Θεανώ Φωτίου: Η ανάπτυξη θα έρθει με κοινωνικό πρόσωπο

Δημοσιεύτηκε στις: at 13 Ιουνίου 2016
415 0

“Η λογική μας δεν είναι η λογική της φτώχειας και της κακομοιριάς, είναι μιας άλλης κοινωνίας, που ενεργοποιείται που βάζει άλλες αρχές, που προχωράει… Έχουμε μια πολυδιάστατη πολιτική στην κοινωνική προστασία η οποία πολιτική δεν είναι ιδρυματοποίηση αλλά αποϊδρυματοποίηση.

Έχει τα σπέρματα μιας ισονομίας, μιας πολιτείας που σέβεται τους ευάλωτους πολίτες της, όποια εποχή κι αν είναι, ευημερίας ή όχι. Δεν τους έχει ούτε για πολίτες δεύτερης κατηγορίας αλλά ούτε και για πελάτες του κράτους και των σχέσεων των πολιτικών… Η ανάπτυξη θα έρθει και θα έρθει με κοινωνικό πρόσωπο, γιατί είμαστε η μόνη κυβέρνηση που έκανε ένα ανώτατο υπουργικό συμβούλιο κοινωνικής πολιτικής, για πρώτη φορά στη χώρα”.

Τα παραπάνω δήλωσε η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε σήμερα στην Αλεξανδρούπολη.

Η κ. Φωτίου έκανε λόγο για ανυπαρξία κοινωνικής προστασίας και επέρριψε ευθύνες στις προηγούμενες κυβερνήσεις για τη δημιουργία ενός συστήματος πρόνοιας “ιδρυματικό και επιδοματικό”, επαναλαμβάνοντας την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να αλλάξει το εν λόγω τοπίο “με όρους εργασίας και κοινωνικής ένταξης και όχι με όρους φιλοδωρήματος ή πελατειακών σχέσεων”.

Περιέγραψε το νέο ρόλο που επιφυλάσσει στα κέντρα κοινωνικής πρόνοιας ο νέος νόμος-πλαίσιο, “ο οποίος θα βάλει τις νέες θέσεις και αρχές όλου του προνοιακού συστήματος στη χώρα μας”. Εξήγησε πως “το παράλληλο πρόγραμμα είναι ο νέος νόμος-πλαίσιο που θα ρυθμίσει με σχέσεις δημοκρατίας και ισονομίας έξι ευάλωτες κατηγορίες (παιδιά, ηλικιωμένοι, άτομα με αναπηρία, άστεγοι, Ρομά, άποροι) πάνω στις οποίες είχε δομηθεί όλο το κράτος πρόνοιας ιδρυματικά και πελατειακά”. Έξι κατηγορίες που θα διατρέχονται από κοινές λογικές σε τρία επίπεδα.

Το πρωτοβάθμιο σύστημα που θα αφορά το σύνολο των ανοιχτών δομών (φτώχειας, στέγες υποστηριζόμενης διαβίωσης, συσσίτια, κοινωνικά παντοπωλεία κ.ά.) καθώς και τα επιδόματα. “Ως τυφλός, άλλο επίδομα παίρνεις άμα είσαι σε ασφαλιστικό φορέα κι άλλο άμα είσαι ανασφάλιστος, αλλά είσαι το ίδιο τυφλός. Αυτά θα τελειώσουν”, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Το δευτεροβάθμιο σύστημα φροντίδας (αφορά όλα τα ιδρύματα, 63 δημόσια ιδρύματα στο σύνολο) και θα διασφαλίζει κοινούς κανόνες για τα ιδρύματα και τους ωφελούμενους.

Το τριτοβάθμιο επίπεδο που είναι η αποϊδρυματοποίηση, η επιτάχυνση με σοβαρά βήματα στον τομέα της υιοθεσίας και της αναδοχής. “Τα ιδρύματα θα ανοίξουν στην κοινωνία. Μέχρι σήμερα είναι κλειστά στρείδια. Η κοινωνία θα μπει μέσα και τα ιδρύματα θα παρέχουν πράγματα στην κοινωνία” σημείωσε.

Όσον αφορά στη διασφάλιση της ισονομίας και της δικαιοσύνης στον τομέα της κοινωνικής πρόνοιας, η αναπληρώτρια υπουργός εξήγησε πως θα επιτευχθεί μέσω των κέντρων κοινότητας που θα ιδρυθούν στους δήμους.

“Τα κέντρα θα είναι συνδεδεμένα με ενιαίο και πληροφοριακό σύστημα με το υπουργείο μας. Οι υπάλληλοι του δήμου θα έχουν μπροστά τους μία πλατφόρμα ηλεκτρονική η οποία θα έχει τρία μητρώα τα οποία τα δημιουργούμε εμείς στο υπουργείο και κατεβαίνουν σε κάθε κέντρο κοινότητας σε όλη τη χώρα. Το ένα είναι μητρώο ωφελούμενου (όπου καταχωρούνται τα επιδόματα που λαμβάνει ο κάθε πολίτης, τα συγκεκριμένα προβλήματα που αντιμετωπίζει καθώς και οι δυνατότητες που παρέχονται για την στήριξή του από κάθε ίδρυμα). Το δεύτερο είναι το μητρώο φορέων (ιδρυμάτων, νομικών προσώπων ιδιωτικού ή δημοσίου δικαίου) και το τρίτο το μητρώο των προγραμμάτων και αφορά “το σύνολο των προγραμμάτων της Ε.Ε., της χώρας, απ’ οπουδήποτε” διευκρίνισε.

Με τη λειτουργία των κέντρων κοινότητας, σύμφωνα με την κ. Φωτίου, “τελειώνουν οι πελατειακές σχέσεις καθώς δεν χρειάζεται ο ανάπηρος, ο ηλικιωμένος, ο άπορος να πηγαίνει στον βουλευτή, τον δήμαρχο κ.ά… Στο υπουργείο θα υπάρχουν άνθρωποι που παρακολουθούν όλη αυτή την ιστορία. Αξιολόγηση, παρακολούθηση και τεκμηρίωση, σχεδιασμός, αποτίμηση. Θα ξέρουμε αν οι πολιτικές μας στη Θράκη είχαν ή όχι αντίκτυπο. Αν στον τάδε δήμο πέρασαν και πόσοι άνθρωποι κάθε μέρα, γιατί το σύστημα είναι συνδεδεμένο με το υπουργείο on-line”.

“Ξέρετε πόσα λεφτά φαγώθηκαν για ηλεκτρονική διασύνδεση; Άπειρα. Αυτές οι ιστορίες θα τελειώσουν εδώ. Θα τελειώσουν και τα πολλά αστεία περί ανικανότητας, περί ψευτιάς. Θα δείτε πολύ γρήγορα ποιος έλεγε αλήθεια και ποιος ψέματα. Διότι όλα έχουν ένα όριο και όταν όλα αυτά θα καταγράφονται θα ξέρουμε στον κάθε δήμο τι συμβαίνει ακριβώς στον τόπο, στον χώρο της κοινωνικής προστασίας…

Σήμερα είμαστε εδώ πού είμαστε όχι μόνο γιατί η κοινωνία μας έφερε, αλλά και γιατί η κοινωνία εξακολουθεί να μας στηρίζει” κατέληξε.

www.parapolitika.gr

Σχετικά άρθρα

Το αναπτυξιακό αδιέξοδο της χώρας

Δημοσιεύτηκε από: - 6 Δεκεμβρίου 2015 0
Δεν διερωτάσθε γιατί η εμπορική ναυτιλία της χώρας συνεχίζει να πρωτοπορεί σε παγκόσμιο επίπεδο ενώ αντίθετα η χώρα έχει απαξιωθεί…

Την ανάδειξη του πολιτιστικού πλούτου του Έβρου ζητά από το Υπουργείο Πολιτισμού ο Σταύρος Κελέτσης

Δημοσιεύτηκε από: - 22 Μαΐου 2020 0
Ερώτηση στο Υπουργείο Πολιτισμού, που αφορά στην ανάδειξη του πολιτιστικού πλούτου του Έβρου, κατέθεσε χθες ανήμερα της Παγκόσμιας Ημέρας Πολιτισμού…

Απεργιακή συγκέντρωση μπροστά στο Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Ν. Έβρου στην Αλεξανδρούπολη

Δημοσιεύτηκε από: - 17 Μαΐου 2017 0
Κορυφώνονται οι αντιδράσεις των εργατικών συνδικάτων και των ελεύθερων επαγγελματιών κατά του πολυνομοσχεδίου το οποίο ψηφίζεται το βράδυ της Πέμπτης.…

H Κική Τσακαλδήμη από την Αλεξανδρούπολη κατέκτησε τον Όλυμπο και στέλνει μήνυμα ενάντια στον καρκίνο του μαστού

Δημοσιεύτηκε από: - 2 Νοεμβρίου 2016 0
Τον Μύτικα Ολύμπου κατέκτησε η ορειβάτιδα  Κική Τσακαλδήμη από την Αλεξανδρούπολη στηρίζοντας των αγώνα των γυναικών με καρκίνο του μαστούτου και του…

11 παραβάσεις στην ΑΜΘ – Συνεχίζονται οι έλεγχοι για τη διαπίστωση παραβίασης των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού

Δημοσιεύτηκε από: - 24 Απριλίου 2020 0
Συνεχίζονται οι συστηματικοί έλεγχοι που πραγματοποιούνται σε όλη τη χώρα από το προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας για μετακινήσεις εκτός περιφερειακής…