Με αφορμή την επίσκεψη του Αμερικανού πρέσβη, η ΤΕ Έβρου του ΚΚΕ εξέδωσε την εξής ανακοίνωση:

«Οι εξελίξεις στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης μόνο ανησυχία μπορούν να δημιουργούν στο λαό της περιοχής. Όλοι όσοι στηρίζουν την παραπέρα εμπλοκή της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς (κυβέρνηση, αστικά κόμματα, Περιφέρεια, δημοτική αρχή, Οργανισμός Λιμένα Αλεξανδρούπολης κ.ά.) στάζουν μέλι για την ανέλκυση, με τη συνδρομή του αμερικανικού στρατού, της βυθισμένης βυθοκόρου “Όλγα” από το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης. Προσπαθούν, μιλώντας για ανάπτυξη του λιμανιού και της περιοχής, να κρύψουν τους πραγματικούς στόχους και κινδύνους που περιμένουν το λαό μας.

Η ανέλκυση του ναυαγίου έπρεπε να έχει γίνει με ευθύνη του κράτους εδώ και χρόνια ώστε το λιμάνι να είναι ασφαλές και λειτουργικό για τις ανάγκες του λαού. Για ακόμα μια φορά όμως βλέπουμε ότι απαιτούμενα έργα γίνονται μόνο όταν εξυπηρετούν συγκεκριμένες ανάγκες του κεφαλαίου και των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ. Γίνονται τώρα που ολοκληρώνεται η ιδιωτικοποίηση του λιμανιού, μια εξέλιξη που στήριξε τόσο η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ όσο και η σημερινή της ΝΔ.

Το συγκεκριμένο έργο αποτελεί πρώτη προτεραιότητα για τους Αμερικανούς, καθώς “κουμπώνει” με τους ευρύτερους σχεδιασμούς τους για την περιοχή και το ρόλο της Ελλάδας ως “μεντεσέ” στην υλοποίησή τους. Θέλουν να αξιοποιήσουν το λιμάνι για εμπορικούς και στρατιωτικούς σκοπούς, μετατρέποντας το λαό της περιοχής ευθέως σε στόχο των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών.

Την ανάπτυξή τους την ξέρουμε καλά. Κακοπληρωμένες προσωρινές θέσεις εργασίας, εντατικοποίηση και παραπέρα επίθεση στα εργατικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα, περαιτέρω προβλήματα στο περιβάλλον, παραπέρα εμπλοκή στις ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις.

Είναι ανάγκη οι εργαζόμενοι, ο λαός να σταθεί δίπλα στο ΚΚΕ ώστε να δυναμώσει ο αγώνας ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο. Να μη χρησιμοποιηθεί η Ελλάδα ως ορμητήριο των ιμπεριαλιστών. Να κλείσουν η βάση της Σούδας και όλες οι ξένες βάσεις στην Ελλάδα. Να επιστρέψουν οι Έλληνες στρατιώτες από αποστολές εκτός συνόρων. Να δυναμώσει η πάλη για την αποδέσμευση από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Να μη μετατραπεί το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης σε χώρο υποδοχής αμερικανικού πολεμικού υλικού και δημιουργίας νέας βάσης. Να δυναμώσει η κοινή πάλη και αλληλεγγύη των λαών ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και το σύστημα που τον γεννά.

O λαός μας να απαντήσει αποφασιστικά στη νέα “αμυντική” συμφωνία Ελλάδας – ΗΠΑ που βαθαίνει τη συμμετοχή της χώρας στα ιμπεριαλιστικά τυχοδιωκτικά σχέδια των ΗΠΑ στην περιοχή, που ενισχύει παραπέρα την αστάθεια, αφού η χώρα μας γίνεται στρατιωτικό προπύργιο για την αντιπαράθεση ΗΠΑ – Ρωσίας με τους κινδύνους που αυτό εγκυμονεί για το λαό μας και τους άλλους λαούς της περιοχής.

Για όλα τα παραπάνω δηλώνουμε ότι ο Αμερικανός πρέσβης είναι ανεπιθύμητος στην περιοχή μας. Καλούμε τους εργαζόμενους, το λαό της πόλης, τη νεολαία, να μην επιτρέψουμε να μετατραπεί το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης σε ένα ακόμα ορμητήριο θανάτου των ΑμερικανοΝΑΤΟικών ιμπεριαλιστών. Η άμεση απάντηση που έδωσε η ΤΕ Έβρου με την κινητοποίηση στο λιμάνι κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης παρουσία του Αμερικανού πρέσβη να συνεχιστεί με τη μαζική παρουσία στο Φεστιβάλ της ΚΝΕ, το Σάββατο 14/9 στο πάρκο Αλτιναμάζη, στην ενημέρωση του λαού μας για τις επικίνδυνες εξελίξεις, στην οργάνωση της πάλης του.

Αλεξανδρούπολη λιμάνι των λαών και όχι ορμητήριο των ιμπεριαλιστών».

Προηγούμενο άρθροΛΙΜΑΝΙ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ – Από τον Διευρωπαϊκό άξονα ΙΧ, στην παράκαμψη των Στενών και τώρα στο φλερτ με τις ΗΠΑ (γραφει ο Νικόλαος Παπανικολόπουλος)
Επόμενο άρθροΟΧΙ των φορέων της Θράκης στο θέμα της εξόρυξης του Χρυσού – Το ψήφισμα θα κοινοποιηθεί στην Κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό