“Η λογική μας δεν είναι η λογική της φτώχειας και της κακομοιριάς, είναι μιας άλλης κοινωνίας, που ενεργοποιείται που βάζει άλλες αρχές, που προχωράει… Έχουμε μια πολυδιάστατη πολιτική στην κοινωνική προστασία η οποία πολιτική δεν είναι ιδρυματοποίηση αλλά αποϊδρυματοποίηση.

Έχει τα σπέρματα μιας ισονομίας, μιας πολιτείας που σέβεται τους ευάλωτους πολίτες της, όποια εποχή κι αν είναι, ευημερίας ή όχι. Δεν τους έχει ούτε για πολίτες δεύτερης κατηγορίας αλλά ούτε και για πελάτες του κράτους και των σχέσεων των πολιτικών… Η ανάπτυξη θα έρθει και θα έρθει με κοινωνικό πρόσωπο, γιατί είμαστε η μόνη κυβέρνηση που έκανε ένα ανώτατο υπουργικό συμβούλιο κοινωνικής πολιτικής, για πρώτη φορά στη χώρα”.

Τα παραπάνω δήλωσε η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε σήμερα στην Αλεξανδρούπολη.

Η κ. Φωτίου έκανε λόγο για ανυπαρξία κοινωνικής προστασίας και επέρριψε ευθύνες στις προηγούμενες κυβερνήσεις για τη δημιουργία ενός συστήματος πρόνοιας “ιδρυματικό και επιδοματικό”, επαναλαμβάνοντας την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να αλλάξει το εν λόγω τοπίο “με όρους εργασίας και κοινωνικής ένταξης και όχι με όρους φιλοδωρήματος ή πελατειακών σχέσεων”.

Περιέγραψε το νέο ρόλο που επιφυλάσσει στα κέντρα κοινωνικής πρόνοιας ο νέος νόμος-πλαίσιο, “ο οποίος θα βάλει τις νέες θέσεις και αρχές όλου του προνοιακού συστήματος στη χώρα μας”. Εξήγησε πως “το παράλληλο πρόγραμμα είναι ο νέος νόμος-πλαίσιο που θα ρυθμίσει με σχέσεις δημοκρατίας και ισονομίας έξι ευάλωτες κατηγορίες (παιδιά, ηλικιωμένοι, άτομα με αναπηρία, άστεγοι, Ρομά, άποροι) πάνω στις οποίες είχε δομηθεί όλο το κράτος πρόνοιας ιδρυματικά και πελατειακά”. Έξι κατηγορίες που θα διατρέχονται από κοινές λογικές σε τρία επίπεδα.

Το πρωτοβάθμιο σύστημα που θα αφορά το σύνολο των ανοιχτών δομών (φτώχειας, στέγες υποστηριζόμενης διαβίωσης, συσσίτια, κοινωνικά παντοπωλεία κ.ά.) καθώς και τα επιδόματα. “Ως τυφλός, άλλο επίδομα παίρνεις άμα είσαι σε ασφαλιστικό φορέα κι άλλο άμα είσαι ανασφάλιστος, αλλά είσαι το ίδιο τυφλός. Αυτά θα τελειώσουν”, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Το δευτεροβάθμιο σύστημα φροντίδας (αφορά όλα τα ιδρύματα, 63 δημόσια ιδρύματα στο σύνολο) και θα διασφαλίζει κοινούς κανόνες για τα ιδρύματα και τους ωφελούμενους.

Το τριτοβάθμιο επίπεδο που είναι η αποϊδρυματοποίηση, η επιτάχυνση με σοβαρά βήματα στον τομέα της υιοθεσίας και της αναδοχής. “Τα ιδρύματα θα ανοίξουν στην κοινωνία. Μέχρι σήμερα είναι κλειστά στρείδια. Η κοινωνία θα μπει μέσα και τα ιδρύματα θα παρέχουν πράγματα στην κοινωνία” σημείωσε.

Όσον αφορά στη διασφάλιση της ισονομίας και της δικαιοσύνης στον τομέα της κοινωνικής πρόνοιας, η αναπληρώτρια υπουργός εξήγησε πως θα επιτευχθεί μέσω των κέντρων κοινότητας που θα ιδρυθούν στους δήμους.

“Τα κέντρα θα είναι συνδεδεμένα με ενιαίο και πληροφοριακό σύστημα με το υπουργείο μας. Οι υπάλληλοι του δήμου θα έχουν μπροστά τους μία πλατφόρμα ηλεκτρονική η οποία θα έχει τρία μητρώα τα οποία τα δημιουργούμε εμείς στο υπουργείο και κατεβαίνουν σε κάθε κέντρο κοινότητας σε όλη τη χώρα. Το ένα είναι μητρώο ωφελούμενου (όπου καταχωρούνται τα επιδόματα που λαμβάνει ο κάθε πολίτης, τα συγκεκριμένα προβλήματα που αντιμετωπίζει καθώς και οι δυνατότητες που παρέχονται για την στήριξή του από κάθε ίδρυμα). Το δεύτερο είναι το μητρώο φορέων (ιδρυμάτων, νομικών προσώπων ιδιωτικού ή δημοσίου δικαίου) και το τρίτο το μητρώο των προγραμμάτων και αφορά “το σύνολο των προγραμμάτων της Ε.Ε., της χώρας, απ’ οπουδήποτε” διευκρίνισε.

Με τη λειτουργία των κέντρων κοινότητας, σύμφωνα με την κ. Φωτίου, “τελειώνουν οι πελατειακές σχέσεις καθώς δεν χρειάζεται ο ανάπηρος, ο ηλικιωμένος, ο άπορος να πηγαίνει στον βουλευτή, τον δήμαρχο κ.ά… Στο υπουργείο θα υπάρχουν άνθρωποι που παρακολουθούν όλη αυτή την ιστορία. Αξιολόγηση, παρακολούθηση και τεκμηρίωση, σχεδιασμός, αποτίμηση. Θα ξέρουμε αν οι πολιτικές μας στη Θράκη είχαν ή όχι αντίκτυπο. Αν στον τάδε δήμο πέρασαν και πόσοι άνθρωποι κάθε μέρα, γιατί το σύστημα είναι συνδεδεμένο με το υπουργείο on-line”.

“Ξέρετε πόσα λεφτά φαγώθηκαν για ηλεκτρονική διασύνδεση; Άπειρα. Αυτές οι ιστορίες θα τελειώσουν εδώ. Θα τελειώσουν και τα πολλά αστεία περί ανικανότητας, περί ψευτιάς. Θα δείτε πολύ γρήγορα ποιος έλεγε αλήθεια και ποιος ψέματα. Διότι όλα έχουν ένα όριο και όταν όλα αυτά θα καταγράφονται θα ξέρουμε στον κάθε δήμο τι συμβαίνει ακριβώς στον τόπο, στον χώρο της κοινωνικής προστασίας…

Σήμερα είμαστε εδώ πού είμαστε όχι μόνο γιατί η κοινωνία μας έφερε, αλλά και γιατί η κοινωνία εξακολουθεί να μας στηρίζει” κατέληξε.

www.parapolitika.gr

Προηγούμενο άρθροΈκτακτο δελτίο ΕΜΥ: Χαλάει από Δευτέρα ο καιρός
Επόμενο άρθροΓιάννης Γλήνιας: “70% μειώθηκαν οι Έλληνες επισκέπτες για την Σαμοθράκη”