Του Ηλία Προύφα – www.kranosgr.com

Από την πρώτη ημέρα της συζήτησης του νομοσχεδίου υπεθα, στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, την ψήφισή του στην ολομέλεια και μέχρι σήμερα, είχαμε βρεθεί στον Έβρο, μαζί με τα στελέχη της πρώτης γραμμής, των συνόρων. Το ίδιο συνέβη και την τρέχουσα εβδομάδα όπου εκτός την Αλεξανδρούπολη, επισκεφθήκαμε την περιοχή των Φερών.

Και στις δύο επισκέψεις μας που έγιναν σε διάστημα περίπου ενός μήνα, συναντηθήκαμε με δεκάδες στελέχη από μονάδες και φυλάκια του Βόρειου και Νότιου Έβρου, που η πλειοψηφία τους καθημερινά εκτελεί υπηρεσίες στο ποτάμι.

Το κύριο θέμα συζήτησης στις ”χακί” παρέες, εκτός από τις κρίσεις και τις τοποθετήσεις, αφορούσε τα οφειλόμενα ποσά από υπηρεσίες, θέμα σημαντικό στο οποίο έχουμε αναφερθεί, το νομοσχέδιο υπεθα, το νέο μισθολόγιο και φυσικά η επέκταση του επιδόματος στόλου.

Όσον αφορά το νέο νομοσχέδιο υπεθα, θα επαναλάβουμε και πάλι ότι, υπάρχει μία συγκρατημένη αισιοδοξία για το εάν θα επιλυθεί το συνταξιοδοτικό των Επαγγελματιών Οπλιτών, κάτι για το οποίο δεσμεύτηκε ο Πρωθυπουργός και ο ΥΦΕΘΑ Νίκος Χαρδαλιάς, ο οποίος έχει φτιάξει πολύ καλό όνομα στα στελέχη των ΕΔ.

Σχετικά με το νέο ειδικό μισθολόγιο που θα δίνει μεγάλες αυξήσεις στα στελέχη (αποκαθιστώντας το κύρος τους κατά τον ΑΓΕΕΘΑ, Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο που το εισηγήθηκε, υπάρχει ικανοποίηση αν και θα ήθελαν το μισθολόγιο να εφαρμοστεί από το 2023 και μάλιστα προεκλογικά.

Τέλος, για το επίδομα στόλου που με πρόταση του ΑΓΕΕΘΑ Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου, προς την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΘΑ και το Μέγαρο Μαξίμου, επεκτείνεται επίσημα και σε στελέχη εκτός ΠΝ και Ειδικών Δυνάμεων, που εκτελούν ειδικές επιχειρήσεις, υπάρχει μεγάλη ικανοποίηση από όλους τους στρατιωτικούς οι οποίοι δικαίως θεωρούν πως οι υπηρεσίες στο ποτάμι είναι ειδικές και δε διαφέρουν από αυτές των στελεχών του Στόλου.

Μάλιστα την ημέρα που δόθηκαν οι διευκρινήσεις με τα ποσά που θα λάβουν οι ”Στραταίοι” και οι ”Αεροπόροι”, μαζί με τους ”Ναυταίους”, πολλοί μίλησαν για απόδοση δικαιοσύνης…

Σύμφωνα με τις διευκρινήσεις:

Τις τελευταίες μέρες δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ Τεύχος B’ 1425/09.03.2023 η ΚΥΑ με Αριθμ. Φ.841/26674/Σ.4145 που αφορά στον «Καθορισμό ύψους, όρων και προϋποθέσεων χορήγησης της προσαύξησης του επιδόματος ιδιαιτέρων συνθηκών εργασίας για τα πληρώματα των πολεμικών πλοίων που βρίσκονται σε αποστολή και για το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων (ΣΞ-ΠΝ-ΠΑ και Ειδικές Δυνάμεις) που εκτελεί ειδική αποστολή».

Οι εν λόγω προβλέψεις συμπεριλαμβάνουν στελέχη και των τριών Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων, στη βάση  της ουσιαστικής μέριμνας του προσωπικού, λαμβάνοντας υπόψη τις ανά Κλάδο κρίσιμες επιχειρησιακές απαιτήσεις. Ως ενδεικτικά παραδείγματα υπολογισμού της κατά περίπτωση χορήγησης του επιδόματος αναφέρονται τα εξής:

Για τον Στρατό Ξηράς

– Ανθυπολοχαγός που μεταβαίνει για αποστολή ενίσχυσης ασφαλείας συνόρων των ΕΤΑΣ (Ειδικών Τμημάτων Ασφάλειας Συνόρων), για 10 ημέρες θα λαμβάνει  600,00 € έναντι 293,50 € του προηγούμενου καθεστώτος, δηλαδή προκύπτει όφελος 306,50 €.

– Αρχιλοχίας της Ζ ΄ΜΑΚ που πραγματοποιεί 4 ειδικές αποστολές μηνιαία, θα λαμβάνει 240,00 € έναντι 117,40 € του προηγούμενου καθεστώτος, δηλαδή προκύπτει όφελος 122,60 €.

– Επιλοχίας που μετέχει σε ειδική αποστολή επάνδρωσης ΕΦ των μικρονήσων (βραχονησίδων) 5 ημερών, θα λαμβάνει 300,00 € έναντι 97,85 € του προηγούμενου καθεστώτος, δηλαδή προκύπτει όφελος 202,15 €.

Για το Πολεμικό Ναυτικό

– Κελευστής που συμμετέχει σε Σκοπούν Φρεγάτας διάρκειας 15 ημερών θα λάβει 900,00 ευρώ αντί των 293,55 ευρώ του προηγούμενου καθεστώτος, δηλαδή 606,45 ευρώ παραπάνω. Η συγκεκριμένη απασχόληση συνιστά ειδική αποστολή εντός περιοχής ευθύνης Αρχηγού ΓΕΕΘΑ.

– Σημαιοφόρος που συμμετέχει στην Επιτήρηση και Προστασία των νήσων του ανατολικού Αιγαίου για 30 ημέρες θα λάβει 1.800 ευρώ αντί των 587,10 ευρώ του προηγούμενου καθεστώτος, δηλαδή 1.212,90 ευρώ παραπάνω. Η συγκεκριμένη απασχόληση επίσης συνιστά ειδική αποστολή εντός περιοχής ευθύνης Αρχηγού ΓΕΕΘΑ.

– Ανθυπασπιστής που συμμετέχει στις επιχειρήσεις IRINI και UNIFIL για 90 ημέρες εκ των οποίων 60 εν πλω, θα λάβει 9.000 ευρώ αντί των 5.622 ευρώ του προηγούμενου καθεστώτος, δηλαδή 3.378 ευρώ παραπάνω. Η συγκεκριμένη απασχόληση συνιστά ειδική αποστολή εκτός περιοχής ευθύνης Αρχηγού ΓΕΕΘΑ.

– Ανθυποπλοίαρχος που συμμετέχει σε επιχείρηση Συνοδείας Δυνάμεων Αεροπλανοφόρων για 30 ημέρες εκ των οποίων οι 20 εκτός και οι 10 εντός περιοχής ευθύνης Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, θα λάβει 2.600 ευρώ αντί των 782,70 του προηγούμενου καθεστώτος, δηλαδή 1817,30 ευρώ παραπάνω.

Για την Πολεμική Αεροπορία

– Σμηνίες έως και νέοι ΕΠΟΠ που συμμετέχουν σε Πληρώματα ή Τεχνικό προσωπικό Επιφυλακής (READINESS Α/Φ και ΑΝ Ε/Π)  διάρκειας 7 ημερών θα λάβουν 420 ευρώ αντί των 205,45 ευρώ του προηγούμενου καθεστώτος, δηλαδή 214,55 ευρώ παραπάνω.

– Ανθυποσμηναγοί έως Σμηναγοί που συμμετέχουν σε Πληρώματα ή Τεχνικό προσωπικό Επιφυλακής (READINESS Α/Φ και ΑΝ Ε/Π)  διάρκειας 7 ημερών θα λάβουν 420 ευρώ αντί των  205,45 ευρώ του προηγούμενου καθεστώτος, δηλαδή 214,55 ευρώ παραπάνω.

– Επισμηναγοί έως Αντισμήναρχοι που συμμετέχουν  σε Πληρώματα ή Τεχνικό προσωπικό Επιφυλακής (READINESS Α/Φ και ΑΝ Ε/Π)  διάρκειας 7 ημερών θα λάβουν 420 ευρώ αντί των  205,45 ευρώ του προηγούμενου καθεστώτος, δηλαδή 214,55 ευρώ παραπάνω.

– Σμήναρχοι που συμμετέχουν  σε Πληρώματα ή Τεχνικό προσωπικό Επιφυλακής (READINESS Α/Φ και ΑΝ Ε/Π)  διάρκειας 7 ημερών θα λάβουν 420 ευρώ αντί των 205,45 ευρώ του προηγούμενου καθεστώτος, δηλαδή 214,55 ευρώ παραπάνω.

Και αυτά είναι μόνον μερικά παραδείγματα, τα οποία όμως είναι σαφή ως προς το οικονομικό όφελος που προκύπτει για το προσωπικό και των 3 Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων, τα οποία απεικονίζουν την νέα πραγματικότητα, που για τα πληρώματα των πολεμικών πλοίων που βρίσκονται σε αποστολή και για το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων (ΣΞ-ΠΝ-ΠΑ και Ειδικές Δυνάμεις) που εκτελεί «ειδική αποστολή», είναι πολύ καλύτερη από αυτά που ίσχυαν μέχρι τώρα.

Τα παραπάνω ποσά υπόκεινται σε νόμιμες κρατήσεις, καθώς και σε παρακράτηση Φ.Ε. ανάλογη με την κλίμακα εισοδήματος

Προηγούμενο άρθρο“Εξομολόγηση” Σεβ. Μητροπολίτη Αλεξανδρουπόλεως: “Αγωνία γιὰ τὰ ὅσα βιώνουμε τὰ τελευταῖα χρόνια στὴν Πατρίδα μας… Ανυπαρξία ἐπαγγελματικῆς εὐθύνης μιᾶς διαχρονικὰ κρατικῆς ἀνικανότητος…”
Επόμενο άρθροΛ. Καμπουρίδης, Αντιστράτηγος ε.α. : Οι περίεργες συμμαχίες και μεθοδεύσεις του Ερντογάν προκειμένου να αντιστρέψει το αρνητικό προεκλογικό κλίμα εναντίον του