Θερινά εκπαιδευτικά προγράμματα στο Ιστορικό Μουσείο Αλεξανδρούπολης

Δημοσιεύτηκε στις: at 07:22
678 0

Το Ιστορικό Μουσείο Αλεξανδρούπολης, έχοντας ως απώτερο στόχο να αποτελέσει έναν ευχάριστο και ψυχαγωγικό χώρο μάθησης για το παιδικό κοινό και να συμβάλει στην εξοικείωση των μικρών επισκεπτών με την πολιτιστική κληρονομιά της περιοχής και την μουσειακή κουλτούρα,  διοργανώνει θερινά εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά και γονείς σε συνεργασία με μουσειοπαιδαγωγούς, εκπαιδευτικούς και καλλιτέχνες.

Συγκεκριμένα, την τελευταία εβδομάδα του Ιουνίου, 27-30 Ιουνίου, θα πραγματοποιηθεί ένα εργαστήριο αφηγηματικής δράσης με τίτλο «Θυμάμαι τότε που…» με προαιρετική τη συμμετοχή των γονέων. Το εργαστήρι αφορά παιδιά ηλικίας από 8 έως 12 ετών και

 

υλοποιείται από τη φιλόλογο-θεατρολόγο Αγνή Λ. Καραγιάννη. Με αφορμή αντικείμενα και ιστορίες από την παιδική τους ηλικία, οι γονείς που θα αποφασίσουν να συμμετέχουν με τα παιδιά τους σε αυτό το εργαστήριο, θα μοιραστούν σκέψεις, εμπειρίες και συναισθήματα σε ένα παιχνίδι αφήγησης με το παρελθόν αλλά και το παρόν. Ένα παλιό παιχνίδι, ένα βιβλίο, ένα ρούχο, ένα αγαπημένο αντικείμενο μπορούν να αποτελέσουν την αρχή μιας ιστορίας που θα γράψουμε, θα αφηγηθούμε πολυτροπικά, θα δραματοποιήσουμε.

Για τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο θα πραγματοποιούνται τα εξής εργαστήρια:

κάθε Τετάρτη από τις 11:00 μέχρι τις 13:00 εικαστικό εργαστήρι με τίτλο «Αρμενίζοντας με την φαντασία μου»,  σχεδιασμένο για παιδιά προσχολικής και πρώτης σχολικής ηλικίας (4-8 ετών) από τη ζωγράφο κα Μαρία Χατζηκυριάκου.

Γράμματα, λέξεις , προτάσεις, γραμμές, σχήματα, χρώματα, οι δικοί μας ήρωες…  Ας δημιουργήσουμε το δικό μας κόσμο…  Ας  αρμενίσουμε στη δική μας θάλασσα…  Ας ψάξουμε το κλειδί  να ξεκλειδώσουμε τα όνειρά μας…

κάθε Παρασκευή από τις 11:00 μέχρι τις 12:30 εργαστήρια με θέμα την αστρονομία για παιδιά από 6 έως 10 ετών σε συνεργασία με τον Σύλλογο Ερασιτεχνικής Αστρονομίας Θράκης. Τα εργαστήρια θα συνεχιστούν μέχρι τις αρχές Αυγούστου. Στις 7 Ιουλίου «Είμαστε φτιαγμένοι από αστερόσκονη» με την κα Καλδούδη Ελένη, στις 14 Ιουλίου «Η εξέλιξη των άστρων» με την κα Σπουρίτα Μαρία, στις 28 Ιουλίου «ISS, γνωρίστε τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό» με τις κες Ζήκου Μελίνα και Ζήκου Νεφέλη, στις 4 Αυγούστου «Βολτάροντας στο Διάστημα με το Cassini» με την κα Ελευθεριάδου Σοφία και στις 11 Αυγούστου «Η καλύτερή μου φίλη η Σελήνη» με τον κ. Καραδάτκο Βασίλη.

κάθε Σάββατο από τις 11:00 μέχρι τις 12:30 εκπαιδευτικό εργαστήρι με τίτλο «Η κυρία Ανακύκλωση και οι φίλοι της τα Σκουπίδια», σχεδιασμένο για παιδιά προσχολικής ηλικίας (4-6 ετών). Το πρόγραμμα θα υλοποιείται από την παιδαγωγό με Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης στις Καινοτόμες Παιδαγωγικές Προσεγγίσεις σε Πολυπολιτισμικά Εκπαιδευτικά Περιβάλλοντα κα Κοσμίδου Αντιγόνη. Οι μικροί μας φίλοι, μέσα από βιωματικές και ψυχαγωγικές δραστηριότητες, θα συνειδητοποιήσουν το πρόβλημα των σκουπιδιών και στη συνέχεια μέσα από ποικιλία δραστηριοτήτων θα οδηγηθούν στην ιδέα της ανακύκλωσης και της επαναχρησιμοποίησής τους. Τα παιδιά προσχολικής ηλικίας θα συνεργαστούν, θα διατυπώσουν υποθέσεις, θα προτείνουν λύσεις, θα πειραματιστούν και θα δημιουργήσουν το δικό τους εργαστήριο ανακύκλωσης χαρτιού.

Οι δηλώσεις συμμετοχής θα γίνονται στο Ιστορικό Μουσείο Αλεξανδρούπολης (Λ. Δημοκρατίας 335) ή στο τηλέφωνο του Μουσείου 25510 28926 μέχρι τις 24 Ιουνίου. Το κόστος συμμετοχής για κάθε εργαστήριο είναι 15€/το μήνα για κάθε εργαστήριο ή 45€/το μήνα για συμμετοχή σε όλα τα εργαστήρια.

Ακολουθεί αναλυτικό πρόγραμμα των εργαστηρίων:

27-30 ΙΟΥΝΙΟΥ  12:00-13:30

Εργαστήριο αφηγηματικής δράσης για γονείς και παιδιά με τίτλο «Θυμάμαι τότε που…», για παιδιά από 8 έως 12 ετών, με προαιρετική συμμετοχή του γονέα, από τη φιλόλογο-θεατροπαιδαγωγό Αγνή Λ. Καραγιάννη.

ΤΕΤΑΡΤΗ 5-12-19-26 ΙΟΥΛΙΟΥ   11:00-13:00

Εικαστικό εργαστήρι με τίτλο «Αρμενίζοντας με την φαντασία μου»,  σχεδιασμένο για παιδιά προσχολικής και πρώτης σχολικής ηλικίας από τη ζωγράφο κα Μαρία Χατζηκυριάκου.

Γράμματα, λέξεις , προτάσεις, γραμμές, σχήματα, χρώματα, οι δικοί μας ήρωες…  Ας δημιουργήσουμε το δικό μας κόσμο…  Ας  αρμενίσουμε στη δική μας θάλασσα…  Ας ψάξουμε το κλειδί  να ξεκλειδώσουμε τα όνειρά μας…

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 7-14-28 ΙΟΥΛΙΟΥ & 4-11 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ  11:00-12:30

Εργαστήρια αστρονομίας για παιδιά 6 έως 10 ετών από τα μέλη του Συλλόγου Ερασιτεχνικής Αστρονομίας Θράκης. Στις 7 Ιουλίου «Είμαστε φτιαγμένοι από αστερόσκονη» με την κα Καλδούδη Ελένη, στις 14 Ιουλίου «Η εξέλιξη των άστρων» με την κα Σπουρίτα Μαρία, στις 28 Ιουλίου «ISS, γνωρίστε τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό» με τις κες Ζήκου Μελίνα και Ζήκου Νεφέλη, στις 4 Αυγούστου «Βολτάροντας στο Διάστημα με το Cassini» με την κα Ελευθεριάδου Σοφία και στις 11 Αυγούστου «Η καλύτερή μου φίλη η Σελήνη» με τον κ. Καραδάτκο Βασίλη.

ΣΑΒΒΑΤΟ  1-8-22-29  ΙΟΥΛΙΟΥ & 5-12-19-26  ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ  11:00-12:30

Εκπαιδευτικό εργαστήρι με τίτλο «Η κυρία Ανακύκλωση και οι φίλοι της τα Σκουπίδια», σχεδιασμένο για παιδιά προσχολικής ηλικίας (4-6 ετών). Το πρόγραμμα θα υλοποιείται για όλο το καλοκαίρι στο Ιστορικό Μουσείο Αλεξανδρούπολης από την παιδαγωγό με Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης στις Καινοτόμες Παιδαγωγικές Προσεγγίσεις σε Πολυπολιτισμικά Εκπαιδευτικά Περιβάλλοντα κα Κοσμίδου Αντιγόνη.

Οι μικροί μας φίλοι, μέσα από βιωματικές και ψυχαγωγικές δραστηριότητες, θα συνειδητοποιήσουν το πρόβλημα των σκουπιδιών και στη συνέχεια μέσα από ποικιλία δραστηριοτήτων θα οδηγηθούν στην ιδέα της ανακύκλωσης και της επαναχρησιμοποίησής τους. Τα παιδιά προσχολικής ηλικίας θα συνεργαστούν, θα διατυπώσουν υποθέσεις, θα προτείνουν λύσεις, θα πειραματιστούν και θα δημιουργήσουν το δικό τους εργαστήριο ανακύκλωσης χαρτιού.

19060166_1683628958613071_2843707711463584501_n

Σχετικά άρθρα

Alexandroupoli Cloud Day 2018: Η Microsoft και η interworks.cloud έρχονται για πρώτη φορά στην Αλεξανδρούπολη

Δημοσιεύτηκε από: - 20 Νοεμβρίου 2018 0
Κάτι καινούριο συμβαίνει στην Αλεξανδρούπολη! Για πρώτη φορά, η Microsoft και η interworks.cloud έρχονται στην πόλη και αφιερώνουν μία ολόκληρη μέρα στην τεχνολογία. Εξειδικευμένα…

Παρουσίαση του νέου βιβλίου του Εβρίτη συγγραφέα Κωνσταντίνου Τριανταφυλλάκη με τίτλο “ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑ”.

Δημοσιεύτηκε από: - 16 Ιουνίου 2017 0
Το βιβλιοπωλείο Βαταμίδη και οι εκδόσεις Ιανός σας προσκαλούν στην παρουσίαση του νέου βιβλίου του Εβρίτη συγγραφέα Κωνσταντίνου Τριανταφυλλάκη με…

ΣΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΑΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ ΜΕ ΘΕΜΑ: «ΠΡΟΣΩΠΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΔΙΑΧΡΟΝΙΑ ΤΟΥ ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟΥ»

Δημοσιεύτηκε από: - 26 Φεβρουαρίου 2020 0
Ο ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ «ΘΕΟΔΩΡΑ ΚΑΝΤΑΚΟΥΖΗΝΗ» ΚΑΙ Ο ΙΣΤΟΡΙΚΟΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ «ΚΑΣΤΡΟΠΟΛΙΤΕΣ – ΓΝΩΣΗ ΚΑΙ ΔΡΑΣΗ» ΣΑΣ ΠΡΟΣΚΑΛΟΥΝ : ΣΤΗΝ…