Το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής και Ασύλου ουσιαστικά ειρωνεύεται έναν ανάστατο Νομό (λόγω της δημιουργίας ενός ακόμα «στρατοπέδου συγκέντρωσης» στο Φυλάκιο) απαντώντας στην ερώτηση του ΚΚΕ που ζητούσε να μην μεταφερθεί το Περιφερειακό Γραφείο Ασύλου Θράκης που εδράζεται στην Αλεξανδρούπολη. Γιατί μόνο ως ειρωνεία μπορεί να εκλάβει κανείς την απάντηση του Υπουργού, πως το Περιφερειακό Γραφείο μεταφέρεται λόγω «απαίτησης της Τοπικής Κοινωνίας», όταν ταυτόχρονα σχεδιάζει την δημιουργία μιας ακόμη φυλακής στο ΚΥΤ στο Φυλάκιο, για χιλιάδες ανθρώπους ενώ ταυτόχρονα εμπαίζει τους εργαζόμενους εκεί και τις οικογένειες τους.

Δεν μπορούμε να διαφωνήσουμε πάντως με το γεγονός πώς «το Υπουργείο επιτυγχάνει τους στόχους του». Πράγματι η Κυβέρνηση και τα Υπουργεία της αφού δημιουργούν με τις οδηγίες της ΕΕ, στρατόπεδα συγκέντρωσης σε όλη την χώρα, αφού εγκλωβίζουν παρά την θέληση τους χιλιάδες ανθρώπους, αφού στρώνουν το έδαφος για νέα εκκολαπτήρια πολέμων κυνικά ομολογούν πως αποστολή εξετελέσθη.

Η συμμετοχή της χώρας στην άσκηση “Defender Europe 21”, η γενικότερη εμπλοκή της χώρας μας συνολικά σε αυτούς τους σχεδιασμούς, δημιουργεί νέους μεγαλύτερους κινδύνους για την χώρα και εδικά για την περιοχή μας.
Η κατάσταση που διαμορφώνεται προμηνύει την ανακύκλωση των αιτιών των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών, με τους πρόσφυγες και μετανάστες να αξιοποιούνται για τις στοχεύσεις κάθε κράτους στην κούρσα του ανταγωνισμού και να γίνονται αντικείμενο ανταλλαγμάτων.

Απαιτούμε:

  • να μείνει το Περιφερειακό Γραφείο Ασύλου Θράκης στην Αλεξανδρούπολη,
  • να μη γίνει καμία επέκταση του ΚΥΤ Φυλακίου, να κλείσει η υπάρχουσα, όπως και όλα τα hot spots, και να μη δημιουργηθούν νέα, ούτε κλειστά ούτε ανοιχτά.
  • να υπάρξει άμεσος απεγκλωβισμός των προσφύγων από τη Θράκη και τα νησιά και μεταφορά τους σε ανθρώπινες δομές φιλοξενίας στην ενδοχώρα, προκειμένου, με γρήγορες διαδικασίες, να μεταβούν στις χώρες προορισμού τους ώστε να μπορούν από εκεί να αιτηθούν άσυλο. Παράλληλα να στελεχωθούν με το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό οι υπηρεσίες ασύλου στη χώρα ώστε να εξετάζονται άμεσα τα αιτήματά τους.
  • να δοθεί η δυνατότητα υποβολής αιτήσεων ασύλου στο έδαφος της Τουρκίας και απευθείας μετακίνησής τους στις χώρες προορισμού τους. Να υπάρξει ειδική μέριμνα για τους ανήλικους πρόσφυγες με άμεση μεταφορά τους από το ΚΥΤ Φυλακίου σε ειδικές δημόσιες δομές φιλοξενίας που να καλύπτουν όλες τις ανάγκες τους, χωρίς την εμπλοκή ΜΚΟ, να λάβουν αμέσως άσυλο και να επισπευστούν οι διαδικασίες οικογενειακής επανένωση
Προηγούμενο άρθροΣυνεδριάζει το Περιφερειακό Συμβούλιο της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης
Επόμενο άρθροΕπέκταση ΚΥΤ Φυλακίου: Κερκόπορτα αυτονόμησης της Θράκης και τετελεσμένο ίδρυσης Ισλαμουπόλεων σε όλη την Ελλάδα