Τα προβλήματα ξεπεράστηκαν και επιτέλους ο Στρατός Ξηράς και οι Μονάδες της παραμεθορίου θα έχουν σύντομα τους «φύλακες» στη διάθεσή τους προκειμένου να καλύψουν τις μεγάλες ανάγκες σε επιτήρηση.

Σε στρατόπεδο της Αττικής βρίσκονται από τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου τα πρώτα Μ1117  τα οποία αποκτά ο Στρατός Ξηράς από τα αποθέματα των Αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων. Έφτασαν την Παρασκευή το πρωί σιδηροδρομικώς από τη Γερμανία στον σταθμό του Ρουφ και από εκεί μέσα από τους δρόμους της πρωτεύουσας τους οποίους είχε κλείσει η Τροχαία κινήθηκαν οδικώς στο στρατόπεδο προκειμένου να περάσουν έναν ακόμη τεχνικό έλεγχο-ήδη στη Γερμανία στελέχη του ΣΞ είχαν επιθεωρήσει τα υπό παραλαβή οχήματα- πριν μεταφερθούν προς τις Μονάδες του Έβρου αλλά και των νησιών του Αιγαίου βαμμένα με την ελληνική παραλλαγή.

Η πανδημία της Covid-19 είχε προκαλέσει εδώ και μήνες σημαντικές καθυστερήσεις τόσο στην παραλαβή των πρώτων M1117 Guardian από τη Γερμανία όσο και τον έλεγχο των υπόλοιπων 1200 οχημάτων στις ΗΠΑ τα οποία μέσα στους επόμενους μήνες θα φτάσουν και αυτά με πλοίο στη χώρα μας. Τα προβλήματα ξεπεράστηκαν και επιτέλους ο Στρατός Ξηράς και οι Μονάδες της παραμεθορίου θα έχουν σύντομα τους «φύλακες» στη διάθεσή τους προκειμένου να καλύψουν τις μεγάλες ανάγκες σε επιτήρηση. Και μόνο το γεγονός ότι τα πρώτα 44 «Guardian» οδηγήθηκαν από στελέχη του Στρατού Ξηράς για να φτάσουν από τον σιδηροδρομικό σταθμό στην πρώτη βάση που θα φιλοξενηθούν αλλά και η γενική τους εξωτερική αλλά και εσωτερική εικόνα δείχνει ότι βρίσκονται σε πολύ καλή κατάσταση και σύντομα θα αναλάβουν δράση.

Ανάλογη εικόνα έχουν και τα περίπου 1200 Μ1117  τα οποία επιθεωρήθηκαν στις ΗΠΑ σύμφωνα με τις πληροφορίες που μετέφερε το κλιμάκιο του ΣΞ το οποίο μετέβη για να επιλέξει τα ελληνικά «Guardian». Μεγάλος αριθμός μάλιστα από αυτά έχουν κινηθεί μόνο σε ασφάλτινους δρόμους στις ΗΠΑ αφού ανήκαν στην αμερικανική εθνοφρουρά. Επιπλέον τα Μ1117 αποτελούν οχήματα εξαιρετικά απλά στη συντήρηση έτσι αναμένεται να ενσωματωθούν στις ελληνικές Μονάδες γρήγορα και χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα. Ήδη ο Στρατός Ξηράς έχει έτοιμα τόσο πολυβόλα και εκτοξευτές χειροβομβίδων όσο και ασυρμάτους προκειμένου να εξοπλίσει όσα Μ1117 θα αναλάβουν επιχειρησιακή δράση ενώ ένας μικρός αριθμός αναμένεται να χρησιμοποιηθεί για ανταλλακτικά.

Τα ASV (Armored Security Vehicl e) M1117 «Guardian» επιχειρούν από τις αρχές της δεκαετίας του ’90 και χρησιμοποιήθηκαν εκτεταμένα και με ιδιαίτερη επιτυχία από τις Αμερικανικές Ένοπλες Δυνάμεις κυρίως σε Ιράκ και Αφγανιστάν. Με ιδιαίτερα ικανοποιητική θωράκιση, οπλισμό πολυβόλο Βrowing 0.50 και εκτοξευτή χειροβομβίδων ΜΚ19, τα Μ1117 μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε αποστολές αναγνώρισης και  επιτήρησης, για συνοδεία αλλά και ως οχήματα διοίκησης ενώ με μετατροπή μπορούν να μεταφέρουν εκτός από το τριμελές πλήρωμα επιπλέον οκτώ στρατιώτες. Η ευελιξία και το μικρό τους σχετικά μέγεθος που δεν ξεπερνά τα έξι μέτρα μήκος καλύπτει πλήρως τις ανάγκες των Μονάδων σε Έβρο και νησιά του Αιγαίου ενώ ως τροχοφόρα μπορούν να αναπτύξουν ταχύτητα έως και 100 χλμ.

Τα M1117 «Guardian» πάντως δεν αποκτήθηκαν για να αντικαταστήσουν τα γερασμένα πλέον ΤΟΜΠ Μ-113 Α1-Α1Ε-Α2 τα οποία διαθέτουν οι μηχανοκίνητες Μονάδες Πεζικού και όχι μόνο εδώ και πολλές δεκαετίες. Και αυτό αποτελεί το επόμενο μεγάλο ζητούμενο για τον Στρατό Ξηράς. Με το ΓΕΣ να μην κρύβει ότι ο ιδανικός αντικαταστάτης για τα «παπάκια» όπως ονομάζονται τα Μ-113 δεν είναι άλλος από τα αμερικανικά M2 Bradley. Τεθωρακισμένα κατηγορίας AFM (Armored Fightin g Vehicle) με πυροβόλο 25mm M242 Bushmaster, αντιαρματικό φορέα BGM-71 TOW και πολυβόλο 7.62mm. Mε το Γενικό Επιτελείο Στρατού να αναμένει το «πράσινο» φως από τις ΗΠΑ στο αίτημα για παραχώρηση 350 Bradley.

ΠΗΓΗ www.newpost.gr

Προηγούμενο άρθροΕπιμελητήριο Έβρου: “Τα αμερικανικά πιστοποιητικά εμβολιασμού πρέπει να γίνονται χωρίς να σκανάρονται από την ειδική εφαρμογή”
Επόμενο άρθροΓΕΣ: Στρατιωτικές Λέσχες, γυμναστήρια και ΚΑΑΥ κλειστά για ανεμβολίαστους