Το ότι η παράνομη μετανάστευση συνιστά κοινό πρόβλημα για όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, των Βαλκανίων και της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, διεμήνυσαν χθες από την Αλεξανδρούπολη ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος και ο υπουργός Εσωτερικών της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούλιν.

Οι δύο υπουργοί πραγματοποίησαν σύσκεψη στην πρωτεύουσα του Έβρου κατά την οποία όπως επεσήμαναν επιβεβαιώθηκε η εξαιρετική σχέση και συνεργασία των δύο χωρών στο θέμα αντιμετώπισης της παράνομης μετανάστευσης, της εξάρθρωσης των κυκλωμάτων διακίνησης, αλλά και του οργανωμένου εγκλήματος γενικότερα, ενώ επισκέφθηκαν και τον φράχτη στην περιοχή του Πόρου.

«Το πρόβλημα της παράνομης μετανάστευσης, της εργαλειοποίησης των δυστυχισμένων ανθρώπων, των μεταναστών από την πλευρά της Τουρκίας είναι μία πρόκληση όχι μόνο για την Ελλάδα. Είναι μια πρόκληση για όλους τους πολιτισμένους ανθρώπους, για όλες τις χώρες της Ευρώπης και ασφαλώς για τη γειτονιά μας των Βαλκανίων και της Νοτιοανατολικής Μεσογείου», δήλωσε ο κ. Θεοδωρικάκος. Υπογράμμισε ότι Ελλάδα και Σερβία ενώνουν τις δυνάμεις τους, ενισχύουν τη μεταξύ τους συνεργασία, την αστυνομική συνεργασία για την από κοινού αντιμετώπιση των «εγκληματιών διακινητών των παράνομων μεταναστών», αναφέροντας ότι ήδη εντός του 2022 έχουν συλληφθεί στη χώρα μας περισσότεροι από 1.100 διακινητές «οι οποίοι είναι πλέον στα χέρια της ελληνικής δικαιοσύνης και θ’ αντιμετωπίσουν τις ποινές που τους αξίζει… Κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να βάλουμε τέλος στην παράνομη μετανάστευση, κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να φυλάμε αποτελεσματικά τα σύνορα της πατρίδας μας που είναι και τα σύνορα της Ε.Ε., τα σύνορα του Δυτικού κόσμου, του κόσμου του πολιτισμού, της δημοκρατίας και της ελευθερίας απέναντι στην Τουρκία» σημείωσε χαρακτηριστικά.Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη αναφέρθηκε και στη Σύνοδο Κορυφής στην Πράγα όπου όπως δήλωσε «Όλη η Ευρώπη αυτήν την εβδομάδα είδε στην Πράγα ποιος είναι με τις αρχές του Διεθνούς Δικαίου, ποιος τηρεί τη διεθνή νομιμότητα, ποιος κινείται με βάση το μέτρο και τη λογική και ποιος έχει ξεφύγει και με ακραία ρητορική παραβιάζει την νομιμότητα και τις σχέσεις καλής γειτονίας», συμπληρώνοντας ότι «βασική θέση της Ελλάδας ως χώρας που υπερασπίζεται τη σταθερότητα και την ειρήνη στην περιοχή είναι η ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση συμπεριλαμβανομένης της Σερβίας, οι σχέσεις με την οποία είναι εξαιρετικές».

ΚΟΙΝΕΣ ΠΕΡΙΠΟΛΙΕΣ

Αναφορικά με τη σημερινή υπογραφή Συμφωνίας μεταξύ Σερβίας και Ελλάδας για την πραγματοποίηση κοινών περιπολιών των αστυνομικών αρχών των δύο χωρών κατά την τουριστική περίοδο, ο κ. Θεοδωρικάκος διευκρίνισε ότι αυτές θα αναπτυχθούν «προκειμένου να εμπεδωθεί και να ενισχυθεί ακριβώς αυτό το αίσθημα ασφαλείας στους πολίτες των δύο χωρών όταν επισκέπτονται οι μεν την πατρίδα των δε».

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΥΨΗΛΟΥ ΕΠΙΠΕΔΟΥ

Το υψηλό επίπεδο της συνεργασίας μεταξύ Σερβίας και Ελλάδας επισήμανε ο Σέρβος υπουργός Εσωτερικών, Αλεξάνταρ Βούλιν, με αναφορές ενδεικτικές «των αδελφικών σχέσεων μεταξύ των λαών μας».

Ο κ. Βούλιν δήλωσε ότι οι παράνομες μεταναστεύσεις είναι ένα θέμα που ασκεί πίεση και στις δύο χώρες, σημειώνοντας ότι η Σερβία είναι κατά της εργαλειοποίησης των μεταναστών και της χρησιμοποίησής τους ως μέσο πίεσης σε μία χώρα και ιδιαίτερα στην Ελλάδα και την εκμετάλλευσή τους για πολιτικούς λόγους. Αναφορικά με την υπογραφή της Συμφωνίας Ελλάδας-Σερβίας για την πραγματοποίηση κοινών περιπολιών των αστυνομικών αρχών των δύο χωρών, διευκρίνισε πως οι Σέρβοι πολίτες αισθάνονται απολύτως ασφαλείς στην Ελλάδα και η εν λόγω Συμφωνία είναι «ένας τρόπος για να βοηθήσουμε τους Έλληνες συναδέλφους μας αλλά και να στείλουμε ένα μήνυμα στους πολίτες μας για το πού ακριβώς είναι ασφαλείς».

Προηγούμενο άρθροΝίκος Γκότσης: “Μόνο σε ολοκληρωτικά καθεστώτα συμβαίνει αυτό που έγινε χθες στο Δημοτικό Συμβούλιο Αλεξανδρούπολης…”
Επόμενο άρθροΗ SKY express “BRAND OF THE YEAR” στα Peak Performance Marketing Awards