Κλείσιμο σχολείων «βλέπουν» οι ειδικοί και όχι λόγω πολλών κρουσμάτων

Δημοσιεύτηκε στις: at 16:06
163 0

Με νόσηση του «50+1» των μαθητών κλείνει η τάξη σύμφωνα με το πρωτόκολλο του υπουργείου Παιδείας. Ωστόσο, και χωρίς αυτά τα νούμερα οι ειδικοί προβλέπουν ότι σχολεία θα κλείσουν και η παρακάτω είναι η αιτία.

Πριν ακόμα ανοίξουν τα σχολεία, οι ειδικοί «φώναζαν» είτε για περισσότερα μέτρα, είτε για να μην επιστρέψουν καθόλου οι μαθητές στα θρανία. Η κυβέρνηση έχει απευθύνει έκκληση στους γονείς να εμβολιάσουν τα παιδιά τους και ξεκαθαρίζει ότι προτεραιότητα είναι η δια ζώσης εκπαίδευση.

Η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, επανέλαβε σήμερα ότι δεν προβλέπεται κλείσιμο σχολείων, αλλά θα κλείνει μια τάξη μεμονωμένα αν χρειαστεί. Η ίδια ξεκαθάρισε ότι δεν προβλέπεται να χαλαρώσει το σύστημα, και αν ένα παιδί δεν είναι θετικό και δεν πάει στο σχολείο θα παίρνει απουσίες.

Ωστόσο, οι ειδικοί συγκλίνουν στην άποψη ότι το ερώτημα «αν θα μείνουν ανοιχτά τα σχολεία» είναι δύσκολο να απαντηθεί, γιατί όταν θα εντοπιστούν επιβεβαιωμένα κρούσματα σε ένα σχολείο, οι γονείς θα φοβηθούν να στείλουν τα παιδιά τους, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να λειτουργήσει.

Όπως ανέφερε σήμερα στον ΣΚΑΪ ο καθηγητής Πνευμονολογίας στην Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Κρήτης, Νίκος Τζανάκης:

«Με 30.000 ή 50.000 παιδιά που θα μολυνθούν είναι δύσκολη απάντηση αν τα σχολεία μπορούν να παραμείνουν ανοιχτά, δεν είναι αυτό που λέει το υπουργείο το 50+1 (αναστολή του τμήματος ενός σχολείου όταν σε αυτό εντοπιστούν επιβεβαιωμένα κρούσματα COVID-19 στο 50%+1 των μαθητών) για να κλείσει το σχολείο, το θέμα είναι το ψυχολογικό πρόβλημα που θα δημιουργηθεί στους γονείς και στα ίδια τα παιδιά όταν θα παρουσιαστεί το πρώτο ή το δεύτερο ή το τρίτο κρούσμα μέσα στην τάξη. Είμαι σχεδόν βέβαιος ότι οι γονείς αντανακλαστικά δε θα αφήσουν τα παιδιά να πάνε στο σχολείο οπότε πρακτικά δε θα λειτουργήσει η τάξη. Αυτή είναι η λογική».

Την ίδια άποψη συμμερίζεται και η καθηγήτρια Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, Αθηνά Λινού. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, μιλώντας χθες στον ΑΝΤ1:

«Κάποια σχολεία θα κλείσουν και θα κλείσουν όχι μόνο λόγω της διασποράς, αλλά επειδή αρκετοί γονείς δεν θα στείλουν τα παιδιά στο σχολείο μετά από κρούσματα στην τάξη. Και δεν μπορείς να πεις τίποτα στους γονείς που φοβούνται».

Πάντως, μιλώντας τις προηγούμενες μέρες για το άνοιγμα των σχολείων και για τα πρωτόκολλα με τα οποία θα λειτουργήσουν, η υφυπουργός Παιδείας, Ζέτα Μακρή, ξεκαθάρισε ότι θα παίρνει απουσίες όποιος μαθητής δεν πάει σχολείο ενώ δεν είναι κρούσμα. Και επανέλαβε πως «αν κάποιος γονέας επιλέξει να μην στείλει το παιδί του στο σχολείο επειδή υπάρχει κρούσμα στο τμήμα του, τότε ο μαθητής αυτός θα παίρνει απουσίες».

Κλείσιμο σχολείων θα υπάρχει μόνο αν δούμε έξαρση της πανδημίας και το υποδείξουν οι ειδικοί, είχε επισημάνει, σημειώνοντας ότι το «50% συν ένα» για να κλείσει η τάξη μπορεί να αλλάξει.

ΠΗΓΗ www.ieidiseis.gr

Σχετικά άρθρα

Ν. Γκαρά: “Ο αγώνας για την εξάλειψη της βίας είναι διαρκής και αφορά όλη την κοινωνία”

Δημοσιεύτηκε από: - 25 Νοεμβρίου 2020 0
Η γυναίκα θύμα της βίας, σωματικής, ψυχολογικής, οικονομικής. Θύμα σεξουαλικής επίθεσης, βιασμού, θύμα ενδοοικογενειακής βίας. βίας σε χώρους εργασίας και…

Χωρίς ρεύμα από το βράδυ του Σαββάτου το νότιο τμήμα της Σαμοθράκης

Δημοσιεύτηκε από: - 18 Ιουνίου 2017 0
Η πτώση κεραυνών στη χθεσινοβραδινή καταιγίδα είχε ως αποτέλεσμα να μείνει το νότιο τμήμα της Σαμοθράκης χωρίς ρεύμα Ακούστε τον τομεάρχη δικτύου περιοχής Αλεξανδρούπολης κ. Γιάννη Βαβία

Το βιβλίο της Χρυσούλας Δημητριάδου – Γιαλαμούδη «ΜΝΗΜΕΣ ΚΑΙ ΑΛΗΘΙΝΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΟΝΤΟ» παρουσιάστηκε στην Αλεξανδρούπολη

Δημοσιεύτηκε από: - 29 Νοεμβρίου 2021 0
Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιηθηκε η εκδήλωση της Ένωσης Πολιτιστικών Φορέων Έβρου (Ε.ΠΟ.Φ.Ε) που αφορούσε την παρουσίαση του βιβλίου της Χρυσούλας Δημητριάδου – Γιαλαμούδη…