ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΚΑΙ ΣΥΝΑΦΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ

Τηλ. 6972267271, email: som.oikodomon.alex@gmail.com

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ –ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΑΛΕΞ/ΠΟΛΗΣ –ΦΕΡΩΝ – ΣΟΥΦΛΙΟΥ «Η ΕΝΟΤΗΤΑ»

Τηλ. 6973777647, email: somatioalexpolis@gmail.com

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ Ν. ΈΒΡΟΥ

Τηλ. 6986964470, email: somateiotouristikonevrou@gmail.com

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΙΚΑ Ν. ΈΒΡΟΥ

Τηλ. 6937401649

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝ ΘΡΑΚΗΣ

email: sielthrakis@yahoo.com

 

Αγωνιστικός εορτασμός της εξέγερσης του Πολυτεχνείου.

 

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

φέτος συμπληρώνονται 46 χρόνια από την εξέγερση του Πολυτεχνείου ενάντια στην Αμερικανοκίνητη χούντα και παραμένουν επίκαιρα και ανεκπλήρωτα τα συνθήματα για ψωμί – παιδεία – ελευθερία, έξω οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ. Δε μπορεί να σβηστεί η αγωνιστική παρακαταθήκη των αγωνιστών στα ξερονήσια, στις φυλακές, στους τόπους βασανισμού, αποτελούν παρακαταθήκη για τους σημερινούς αγώνες. Παραμένει ζωντανό το δίδαγμα ότι ο αντίπαλος όσο ισχυρός και να φαίνεται μπορεί να κλονιστεί, να ανατραπεί από τον αποφασισμένο και οργανωμένο λαό.

 

Γιατί και σήμερα ο λαός μας υποφέρει από την εκμετάλλευση, την ανεργία, τον εμπλέκουν σε επικίνδυνους σχεδιασμούς για τα συμφέροντα των λίγων. Τα σουλάτσα του αμερικανού Πρέσβη στην πόλη μας, η αξιοποίηση του λιμανιού για τους στρατιωτικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ και ΝΑΤΟ με πρόσφατη απόδειξη τη παρουσία του αμερικανικού πολεμικού πλοίου λίγες μέρες μετά την ολοκλήρωση της ανέλκυσης της βυθοκόρου «Όλγας», μετατρέπουν τη πόλη μας σε μαγνήτη επικίνδυνων εξελίξεων. 

Αυτό είναι το αποτέλεσμα του «στρατηγικού διαλόγου» και της «αμυντικής» συμφωνίας ΗΠΑ – Ελλάδας που προετοίμασε ο ΣΥΡΙΖΑ και υπέγραψε η ΝΔ. Πρόκληση αποτελούν και οι δηλώσεις του υπουργού Εθνικής Άμυνας που στο καλωσόρισμά του στον διοικητή των Χερσαίων Δυνάμεων των ΗΠΑ στην Ευρώπη δήλωσε ότι “πολεμήσαμε στο πλάι των ΗΠΑ, οι άνδρες μας μάτωσαν δίπλα στους Αμερικανούς στρατιώτες στους πολέμους στους οποίους συμμετείχαμε, και αυτό θα γίνει επίσης και στο μέλλον. Δήλωσε δηλαδή ωμά και κυνικά την αποφασιστικότητα της κυβέρνησής του, όποτε χρειαστεί για τα συμφέροντα των ΑμερικανοΝΑΤΟικών φονιάδων, να στείλει τα νιάτα της πατρίδας μας στα σφαγεία που στήνουν στην περιοχή μας και όχι μόνο!

Με το δόγμα «νόμος και τάξη» η κυβέρνηση προσπαθεί να επιβάλει σιγή νεκροταφείου στους εργαζόμενους, στη νεολαία. Γνωρίζει πολύ καλά πως η πολιτική της με το σύνθημα «ανάπτυξη για όλους» είναι μια κοροϊδία για τους εργαζόμενους. Τα πρόσφατα μέτρα που ψηφίστηκαν και πατάνε πάνω σε όλα τα προηγούμενα, χτυπάνε περεταίρω τις συλλογικές συμβάσεις, τους μισθούς, τα συνδικαλιστικά δικαιώματα. Για το χατίρι των κερδών των μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων ανοίγει εκ νέου και το ασφαλιστικό, χτυπώντας τον κοινωνικό χαρακτήρα του. Επιθυμεί λοιπόν, να περιορίσει τις αντιδράσεις, να μην κουνηθεί φύλλο. Λογαριάζει χωρίς τον ξενοδόχο. Το εργατικό λαϊκό κίνημα δε μπαίνει στο γύψο.

Παράλληλα, οι φοιτητές, οι μαθητές, συνολικά η νεολαία, κάτω από το βάρος των προβλημάτων δείχνει ελπιδοφόρα σημάδια κινητοποίησης με μαζικές γενικές συνελεύσεις και διαμαρτυρίες. Τα προβλήματα που βιώνουν είναι οξυμένα. Μόλις χτες έπεσε τμήμα της οροφής στο αμφιθέατρο του πανεπιστημίου στη Κομοτηνή, συνεχίζονται τα προβλήματα σε σίτιση και εστίες, το τμήμα νοσηλευτικής στο Διδ/χο παραμένει χωρίς καθηγητές, αίθουσες, εξοπλισμό. Σε αντίστοιχη κατάσταση είναι πολλά σχολεία, λείπουν ακόμα βασικές ειδικότητες και υπάρχουν κενά σε όλο τον Έβρο. Αυτό που θέλουν οι κυβερνήσεις είναι να υπάρχει άσυλο για τα επιχειρηματικά συμφέροντα μέσα σε σχολεία και σχολές και όχι για τις ουσιαστικές διεκδικήσεις της νεολαίας. Αξιοποιούν τη δράση ομάδων που δεν έχουν καμία σχέση με το φοιτητικό κίνημα για να υλοποιήσουν τον παραπάνω στόχο τους. Καταγγέλλουμε τις απαράδεκτες εικόνες που βλέπουμε στην ΑΣΟΕ.

Σήμερα τα συνθήματα του Πολυτεχνείου βρίσκουν την έκφρασή τους στους καθημερινούς αγώνες των εργαζομένων, των φτωχών λαϊκών ανθρώπων και της νεολαίας, για σύγχρονα δικαιώματα στην εργασία, στην Υγεία, στην Πρόνοια, στην Εκπαίδευση, στον Πολιτισμό, ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, στη φτώχεια και την προσφυγιά.

Συνεχίζουμε κόντρα σε όλους όσοι προσπαθούν με ψέματα να υμνήσουν τη χούντα, όσοι ακόμα και σήμερα δε διδάσκονται από το πάθημα της Κύπρου και προσπαθούν να μας πείσουν ότι ο λύκος για άλλη μια φορά θα φυλάξει τα πρόβατα.

Καλούμε όλους τους συναδέλφους και συναδέλφισσες

να συμμετάσχουν στην κινητοποίηση

την Κυριακή 17 Νοέμβρη

στις 17:00 μπροστά στο Δημαρχείο.

Προηγούμενο άρθροΣτην Αλεξανδρούπολη μόλις 5% του αστικού ιστού καλύπτεται από πράσινο…
Επόμενο άρθρο#NeverSettle περισσότερο νερό για την Αλεξανδρούπολη