Σημαντική πρόοδος καταγράφεται στην κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου ΤΑΡ, καθώς επτά μήνες μετά την τελετή εγκαινίων, έχουν ήδη κατασκευαστεί τα πρώτα 95 χιλιόμετρα, ενώ έχει ανοιχτεί όρυγμα σε μήκος 205 χιλιομέτρων.

Το συνολικό μήκος του αγωγού, ο οποίος ξεκινά από τα ελληνοτουρκικά σύνορα και καταλήγει στην Ιταλία, μέσω Ελλάδας και Αλβανίας, είναι 878 χιλιόμετρα, εκ των οποίων τα 550 χιλιόμετρα βρίσκονται επί ελληνικού εδάφους.

Στα εγκαίνια του έργου, τα οποία πραγματοποιήθηκαν στη Θεσσαλονίκη τον περασμένο Μάιο, συμμετείχαν ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και κυβερνητικά στελέχη από την Αλβανία, το Αζερμπαϊτζάν, τη Βουλγαρία, τη Γεωργία, την Ιταλία, την Ελβετία, την Τουρκία και τις ΗΠΑ.

Ο αγωγός θα έχει μεταφορική ικανότητα 10 δισ. κυβικών μέτρων αερίου τον χρόνο, με δυνατότητα διπλασιασμού της ποσότητας αυτής, και θα τροφοδοτεί τις αγορές των Βαλκανίων και της Ευρώπης με φυσικό αέριο από την περιοχή της Κασπίας.

Όπως επισημαίνει σε άρθρο της, στο περιοδικό «The Parliament», η διευθύντρια Εμπορικών και Εξωτερικών Υποθέσεων της ΤΑΡ, Ούλρικε Άντερς, «η υλοποίηση του έργου ανοίγει τον δρόμο για την ενεργειακή διαφοροποίηση της Ευρώπης, παρέχοντας μία νέα πηγή εφοδιασμού και μία νέα οδό μεταφοράς φυσικού αερίου προς την Ευρώπη».

Η έναρξη λειτουργίας του αγωγού είναι προγραμματισμένη για το 2020.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ

Προηγούμενο άρθροΈκτακτη συνεδρίαση του συντονιστικού οργάνου πολιτικής προστασίας στον Έβρο ενόψει του επερχόμενου κύματος κακοκαιρίας
Επόμενο άρθροΣε εγρήγορση ο Δήμος Αλεξανδρούπολης ενόψει της επερχόμενης κακοκαιρίας