Νίκος Μελέτης – www.liberal.gr

Σοβαρά ερωτηματικά για την ίδια την αξιοπιστία της UNESCO εγείρουν οι πληροφορίες που δημοσιεύθηκαν και στον τουρκικό Τύπο και κανουν λόγο για συγχωροχάρτι του Διεθνούς οργανισμού, επιφορτισμένου για την προστασία και προβολή των Μνημείων του παγκόσμιου πολιτισμού, στο τουρκικό καθεστως για την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.

Ο Τούρκος υπουργός τουρισμού και πολιτισμού Νουρί Ερσόι αποκάλυψε ότι οι διαμαρτυρίες της Ελλάδας για την μετατροπή της Αγίας Σοφιάς σε τζαμί απορρίφθηκαν από την UNESCO. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Τουρκία έχει εξασφαλίσει την υπόγεια υποστήριξη από το εσωτερικό της UNESCO και συγκεκριμένα απο την Γερμανίδα διευθύντρια του Κέντρου Παγκόσμιας Κληρονομιάς (World Heritage Center) κατι που διευκολύνει τους χειρισμούς του Τ. Ερντογάν.

Η κ. Μ. Ρόσσλερ η οποία υποστηρίζει την Τουρκία στον σημαντικό αυτό διεθνή οργανισμό και δεν ενοχλήθηκε με την αλλοίωση της φυσιογνωμίας και της εικόνας της Αγιάς Σοφιάς έφθασε στο σημείο να στείλει πριν μερικές ημέρες και επιστολή στην Ελλάδα επικρίνοντας την χώρα μας γιατί δεν ενημέρωσε προκαταβολικά την UNESCO για τα τεχνικά έργα που έγιναν στην Ακρόπολη.

Ο τούρκος υπουργός απάντησε σε ερώτηση που τέθηκε στην Επιτροπή προϋπολογισμού του Κοινοβουλίου σχετικά με τις διαμαρτυρίες για την μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς και της Μονής της Χώρας σε τζαμιά και τόνισε ότι μετά τις διαμαρτυρίες της Ελλάδας ήρθε στην Τουρκία ως εκπρόσωπος της UNESCO ο αντιπρόεδρος της και αφού έκανε τον έλεγχο δήλωσε ότι ο οργανισμός «δεν είναι καθόλου ενοχλημένος».

Σύμφωνα με τον Τούρκο υπουργό, για τον αξιωματούχο της UNESCO, το σημαντικό ζήτημα είναι για την Αγιά Σοφιά να είναι ανοικτή στους επισκέπτες, ενώ ρόλο έπαιξε και το ότι τα μωσαϊκά και οι νωπογραφίες καλύφθηκαν.

Η Υπουργός Πολιτισμού Λ. Μενδώνη και η ελληνική κυβέρνηση είχαν προειδοποιήσει ότι η μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς αλλοιώνει τον χαρακτήρα της ως Μνημείου της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς και ότι εάν επιχειρηθεί η χωρίς έγκριση μετατροπή σε τζαμί, θα συνιστά παραβίαση της συμφωνίας της Τουρκίας με την UNESCO.

Ο τούρκος υπουργός και τα τουρκικά ΜΜΕ πανηγυρίζουν γιατι ο εκπρόσωπος της UNESCO μετά την επιθεώρηση και επιτόπιο έλεγχο που έκανε μαζι με τους υπεύθυνους του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού δήλωσε στους τούρκους συνομιλητές του ότι ο διεθνής οργανισμός «δεν έχει πρόβλημα με τα οσα έγιναν στην Αγιά Σοφιά».

Εφόσον οι πληροφορίες αυτές επιβεβαιωθούν καθώς η αυτοψία του εκπροσώπου της UNESCO θα αποτελούν μέρος της έκθεσης που θα υποβληθεί στον διεθνή οργανισμό, θα πρόκειται περί σοβαρού πλήγματος και για την Αθήνα που ανέλαβε το κύριο βάρος της αντίδρασης του χριστιανικού κόσμου στην βεβήλωση του ιστορικού χριστιανικού Μνημείου. Και φυσικά θα αποτελέσει άλλοθι ώστε να μην ασχοληθεί πια κανείς άλλος με την Αγιά Σοφιά, καθώς και η Μόσχα έθεσε πρακτικά ως προϋπόθεση για την μελλοντική στάση της, το τι θα περιλαμβάνει η έκθεση της UNESCO

Και πράγματι τίθεται θέμα για την Αθήνα να ζητήσει από την UNESCO πλήρη ενημέρωση και όλο τον φάκελο της «αυτοψίας» που πραγματοποίησε ο εκπρόσωπος της στην Αγιά Σοφιά και να ζητηθούν εξηγήσεις για το ποιος είναι τελικά που «προστατεύει» όχι τα Μνημεία αλλα τον κ. Ερντογάν…

Προηγούμενο άρθροΚορωνοϊός: Θετικοί 2 εργαζόμενοι στον “Άγιο Κυπριανό” & 36 τρόφιμοι και 7 υπάλληλοι στο Ιωακείμειο
Επόμενο άρθρο245 νέα κρούσματα κορωνοϊού στην ΑΜΘ