«Η τραγωδία της Δόμνας Βισβίζη» με την αιγίδα του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού (ΕΟΤ)

Δημοσιεύτηκε στις: at 5 Μαρτίου 2021
316 0

“Αισθανόμαστε τεράστια τιμή για την αναγνώριση της ταινίας μας «Η τραγωδία της Δόμνας Βισβίζη» από τον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού (ΕΟΤ) με την αιγίδα του!

Με την επίσημη υποστήριξη του έργου μας από ένα τόσο εξωστρεφή, με διεθνές εκτόπισμα Ελληνικό φορέα όπως ο ΕΟΤ, η πολυβραβευμένη μουσικο-κινηματογραφική παραγωγή μας θα συνεχίσει να ταξιδεύει στον κόσμο και να διεκδικεί ακόμα περισσότερες διακρίσεις.

Ευχαριστούμε θερμά την Πρόεδρο κυρία Άντζελα Γκερέκου και το Γενικό Γραμματέα κύριο Δημήτρη Φραγκάκη του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού για το αγκάλιασμα της ταινίας μας.

Αναδεικνύει την αφοσίωσή τους στον στόχο τους να προσφέρουν ένα καλύτερο μέλλον στον Πολιτιστικό Τουρισμό μέσω της προώθησης προορισμών της όμορφης χώρας μας, για γυρίσματα κινηματογραφικών παραγωγών.

Αυτή η σημαντική στιγμή εκτίμησης της ταινίας μας, ενδυναμώνει την προσήλωσή μας και την επιθυμία μας να δείχνουμε στον κόσμο την ιστορία της Θράκης μέσω της τέχνης.

Τέλος θα θέλαμε να εκφράσουμε την ιδιαίτερη ευγνωμοσύνη μας στον κύριο Ηλία Τζιώρα για την στήριξη και την προσπάθειά του για το έργο μας.

Είναι χαρακτηριστικό των γενναιόδωρων ανθρώπων να αναγνωρίζουν τις εμπνευσμένες προσπάθειες και να βοηθούν από μόνοι τους, γιατί μοιραζόμαστε την κοινή μας αγάπη για τον τόπο καταγωγής μας.”


Την πολυβραβευμένη ταινία μικρού μήκους «Η τραγωδία της Δόμνας Βισβίζη», που έχει ως φόντο την Αλεξανδρούπολη και την Θράκη, το φωτογραφικό «Marabou Project – Ιστοριογράφημα στο Αιγαίο» και τη διαδικτυακή ημερίδα με θέμα «Το ταξίδι του Λευκάδιου Χερν στον πολιτισμό», έχει θέσει υπό την αιγίδα του ο ΕΟΤ στο πλαίσιο της υποστήριξης σημαντικών πρωτοβουλιών και πρωτότυπων δράσεων που προβάλουν τη σύγχρονη πολιτιστική παραγωγή της χώρας και το εμπλουτισμένο τουριστικό προϊόν της.

Η ταινία «Η τραγωδία της Δόμνας Βισβίζη» του Μιχάλη Ηλιάσκου και της Κατερίνας Γιαννακοπούλου, συνδυάζοντας ποίηση μουσική, χορό, υποκριτική και ηχητικό σχεδιασμό, αφηγείται την ιστορία της Θρακιώτισσας ηρωϊδας της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 από την εποχή του θανάτου του συζύγου της το 1822 μέχρι τον δικό της θάνατό το 1850. Η Δόμνα Βισβίζη θυσίασε την εύπορη ζωή της και με το πλοίο «Καλομοίρα» ενώθηκε με τον στόλο των Ψαριανών, οργώνοντας τη θάλασσα του Αιγαίου. Με το πλοίο αυτό, μάλιστα, το 1824 ο Πιπίνος έκαψε την τουρκική φρεγάτα του Χαζέ Γκεμνισί. Εκτός από τον ιστορικό χαρακτήρα της η ταινία, που έχει λάβει έως σήμερα 21 βραβεία σε κορυφαία διεθνή κινηματογραφικά φεστιβάλ και εντός του 2021 θα συμμετάσχει σε πολλά ακόμη, παρουσιάζει περισσότερο ή λιγότερο γνωστά τοπία της Θράκης, αναδεικνύοντας έτσι μοναδικές όψεις της πανέμορφης αυτής περιοχής της χώρας.

Στο «Marabou Project – Ιστοριογράφημα στο Αιγαίο», ο φωτογράφος Κωνσταντίνος Σοφικίτης και ομάδα από φωτογράφους και ντοκιμενταρίστες καταγράφουν ιστορίες ανθρώπων σε περισσότερα από 70 νησιά του Αιγαίου με στόχο τη διαφύλαξη επαγγελμάτων, τοπικών εθίμων και παραδόσεων, που τείνουν να εκλείψουν στις μέρες μας. Μέσα από μια οπτική αφήγηση, που δημιουργείται από εικόνες περιβαλλοντικών πορτραίτων, λέξεις, μουσική, ταινίες και εκδηλώσεις, το Marabou συνθέτει την ιστοριογραφία εμβληματικών μορφών, γνωρίζοντας και τιμώντας τις νησιωτικές κοινότητες και τα μοναδικά πολιτιστικά και λαογραφικά στοιχεία τους. Το project ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2019 και αναμένεται να ολοκληρωθεί έως τα τέλη του 2021. Το υλικό που συγκεντρώνεται θα παρουσιαστεί σε εκθέσεις, ειδικό λεύκωμα και ντοκιμαντέρ, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα στο διεθνές κοινό να «βιώσει» την εμπειρία των νησιωτών και να γνωρίσει την ιστορία και τον πολιτισμό τους, γεγονός που ταυτόχρονα θα ενισχύσει την ανάπτυξη του πολιτιστικού τουρισμού στα αιγαιοπελαγίτικα νησιά.

Τέλος, η διαδικτυακή ημερίδα «Το ταξίδι του Λευκάδιου Χερν στον πολιτισμό», που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 13 Μαρτίου, διοργανώνεται από το Τμήμα Διοίκησης Τουρισμού του Πανεπιστημίου Πατρών και το Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης και εντάσσεται σε σειρά δράσεων που στόχο έχουν την ανάδειξη του περιηγητικού και λαογραφικού έργου του ελληνοϊρλανδού συγγραφέα. Ο Λευκάδιος Χερν (1850-1904) γεννήθηκε στη Λευκάδα και αργότερα εγκαταστάθηκε στην Ιαπωνία, όπου το 1896 έλαβε την ιαπωνική υπηκοότητα. Είναι περισσότερο γνωστός για τα βιβλία του σχετικά με τους ιαπωνικούς θρύλους και ιστορίες και σήμερα θεωρείται ως ένας από τους εθνικούς συγγραφείς της χώρας. Η ημερίδα, στην οποία έχει κληθεί να συμμετάσχει ως ομιλήτρια και η Πρόεδρος του ΕΟΤ, Άντζελα Γκερέκου, θα προσφέρει εκτός των άλλων την ευκαιρία στο διεθνές ακροατήριό της να γνωρίσει άγνωστες πτυχές της ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς, αλλά και το πολυσύνθετο τουριστικό «πρόσωπο» της Ελλάδας.

Σχετικά άρθρα

Aναστέλλονται οι λειτουργίες σε όλους τους χώρους θρησκευτικής λατρείας κάθε δόγματος και θρησκείας

Δημοσιεύτηκε από: - 17 Μαρτίου 2020 0
Δείτε τι ανάρτησε ο Πρωθυπουργός στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: «Με απόφαση της κυβέρνησης αναστέλλονται οι λειτουργίες σε όλους τους χώρους θρησκευτικής…

Ένταση στον Έβρο: Επιχείρησαν να ρίξουν τον φράχτη με φλεγόμενο δέντρο

Δημοσιεύτηκε από: - 20 Μαρτίου 2020 0
Νέα επεισόδια σημειώθηκαν πριν λίγη ώρα στα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο, στο δάσος των Καστανιών, όταν ομάδα ατόμων έβαλαν φωτιά σε δέντρο προκειμένου να πέσει πάνω στον φράχτη…