Η ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΑΞΙΑ ΤΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ ΚΑΙ Η ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΝΗΣΙΩΝ ΤΟΥ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

Για την εξαιρετική γεωστρατηγική θέση της Αλεξανδρούπολης και την στρατιωτικοποίηση των νησιών του Αιγαίου αναφέρθηκε για μια ακόμη φορά τούρκος αναλυτής στο CNNturκ.

Η σταδιακή υπεροχή της Ελλάδας στον αέρα κατά ομολογία πολλών αναλυτών της Τουρκίας από τα Ελληνικά Rafale αλλάζουν τις ισορροπίες υπέρ της Ελλάδας (SETA – think tank της Τουρκίας).

Έκθεση που δημοσιεύτηκε από το τουρκικό Ίδρυμα Πολιτικών, Οικονομικών και Κοινωνικών Ερευνών (SETA), το οποίο χρηματοδοτείται από την τουρκική κυβέρνηση αναφέρει ότι η διπλωματική και στρατιωτική ισορροπία μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας έχει επιδεινωθεί εις βάρος της Τουρκίας και ότι θα ήταν καλύτερο για την Άγκυρα να εγκαταλείψει την αγορά μιας δεύτερης παρτίδας πυραύλων S-400 από την Ρωσία, προκειμένου να επιτύχει μια ισορροπία στις διμερείς σχέσεις.

ΠΕΡΙΟΧΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

1. Το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης έχει αναβαθμιστεί γεωστρατηγική, εν εξελίξει του Ρώσο Ουκρανικού πολέμου και έχει αξιοποιηθεί από τις ΗΠΑ και το ΝΆΤΟ. Η εμβάθυνσή του έχει πραγματοποιηθεί και με την συνδρομή του Αμερικανικού Ναυτικού όταν ολοκληρώθηκε η ανέλκυση του ναυαγίου της βυθοκόρου “ΌΛΓΑ” από τη λιμενολεκάνη του προβλήτα του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων στο λιμένα της Αλεξανδρούπολης.

Τα στενά του Βοσπόρου, βάσει της Συνθήκης του Μοντρέ είναι κλειστά για πολεμικά πλοία λόγω του Ρώσο Ουκρανικού πολέμου και η Αλεξανδρούπολη αποτελεί την καλύτερη και ευκολότερη λύση διέλευσης συμμαχικών δυνάμεων μέσω του λιμένα της. Ο περιφερειακός δρόμος που κατασκευάζεται και θα ενώσει το λιμάνι με την Εγνατία οδό, θα μπορέσει να δώσει και μία γρήγορη εναλλακτική λύση στην επιπλέον προώθηση μέσων και δυνατοτήτων οδικώς εάν χρειαστεί.

2. Το αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης μπορεί να συντελέσει επίσης στην προώθηση στρατιωτικού προσωπικού, οπλικών συστημάτων και διάφορων αναβαθμισμένων δυνατοτήτων προς όφελος του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Πρόκειται για αεροδρόμιο με πλεονεκτήματα γεωγραφικά, μεγάλου και εξαιρετικού διαδρόμου προσγείωσης 2,5 χιλιομέτρων όπου μεγάλα μεταφορικά cargo μπορούν να προσγειωθούν παράλληλα με τις επιβατικές πολιτικές πτήσεις. Οι εγκαταστάσεις του και οι χωρητικότητες του πεδίου ελιγμών του δύναται να εξυπηρετεί άνετα πολλά μεγάλα αεροσκάφη ταυτόχρονα. Η επικείμενη δυνατότητα με ανεφοδιασμό καυσίμων όλων των τύπων αεροσκαφών και ελικοπτέρων, αναβαθμίζουν τις αεροπορικές δυνατότητες για στρατηγικές μεταφορές του ΝΑΤΟ.

3. Στρατηγικό έργο για την Ελλάδα, τα Βαλκάνια και την Ανατολική Ευρώπη αποτελεί το σχέδιο διπλής σιδηροδρομικής παράκαμψης των Στενών του Βοσπόρου από την Αλεξανδρούπολη – Ορμένιο – Μπουργκάζ – Βάρνα – Ρούσσε (sea2sea). Οι μεταφορές αυτές όχι μόνο θα παρακάμπτουν τα στενά του Βοσπόρου, όχι μόνο θα μειώνουν το κόστος μεταφοράς στην μισή αξία με μεγάλο κέρδος χρόνου, αλλά θα μειώσουν και την στρατηγική αξία των στενών του Βοσπόρου που ήταν βασικό προνόμιο της Τουρκίας στην ευρύτερη περιοχή.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

Η ύπαρξη ισχυρών οπλικών συστημάτων στα Ελληνικά νησιά του Ανατολικού Αιγαίου με δυνατότητα να απειλήσουν την ασφάλεια περιοχών μεγάλης συγκέντρωσης στρατευμάτων και υποδομών της Τουρκίας σε περίπτωση πολέμου με την Ελλάδα, σε συνδυασμό με την αεροπορική και ναυτική ισχύ των Ελληνικών ΕΔ, έχουν προβληματίσει την Τουρκία.

Η στρατιωτικοποίηση των νησιών από την Ελλάδα είναι επιβεβλημένη από:

α. Tον καταστατικό Χάρτη του ΟΗΕ, άρθρο 51 νόμιμης άμυνας

β. Την παράνομη εισβολή στην Κύπρο το 1974, όταν η Τουρκία δεν σεβάστηκε τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ

γ. Την 4η Στρατιά Αιγαίου που διατηρεί η Τουρκία απέναντι από τα Ελληνικά νησιά του Αν Αιγαίου με έδρα την Σμύρνη, με δυνατότητα να διεξάγει αποβατικές, αεροκίνητες και αεραποβατικές διακλαδικές επιχειρήσεις.

δ. Την απειλή πολέμου σε περίπτωση επέκτασης των Ελληνικών χωρικών υδάτων από τα 6 στα 12 νμ.

ε. Πτήσεις τουρκικών αεροσκαφών πάνω από Ελληνικά νησιά που αποτελούν παραβίαση της συνθήκης της Λωζάνης, άρθρο 13.

*Ο Αντιστράτηγος εα Κούσαντας Κωνσταντίνος είναι κάτοχος δύο μεταπτυχιακών τίτλων σπουδών στην Διεθνή Ασφάλεια (Plymouth), Διεθνείς Σχέσεις (Brussels) και έχει τελειώσει το Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου Θράκης. Έχει υπηρετήσει στο ΝATOϊκό Στρατηγείο Ταχείας Επεμβάσεως στην Ισπανία – Βαλένθια ως Βοηθός Επιτελάρχη και ήταν εκπρόσωπος του ΓΕΣ στο ΝΑΤΟ Training Group

Προηγούμενο άρθροΕπισκεψη της Υφυπουργου Υγειας Ζωης Ράπτη στον Ιατρικο Συλλογο Εβρου
Επόμενο άρθροΟρεστιάδα: Παραιτήθηκε ολόκληρη η δημοτική παράταξη “ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΠΑΝΑΦΟΡΑ”