(Πιθανόν, η τελευταία ευκαιρία διεκδίκησης)

 

Το καλοκαίρι του 2000, από τον τότε Υπουργό  Εμπορικής  Ναυτιλίας,  Χρήστο Παπουτσή, εξαγγέλθηκε η ίδρυση «Λιμενικής Ακαδημίας» και μάλιστα στην Αλεξανδρούπολη.

Για την υλοποίηση της εξαγγελίας, ακολούθησαν διάφορες νομοθετικές ρυθμίσεις και παρεμβάσεις :

 

Νομοθετικές ρυθμίσεις

 

  • Άρθρο 6 Ν. 2935/2001 «Περί προσωπικού Λιμενικού Σώματος και άλλες διατάξεις» (ΦΕΚ 162 Α/19-7-01)
  • Άρθρο 7 παρ 12 του Ν. 3079/ 2002 «Κύρωση κώδικα προσωπικού Λιμενικού Σώματος» (ΦΕΚ 311Α/10-12-02)
  • Αριθ. 15/3-4-2002 Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου περί παραχώρησης έκτασης010 τμ στη Νέα Χιλή Αλεξανδρούπολης για την ανέγερση κτιριακών εγκαταστάσεων της Ακαδημίας Λιμενικού Σώματος (ΦΕΚ 68 Α/8-4-2002)
  • Αριθ. 5344.52/06/8-11-2002 Κοινή Υπουργική Απόφαση Υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών – Εμπορικής Ναυτιλίας (ΦΕΚ 1439 Β /15-11-2002) περί ανάθεσης στην Κτηματική Εταιρεία Δημόσιου (ΚΕΔ) του έργου ανέγερσης της Ακαδημίας Λιμενικού Σώματος στην Αλεξανδρούπολη.

 

Παρεμβάσεις

 

  • Η Κτηματική Εταιρεία Δημοσίου, στις 6-2-2003, ενέκρινε την προκήρυξη σύμβασης για την επιλογή μελετών για το έργο της Ακαδημίας Λιμενικού Σώματος στην Αλεξανδρούπολη.
  • Ο Υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, Γ. Ανωμερίτης, στις 26-10-2003, παρουσίασε, στα γραφεία του ΟΛΑ ΑΕ, στους φορείς και τα ΜΜΕ,  την τεχνική  έκθεση κατασκευής της Λιμενικής Ακαδημίας Αλεξανδρούπολης.
  • Την περίοδο μετά τις εκλογές του 2004, δεν υπήρξε καμία κινητικότητα για το θέμα παρά μόνο, η Σύσταση Επιτροπής από το Αρχηγείο ΛΣ το 2008, για την ανεύρεση κατάλληλου χώρου για την ανέγερση της «Ακαδημίας Λιμενικού Σώματος». Μέλη της επιτροπής, μεταξύ άλλων πόλεων, επισκέφτηκαν και την Αλεξανδρούπολη.

   Κανένας δεν ενημέρωσε την τοπική κοινωνία για το πόρισμα της Επιτροπής, αλλά ποιος να την ενημερώσει, όταν κανένας από τους Τοπικούς μας Άρχοντες δεν ζήτησε να το μάθει ;  

 

***

 

Μετά τις εκλογές του Οκτωβρίου 2009, το θέμα ίδρυσης «Λιμενικής Ακαδημίας», στην Αλεξανδρούπολη, αφαιρέθηκε από τα νέα νομοθετήματα.

Ο Ν.3922/2011 «Σύσταση Αρχηγείου Λ.Σ/ΕΛ-ΑΚΤ», ο Ν.4150/2013 «Ανασυγκρότηση Υπουργείου Ναυτιλίας» και το Π.Δ 103/2014 «Οργανισμός Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου» δεν έκαναν καμία αναφορά σε «Ακαδημία Λιμενικού Σώματος» αλλά στις ήδη από ετών υπάρχουσες τρεις Παραγωγικές Σχολές του Λ.Σ/ΕΛ-ΑΚΤ δηλαδή, τις Σχολές Αξιωματικών, Υπαξιωματικών και Λιμενοφυλάκων.

 

***

 

Το θέμα της Ακαδημίας Λιμενικού στην Αλεξανδρούπολη μετά από χρόνια ήρθε και πάλι στην επικαιρότητα έμμεσα, το Μάιο του 2016, με αφορμή Σχέδιο Νόμου που παρουσιάστηκε από τον τότε Υπουργό κ. Δρίτσα  το οποίο περιλάμβανε και διάταξη για την εισαγωγή στις τρεις Παραγωγικές Σχολής του ΛΣ/ΕΛ-ΑΚΤ με πανελλήνιες εξετάσεις στα πρότυπα των άλλων στρατιωτικών και αστυνομικών Σχολών. Τα νομοσχέδιο αυτό τελικά αποσύρθηκε και δεν κατατέθηκε στη Βουλή.

 

***

 

   Τώρα, το θέμα της Ακαδημίας Λιμενικού στην Αλεξανδρούπολη έρχεται και πάλι στην επικαιρότητα με αφορμή το σχέδιο νόμου με τίτλο : «Ενδυνάμωση της διαφάνειας και της αξιοκρατίας σε θέματα αρμοδιότητας Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, ενίσχυση της κοινωνικής συμμετοχής στην ακτοπλοΐα, θέματα πολιτικού προσωπικού, συμπλήρωση διατάξεων για τα λιμενικά έργα και άλλες διατάξεις», που έθεσε σε δημόσια διαβούλευση από 16 Φεβρουαρίου 2017 μέχρι το μεσημέρι της 28ης Φεβρουαρίου 2017, ο υπουργός Π. Κουρουμπλής.

    Από το άρθρο 58 αυτού, με τίτλο: «Μεταρρύθμιση του Συστήματος Εισαγωγής και Εκπαίδευσης Στελεχών σε Παραγωγικές Σχολές Λ.Σ/ΕΛ-ΑΚΤ»,   είναι ξεκάθαρο πλέον ότι η υπόθεση «Ακαδημίας Λιμενικού» ανήκει στην ιστορία. Εδώ επιβεβαιώνεται η λειτουργία των ΤΡΙΩΝ Παραγωγικών Σχολών του Λ.Σ/ΕΛ-ΑΚΤ, όπως στο παρελθόν.

Τώρα, είναι η ευκαιρία, η τοπική μας κοινωνία, ΝΑ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙ να λειτουργήσει εδώ στην Αλεξανδρούπολη μια τουλάχιστον από τις τρεις Παραγωγικές Σχόλες του Λιμενικού όπως, πολιτικά και νομοθετικά, το Κράτος δεσμεύτηκε πριν δεκαεπτά (17) χρόνια. Στο άρθρο 58, ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΤΕΙ η έδρα μιας Σχολής στην Αλεξανδρούπολη. Είναι η ελάχιστη ηθική υποχρέωση της Πολιτείας στην ακριτική  Αλεξανδρούπολη, που επί 17 χρόνια περιμένει…

   Όποιος ενδιαφέρεται να υλοποιηθεί η ίδρυση μιας παραγωγικής Σχόλης του Λ.Σ/ΕΛ-ΑΚΤ στην Αλεξανδρούπολη, μπορεί να καταθέσει σχετικό αίτημα – σχόλιο, μέχρι το μεσημέρι της 28ης Φεβρουαρίου 2017, στο Δικτυακό Τόπο  Διαβούλευσης του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιώτικης Πολιτικής  :

http://www.opengov.gr/ythynal/?p=824

 

 

 

 

Αλεξανδρούπολη  18   Φεβρουαρίου 2017

ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ   ΝΙΚΟΛΑΟΣ

Υποναύαρχος Λ.Σ (ε.α)

Προηγούμενο άρθροΤο Κίνημα Δημοκρατών – Σοσιαλιστών Ν. Έβρου πραγματοποίησε διαδικασίες διαλόγου
Επόμενο άρθροΤο Umami Festival άνοιξε τις πύλες του – Το οινικό και γαστρονομικό ταξίδι ξεκίνησε στην Αλεξανδρούπολη