Τις έντονες επιφυλάξεις του για την πρόθεση δημιουργίας διόδου διελεύσεως μεταναστών στα χερσαία σύνορα της χώρας μας με την Τουρκία, στον Έβρο, εκφράζει με δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (ΠΑΜ-Θ), Γιώργος Παυλίδης.
Σύμφωνα με τον κ. Παυλίδη, δεν τίθεται θέμα αλληλεγγύης για πρόσφυγες και μετανάστες από την Συρία, την οποία άλλωστε η ΠΑΜ-Θ απέδειξε εμπράκτως με την αποστολή της σύγχρονης κινητής υγειονομικής της μονάδας στην Ειδομένη προς εξυπηρέτηση του κύματος των μεταναστών.
«Τα ζητήματα που τίθενται ωστόσο είναι τα εξής: ποιος αποφάσισε την δημιουργία αυτής της εισόδου και τι σημαίνει είσοδος; Σημαίνει διάδρομος και πού θα οδηγεί αν υπάρξει; Σε ποιον προορισμό; Θα υπάρχει προορισμός; Μια τέτοια είσοδος θα συνοδεύεται με την κατάργηση του όρου της συνθήκης του Δουβλίνου ότι η πρώτη χώρα εισδοχής είναι υποχρεωμένη να κρατήσει και όλους αυτούς τους ανθρώπους; Ποιος θα αναλάβει τις οικονομικές δαπάνες για τη συντήρηση, τη διαβίωση έστω και σε μεταβατικό στάδιο; Τι θα γίνει με τις αστυνομικές δυνάμεις οι οποίες δεν υπάρχουν σε ικανό αριθμό για να ανταποκριθούν σε τέτοιες πιέσεις; Η αυτοδιοίκηση αδυνατεί ή μπορεί να κάνει ελάχιστα για να διασφαλίσει τη συλλογική μας αξιοπρέπεια ως κοινωνία αλληλεγγύης», τονίζει με κατηγορηματικό τρόπο ο περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.
Ο κ. Παυλίδης υποστηρίζει ότι η περιφέρεια ΑΜ-Θ έχει αναλάβει ήδη σημαντικό κόστος στο μεταναστευτικό ζήτημα, «είναι όμως πολύ ανησυχητικό», όπως επισημαίνει, «το να δημιουργήσεις έναν τακτικό διάδρομο χωρίς ημερομηνία έναρξης και λήξης, χωρίς κανόνες, και όλο αυτό να υπόκειται σε μια διαχείριση που δεν υπάρχουν οι εμφανείς υπόχρεοι. Δεν υπάρχει οδικός χάρτης πορείας των μεταναστών, δεν υπάρχει κανονικότητα και καμία, επίφαση έστω, νομιμότητας, γεγονός που μας οδηγεί στο να φοβόμαστε ότι στο τέλος όλο το φορτίο της διαχείρισης θα πέσει στους ώμους μας».
«Έχουμε τόσα πολλά προβλήματα, όπως είναι το θέμα της οζώδους δερματίτιδας το οποίο έχει φθάσει μέχρι την Ξάνθη, κι αν μας προστεθεί κάτι τέτοιο θα βρεθούμε σε αδυναμία να μπορέσουμε να διαφυλάξουμε την αξιοπρέπειά μας ως προς την ανθρωπιστική κρίση. Επίσης πρέπει να πω ότι εμείς έχουμε μουσουλμάνους συμπολίτες μας στην περιοχή. Οι μουσουλμάνοι είναι ένα τμήμα της κοινωνίας μας με τους οποίους συνυπάρχουμε ειρηνικά. Τι προβλήματα ενδεχομένως μπορούν να δημιουργήσουν αυτές οι μεταναστευτικές ροές στην Θράκη με άλλους μουσουλμανικούς πληθυσμούς που έρχονται από την Ανατολή; Όλα αυτά δεν είναι απλά θέματα», επιμένει ο κ. Παυλίδης.
Καταλήγοντας στη δήλωσή του ο επικεφαλής της περιφερειακής αυτοδιοίκησης στον χώρο της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, ζητά από την κυβέρνηση να υπάρξει ξεκάθαρη δέσμευση για το κατά πόσο το πιθανό άνοιγμα της διόδου διελεύσεως μεταναστών από τα χερσαία σύνορα θα πλαισιωθεί από κανόνες, δεν θα επιβαρύνει τις κοινωνίες, δεν θα δημιουργήσει προβλήματα ασφαλείας στον πληθυσμό και, κυρίως, δεν θα προσβάλει την συλλογική μας αξιοπρέπεια ως προς την επίδειξη των αισθημάτων αλληλεγγύης απέναντι στους μετανάστες. «Μέχρι να συμβούν όλα αυτά, είμαστε αντίθετοι σε μια τέτοια προοπτική», ξεκαθαρίζει ο κ Παυλίδης.