν πολιτικές αποφάσεις τόσο από τον Δήμο όσο και από την κυβέρνηση. Το βασικό που πρέπει να λυθεί είναι το οικιστικό πρόβλημα με άμεση νομιμοποίηση όλων των κατοικιών, διάνοιξη δρόμων, αποχέτευση ώστε τα οικιακά απόβλητα να μην καταλήγουν στον αγωγό ομβρίων, φωτισμό σε όλη την περιοχή κλπ.

 Όμως τα λαϊκά προβλήματα, με κύριο αυτό της ανεργίας, για να βρουν οριστική λύση απαιτούν οργάνωση και αγώνα όλου του λαού που χωρίς αυταπάτες, δεν πρέπει να αρκείται σε πολιτικές και υποσχέσεις που συνήθως εξαντλούνται τη μέρα των εκλογών. Τα λαϊκά προβλήματα απαιτούν συνολική λύση, όχι μπαλώματα, όχι ευχές, όχι υποσχέσεις. Απαιτούν ανατροπή της εφαρμοζόμενης αντιλαϊκής πολιτικής

Σχετικά άρθρα

Δημήτρης Πέτροβιτς: “Παραμένω εγγυητής της ενότητας – Το διακύβευμα είναι να κατέβει η παράταξη ενωμένη στις εκλογές”

Δημοσιεύτηκε από: - 21 Σεπτεμβρίου 2018 0
Το νέο δημοσίευμα που αναφέρει ότι άμεσα σήμερα η αύριο ο Κωνσταντίνος Ζαγναφέρης θα ανακοινώσει ότι θα ηγηθεί ψηφοδελτίου για την Περιφέρεια και…

Ο Χρήστος Μέτιος στο Μέγαρο Μαξίμου

Δημοσιεύτηκε από: - 18 Ιουλίου 2021 0
Στο Μέγαρο Μαξίμου βρέθηκε ο  Περιφερειάρχης ΑΜΘ κ. Χρηστος Μέτιος  όπου συναντήθηκε με τον Υπουργό Επικρατείας κ. Γιώργο Γεραπετρίτη. Ο…

ΤΟ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ ΥΠΕΡ ΤΩΝ ΔΕΙΝΩΣ ΔΟΚΙΜΑΖΟΜΕΝΩΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΩΝ ΕΠΑΡΧΙΩΝ ΑΥΤΟΥ ΕΝ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΚΑΙ ΘΡΑΚΗ ΥΠΟ ΤΩΝ ΣΧΙΣΜΑΤΙΚΩΝ ΒΟΥΛΓΑΡΟΕΞΑΡΧΙΚΩΝ (γράφει ο Ιωάννης Ελ. Σιδηράς)

Δημοσιεύτηκε από: - 1 Νοεμβρίου 2018 0
ΤΟ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ ΥΠΕΡ ΤΩΝ ΔΕΙΝΩΣ ΔΟΚΙΜΑΖΟΜΕΝΩΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΩΝ ΕΠΑΡΧΙΩΝ ΑΥΤΟΥ ΕΝ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΚΑΙ ΘΡΑΚΗ ΥΠΟ ΤΩΝ ΣΧΙΣΜΑΤΙΚΩΝ ΒΟΥΛΓΑΡΟΕΞΑΡΧΙΚΩΝ Ιστορικά Πατριαρχικά…