«Κλείδωσε» ο νέος υπουργός Πολιτικής Προστασίας – Ερχονται σαρωτικές αλλαγές στην Πυροσβεστική

Δημοσιεύτηκε στις: at 14:07
62 0

Αύριο, Δευτέρα, 6 Σεπτεμβρίου, αναμένεται να ανακοινωθεί η νέα πολιτική ηγεσία στο ξεχωριστό υπουργείο Πολιτικής Προστασίας που θα δημιουργηθεί.

Μετά την πολυσυζητημένη ανατροπή με τον ναύαρχο Ευάγγελο Αποστολάκη, ο οποίος αρνήθηκε τη θέση αφού είχε ανακοινωθεί το όνομά του, μετά τις αντιδράσεις του ΣΥΡΙΖΑ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης κινήθηκε για να βρει ένα πρόσωπο που θα υπερβαίνει τα στενά κομματικά όρια.

Ο υπουργός – που δεν αποκλείεται να είναι πολιτικό πρόσωπο – θα συνοδεύεται πιθανότατα και από«επιχειρησιακό» υφυπουργό.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου έχει δηλώσει ότι «θα είναι μια πολιτική ηγεσία που θα ταιριάζει απόλυτα στις απαιτήσεις του πεδίου» και πως «θα είναι μια η επιλογή η οποία θα έχει όλα τα εχέγγυα για να ανταποκριθεί στις προκλήσεις».

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει πάντως η πρόθεση για σαρωτικές αλλαγές και ανακατατάξεις στη δομή και την λειτουργία του Πυροσβεστικού Σώματος, οι αρμοδιότητες του οποίου συμπεριλαμβάνονται στο νεοσύστατο υπουργείο Πολιτικής Προστασίας.

Ένα κρίσιμο κομμάτι στο οποίο αναζητούνται γρήγορες και άμεσες λύσεις πριν έρθει το επόμενο καλοκαίρι, είναι η πρόληψη στον τομέα των πυρκαγιών και κυρίως οι καθαρισμοί και οι αποψιλώσεις σε μικτούς οικιστικούς και δασικούς ιστούς. Πρέπει να ξεπεραστούν γραφειοκρατικές αγκυλώσεις δεκαετιών αναφορικά με τις αρμοδιότητες, με το εκτεταμένο πρόγραμμα καθαρισμών «Δρυάδες» ύψους 300 εκατομμυρίων ευρώ που αναμένεται να τρέξει από τον Οκτώβριο και για τα επόμενα πέντε χρόνια.
Επίσης, όπως είχε ανακοινώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ιδρυθεί νέα υπηρεσία, η Ειδική Μονάδα Δασικών Επιχειρήσεων (ΕΜΟΔΕ). Ουσιαστικά πρόκειται για τους «δασοκομάντος» άμεσης δράσης για τις megafires.

«Ειδικοδυναμίτες», δασολόγοι, δασοπόνοι και άλλα άτομα που έχουν επαφή με το δάσος, θα στελεχώσουν την «ομάδα κρούσης» των δασικών πυρκαγιών. Μετά από εβδομάδες ειδικής εκπαίδευσης και εξειδίκευσης στα πύρινα πεδία οι ειδικές επιχειρησιακές ομάδες που θα αποτελούνται αρχικά από 500 αερομεταφερόμενους «δασοκομάντος» θα είναι έτοιμες για πρώτη απόκριση σε πυρκαγιές σε όλη τη χώρα από την επόμενη αντιπυρική περίοδο.
Επίσης τουλάχιστον 3.500 νέοι μόνιμοι πυροσβέστες αναμένεται να ενταχθούν στο προσωπικό του Πυροσβεστικού Σώματος με χρονικό ορίζονται το 2022.

Πηγή: www.iefimerida.gr

Σχετικά άρθρα

Γαβριήλ Σακελλαρίδης: «Νιώθω θλίψη για τους Συριζαίους. Υπερασπίζονται μια πολιτική με επιχειρηματολογία Σαμαρά»

Δημοσιεύτηκε από: - 22 Μαρτίου 2016 0
«Ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης είναι ένας κανονικός, φυσιολογικός άνθρωπος». Αυτό ήταν το μάντρα κάθε δημοσιογράφου που έκανε συνέντευξη μαζί του από…

Συμμετοχή σε έρευνα και διάσωση ηλικιωμένου στην περιοχή της Ξάνθης από το Σώμα Σαμαρειτών των Περιφερειακών Τμημάτων Ε.Ε.Σ. Ξάνθης και Κομοτηνής

Δημοσιεύτηκε από: - 10 Απριλίου 2020 0
Συμμετοχή σε έρευνα και διάσωση ηλικιωμένου στην περιοχή της Ξάνθης από το Σώμα Σαμαρειτών των Περιφερειακών Τμημάτων Ε.Ε.Σ. Ξάνθης και…

Επίσκεψη Τσίπρα στην Κωνσταντινούπολη τον Δεκέμβριο – Στο τραπέζι τα ευαίσθητα θέματα

Δημοσιεύτηκε από: - 6 Νοεμβρίου 2018 0
Σε σύντομο χρονικό διάστημα από το ταξίδι του πρωθυπουργού στη Μόσχα, που θα πραγματοποιηθεί στις 7 Δεκεμβρίου,  τοποθετούν κυβερνητικές πηγές,…