Για την διακρατική συμφωνία για τα νερά του Άρδα

Ως Τομεακή Επιτροπή Έβρου του ΚΚΕ συμμεριζόμαστε τις ανησυχίες των αγροτών για το αν θα υπάρξει διακρατική συμφωνία με την Βουλγαρία για τα νερά του Άρδα και απαιτούμε να δοθεί άμεση λύση στο θέμα που έχει προκύψει.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας που ίσχυε μέχρι σήμερα η γειτονική χώρα διοχέτευε 186 εκατ. κυβικά νερό ετησίως στην ελληνική πλευρά, τους καλοκαιρινούς μήνες, προκειμένου να αρδεύονται άμεσα 212.000 στρέμματα του Βόρειου Έβρου και έμμεσα άλλα 100.000. Μόνο οι Ο.Ε.Β του Βόρειου Έβρου περιλαμβάνουν 17.000 μέλη που αγωνιούν για την άρδευση χώρια από το πόσο θα επηρεαστεί ο υπόλοιπος Έβρος, καθώς ο Άρδας αποτελεί βασική «φλέβα» του ποταμού μαζί με τον Τούντζα τον Έργίνη και τον Έρυθροπόταμο. Ο Άρδας συμβάλει και στην έμμεση άρδευση, καθώς από όπου περνάει το νερό βοηθά στον εμπλουτισμό του υδροφόρου ορίζοντα, σε περισσότερες από 700 γεωτρήσεις κατά μήκος του Έβρου. Επιπλέον, συμβάλλει στον εμπλουτισμό με νερό το Δέλτα του Έβρου, τον μοναδικής αξίας υδροβιότοπο του Νομού.

Η καλλιεργητική περίοδος για τις απαιτητικές σε νερό καλλιέργειες αρχίζει και ακόμα δεν έχει υπάρξει καν ενημέρωση για το σε ποιο στάδιο βρίσκονται οι συνομιλίες. Μεγάλο μέρος των αγροτών, της οικονομίας της περιοχής και ευρύτερα του Έβρου, στηρίζεται στη συμφωνία. Με βάση αυτήν υλοποιήθηκαν κρατικά έργα υποδομής εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ και επιβάλλεται να βρεθεί λύση.

Θεωρούμε ως απαράδεκτο το γεγονός πως ενώ υπήρχαν εδώ και χρόνια οι ανησυχίες από τους Αγροτικούς Συλλόγους και τους ΟΕΒ της περιοχής ουδείς ασχολήθηκε ουσιαστικά. Τα «ευχολόγια» του προηγούμενου υπουργού εξωτερικών πως τα αρμόδια υπουργεία «θα λάβουν υπόψη τις άριστες σχέσεις που συνδέουν τα δύο κράτη μέλη (της ΕΕ)» μόνο εντείνει την ανησυχία μας αντί να την καθησυχάζει, καθώς γνωρίζουμε πολύ καλά πως μέσα στην λυκοφωλιά της ΕΕ οι ανταγωνισμοί είναι έντονοι αλλά κυρίως πως το κόστος αυτών το επωμίζονται πάντα οι λαοί.

Προηγούμενο άρθροΜανώλης Καμηλάκης: «Έχουμε προειδοποιήσει για ατύχημα που έρχεται στις πτήσεις… αλλά κανείς δεν κάνει τίποτα…”
Επόμενο άρθροΙωάννης Σαρσάκης: “Ο Ιστορικός και Πολιτιστικός Σύλλογος Διδυμοτείχου «Καστροπολίτες – Γνώση και Δράση» συμπλήρωσε 10 χρόνια συνεχούς λειτουργίας και σας προσκαλεί στην επετειακή εκδήλωση με θέμα : «Δέκα χρόνια Γνώση και Δράση»”