Άνθρωποι που από την αγάπη τους για την Ελλάδα άφησαν τα σπίτια τους και ήρθαν στη μητέρα – πατρίδα, σήμερα βρίσκονται αντιμέτωποι με το πιο απάνθρωπο πρόσωπο της ελληνικής Πολιτείας και κυρίως των τραπεζών – Ωστόσο, πίσω από τους αριθμούς κρύβονται ανθρώπινα δράματα

Συνολικά 200.000 άτομα που αποτελούν 35.000 οικογένειες παλιννοστούντων σε ολόκληρη τη χώρα, μεταξύ των οποίων άτομα με ειδικές ανάγκες, υπέργηροι και μικρά παιδιά, κινδυνεύουν από μέρα σε μέρα να χάσουν τη μοναδική κατοικία τους και να μείνουν στο δρόμο. Άνθρωποι, που ορμώμενοι από την τεράστια αγάπη στην καρδιά τους για την Ελλάδα, άφησαν τις πατρογονικές τους εστίες στις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης και αναζήτησαν μία καλύτερη τύχη στη μητέρα – πατρίδα, σήμερα βρίσκονται αντιμέτωποι με το πιο απάνθρωπο πρόσωπο της ελληνικής Πολιτείας και κυρίως των τραπεζών. Ειδοποιήθηκαν από τις τελευταίες με διαταγές πληρωμής ότι πρέπει να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, αν δεν καταφέρουν μέσα σε πολύ λίγες μέρες να βρουν χρήματα, παρά τη διαπιστωμένη και οφθαλμοφανή δυσκολία τους, για να αποπληρώσουν τα στεγαστικά δάνειά τους.

Ωστόσο, πίσω από τους αριθμούς, που βλέπουν μόνο οι τράπεζες, κρύβονται ανθρώπινα δράματα. Είναι άνθρωποι άρρωστοι, ηλικιωμένοι και πολυμελείς οικογένειες, που τους χτύπησε σκληρά η οικονομική κρίση και η ανεργία και οι οποίοι αναγκάζονται σήμερα να ζουν με επιδόματα της Πολιτείας, το ύψος των οποίων δεν ξεπερνάει τα 180 ή τα 200 ευρώ το μήνα, ποσό ακόμα και κατά 50% χαμηλότερο από το ύψος του στεγαστικού δανείου που οφείλουν.

Όλοι αυτοί, αν δε βρεθεί άμεσα μία βιώσιμη λύση από την πλευρά της Πολιτείας, καλούνται να εγκαταλείψουν άμεσα τα σπίτια τους, τα οποία πριν δεκαετίες έχτισαν με τα ίδια τους τα χέρια ή αγόρασαν, προκειμένου να στεγάσουν σε αυτά τα όνειρά τους για μία καλύτερη ζωή αλλά και το μέλλον των παιδιών τους.

Μάλιστα, όπως λέει στο ethnos.gr ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Παλιννοστούντων Ελληνοποντίων, Αλέξανδρος Μιχαηλίδης, ήδη αρκετές οικογένειες αυτό το καλοκαίρι υπέστησαν τη βάσανο της επίσκεψης δικαστικών επιμελητών στο σπίτι τους, οι οποίοι προχωρούν σε καταγραφή των πραγμάτων που διαθέτουν στα φτωχικά τους. 

https://www.youtube.com/watch?v=SUWK5ILJ-KA&feature=emb_title

Με εγγυητή το ελληνικό Δημόσιο

Κατά τον κ. Μιχαηλίδη, συνολικά 35.000 στεγαστικά δάνεια δόθηκαν σε αντίστοιχο αριθμό οικογενειών παλιννοστούντων το 2000, ύψους 60.000 ευρώ το κάθε ένα και με εγγυητή το ελληνικό Δημόσιο, προκειμένου να αποκτήσουν σπίτια.

«Μέχρι το 2010 όλοι οι κάτοχοι των δανείων δούλευαν και πλήρωναν συνεπέστατα τις υποχρεώσεις τους. Το 2010, όταν ήρθε η οικονομική κρίση, ήταν πολλοί αυτοί που έμειναν άνεργοι και δεν είχαν τη δυνατότητα να πληρώνουν τις δόσεις. Στην ίδια κατηγορία συμπεριλαμβάνονται και πολλοί άλλοι, που μπορεί να εργάζονταν, αλλά έβγαζαν ελάχιστα χρήματα κι έτσι πάλι δεν μπορούσαν να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους. Κανένας δε λέει ότι δε θέλει να πληρώσει. Λέμε ότι αδυνατούμε να πληρώσουμε και γι’ αυτό ζητάμε να βρεθεί μία βιώσιμη λύση από την Πολιτεία. Η οικονομική κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι περισσότεροι από τους οφειλέτες, είναι τραγική. Είμαι πολύ στενοχωρημένος με όλο αυτό που συμβαίνει», τονίζει στο ethnos.gr ο κ. Μιχαηλίδης.

Επαφές για εξεύρεση λύσης

Όπως υποστηρίζει ο ίδιος, έγινε για το θέμα μία πρώτη συνάντηση με τον υπουργό Επικρατείας, Άκη Σκέρτσο, ο οποίος, αφού ενημερώθηκε για το πρόβλημα, κανόνισε συνάντηση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Παλιννοστούντων Ελληνοποντίων με τον Ειδικό Γραμματέα Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, Φώτη Κουρμούση.

«Συναντηθήκαμε χθες (σ.σ. Τετάρτη 8 Σεπτεμβρίου) και ζητήσαμε να βρεθεί μία βιώσιμη λύση για το πρόβλημα. Του είπαμε ότι με έσοδα 180 και 200 ευρώ το μήνα και αυτά από επιδόματα, οι οικογένειες είναι αδύνατο να πληρώσουν μηνιαία δόση στεγαστικού δανείου ύψους 350 και 400 ευρώ μηνιαίως. Μας πρότεινε να μπούμε στην πλατφόρμα του πτωχευτικού νόμου και να δίνουμε ένα ποσό κάθε μήνα. Ωστόσο, σε αυτήν μπορούν να ενταχθούν άτομα έως 35 ετών και η συντριπτική πλειοψηφία των οφειλετών είναι πολύ μεγαλύτεροι σε ηλικία. Παράλληλα, αν μπούμε στην πλατφόρμα, θα πρέπει να καταβάλουμε 207 ευρώ το μήνα, τα οποία δεν μπορούν να πληρώσουν ακόμα και οι λίγοι που δουλεύουν. Εξάλλου, τα περισσότερα από τα σπίτια είναι 25-35 χρόνων και δε βρίσκονται στην καλύτερη κατάσταση. Αυτά θα… πέσουν και οι άνθρωποι ακόμα θα χρωστάνε στις τράπεζες», τονίζει ο κ. Μιχαηλίδης.

Από την πλευρά της η ομοσπονδία παλιννοστούντων αντιπρότεινε να εξαγοράσει τα δάνεια το ελληνικό Δημόσιο και να γίνει μία ρύθμιση για τους οφειλέτες, ώστε να μπορούν να αποπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους άτοκα, με μηνιαίες δόσεις ανάλογα με τα εισοδήματά τους. 

«Δυστυχώς, αυτή η συνάντηση κατέληξε σε αδιέξοδο και ο κόσμος κινδυνεύει να χάσει τα σπίτια του. Δε δέχθηκε ούτε να βγει μία προσωρινή ανακοπή των διαταγών πληρωμής από τις τράπεζες. Θα συνεχίσουμε να παλεύουμε, μέχρι να βρούμε μία βιώσιμη λύση. Άμεσα θα πάρω πάλι τηλέφωνο τον κ. Σκέρτσο και θα επιδιώξω συνάντηση με τον κ. Σκυλακάκη, ακόμα και με τον ίδιο τον πρωθυπουργό, αν είναι δυνατόν», σημειώνει ο κ. Μιχαηλίδης.

Σύσκεψη μετά από πρωτοβουλία Σαββίδη

Σημειώνεται τέλος, ότι με πρωτοβουλία του προέδρου των Ελληνικών Κοινοτήτων Ρωσίας, Ιβάν Σαββίδη, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη μετά από έκκληση χιλιάδων παλιννοστούντων από ολόκληρη την Ελλάδα για το θέμα. Με ομόφωνο ψήφισμα οι συμμετέχοντες στην τηλεδιάσκεψη ζήτησαν από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον πρωθυπουργό, τον πρόεδρο του Κοινοβουλίου και τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα, ώστε να μη μείνουν στο δρόμο χιλιάδες οικογένειες.

ΠΗΓΗ www.ethnos.gr

Προηγούμενο άρθροLockdown για τους ανεμβολίαστους μαζί με τα σχολεία, μένει και η απαγόρευση κυκλοφορίας
Επόμενο άρθροΤο υποβρύχιο ΝΕΜΟ στο λιμάνι της Θάσου