”Θρίλερ” κοντά στη βραχονησίδα Ζουράφα με τα τουρκικά αλιευτικά: Κινητοποιήθηκε Λ.Σ. & Π.Ν.

Δημοσιεύτηκε στις: at 17:10
110 0

Συνεχίζεται το ”θρίλερ” με τα τουρκικά αλιευτικά. Η Άγκυρα ρίχνει στον ”πόλεμο” του Αιγαίου μέχρι και τους… ψαράδες, που όμως από πίσω κρύβεται μία άλλη διάσταση, με την Τουρκία να θέλει να δημιουργήσει αφενός τετελεσμένα και αφετέρου να ”μετρήσει” τις αντιδράσεις της ελληνικής πλευράς.

Το σχέδιο της Άγκυρας έχει τρεις στόχους όπως σας έχει αναφέρει το Πενταπόσταγμα, με κύριο πεδίο το Αιγαίο και Θρακικό Πέλαγος:

Πρώτον, «καταλαμβάνει χώρο» στο Αιγαίο με «ειρηνικά μέσα» προσπαθώντας να αποκτήσει έρεισμα ή ενός είδους «χρησικτησία» θαλάσσιων περιοχών για να προβάλει στην συνέχεια ένσταση για την κυριότητα του Αιγαίου.

Δεύτερον, εφοδιάζει αλιευτικά με υπερσύγχρονα συστήματα ( ραντάρ επιφανείας κά ) για να κατασκοπεύουν τον ελληνικό στόλο και περιοχές ,διεξάγοντας επιχειρήσεις συλλογής πληροφοριών.   

Τρίτον , οι Τούρκοι προκαλούν μεγάλη οικονομική ζημιά στο ελληνικό στόλο αλιευτικών , σαρώνοντας τα ψάρια στις περιοχές αυτές με σκοπό την εξαφάνιση των Ελλήνων ψαράδων.

Πρόκειται λοιπόν για νέου τύπου τουρκική «επίθεση» ως μέρος ενός ακήρυχτου πολέμου για το έλεγχο του ελληνικού Αρχιπελάγους.

 

Τι έγινε το Σάββατο

Περίπου 10-15 τουρκικά αλιευτικά  έπλευσαν το περασμένο Σάββατο κοντά στη βραχονησίδα Ζουράφα, στη Σαμοθράκη, κινητοποιώντας το Λιμενικό αλλά και το Πολεμικό Ναυτικό.

Στην επιφάνει όμως έφεραν ένα γκρίζο σημείο.

Από το 2014, με υπουργική απόφαση του υπουργείου Ανάπτυξης, επετράπη η αλιεία ανατολικά από τον 25ο παράλληλο ο οποίος αρχίζει από την Καβάλα μέχρι και την Κρήτη και στην ουσία «κόβει» το Αιγαίο στα δύο. Δυτικά από τον 25ο παράλληλο δεν επιτρέπεται η αλιεία στους Έλληνες αλιείς!

Η απόφαση ελήφθη προκειμένου να προστατευθούν τα αλιεύματα και να μην γίνεται εξοντωτική αλίευση.

Η απόφαση είναι εσωτερικό δίκαιο και δεν ισχύει για άλλα κράτη και πιο συγκεκριμένα για την Τουρκία. Οι Τούρκοι αλιείς όπως είναι επόμενο βγάζουν τις μηχανότρατες στα διεθνή ύδατα και κάνουν αλιεία και δυτικά του 25ου παράλληλου με αποτέλεσμα να εμφανίζονται γύρω από ελληνικά νησιά όπως νοτίου της Θάσου, σύμφωνα με το protothema.

Όπως επεσήμανε Έλληνας αξιωματούχος, υπάρχει και θέμα ουσίας αφού ο 25ος παράλληλος είναι αυτός που επικαλούνται οι Τούρκοι για να κάνουν έρευνα και διάσωση στο Αιγαίο και στα διεθνή ύδατα συγκεκριμένα. Το θέμα είναι σε γνώση της ελληνικής κυβέρνησης και θα συζητηθεί ώστε να βρεθεί λύση, πιθανόν με την άρση απαγόρευσης για τους Έλληνες αλιείς.

Όπως σας ανέφερε πρώτο το Πενταπόσταγμα, μέσω διαρροών το Μ. Μαξίμου ανέφερε πως τα τουρκικά αλιευτικά βρίσκονται σε διεθνή ύδατα στο βόρειο Αιγαίο και αρχικά είχαν δηλώσει πως έχουν κατεύθυνση προς το Λιβυκό πέλαγος!

 

ΠΗΓΗ www.pentapostagma.gr

Σχετικά άρθρα

Σε καραντίνα 3 Συνοριοφύλακες του Τμήματος Σαπών μετά από επαφή με ασυμπτωματική παράνομη μετανάστρια του χθεσινού τροχαίου στο Βέλκιο

Δημοσιεύτηκε από: - 23 Ιουλίου 2020 0
Σε καραντίνα μπήκαν 3 αστυνομικοί που υπηρετούν στο Τμήμα Συνοριοφυλακής Σαπών οι οποίοι οδήγησαν μετανάστες που τραυματίστηκαν σε τροχαίο στο…

Να ανοίξει ΤΩΡΑ η οδός Κύπρου

Δημοσιεύτηκε από: - 11 Σεπτεμβρίου 2020 0
Πολλά είναι τα σχόλια των πολιτών για με την κατάσταση που δημιούργησε η πεζοδρόμηση της οδού Κύπρου (σχετικά και με…