Νέα κοινοβουλευτική παρέμβαση του ΚΚΕ για τα προβλήματα του Κέντρου Υγείας Δικαίων

391 0

ΕΡΩΤΗΣΗ:   Προς τον Υπουργό Υγείας

Θέμα: Προβλήματα λειτουργίας Κ.Υ. Δικαίων του Δήμου Ορεστιάδας στην Π.Ε. Έβρου.

Σε οριακή κατάσταση έχει οδηγηθεί η λειτουργία του Κέντρου Υγείας Δικαίων στην Π.Ε. Έβρου, με σοβαρές συνέπειες στην παροχή υπηρεσιών υγείας προς τους ασθενείς αλλά και στις συνθήκες εργασίας των εργαζόμενων σε αυτό, εξαιτίας της ακολουθούμενης πολιτικής όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων και της σημερινής κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Πολιτική υποχρηματοδότησης, υποστελέχωσης και εμπορευματοποίησης της Δημόσιας Υγείας, με στόχο να κερδίζει έδαφος η επιχειρηματική δράση και η κερδοφορία των επενδυτών σε βάρος των ασθενών και των οικογενειών τους.

Το Κ.Υ. Δικαίων καλείται να εξυπηρετεί τους περίπου 4.000 κατοίκους των 17 χωριών/οικισμών του «Τριγώνου» στον Βόρειο Έβρο, τα οποία απέχουν 60-70 χιλιόμετρα από το Γ.Ν. Διδυμότειχου. Παρά τη διαφημιζόμενη «επιστροφή στην κανονικότητα» και το «τέλος των θυσιών», οι κάτοικοι του «Τριγώνου» βλέπουν το Κ.Υ. Δικαίων να υποβαθμίζεται συνεχώς, έχοντας μεγάλες ελλείψεις σε ιατρικό, νοσηλευτικό και τεχνικό προσωπικό.

Χαρακτηριστικό της κατάστασης είναι το γεγονός ότι έπειτα από τη συνταξιοδότηση της παιδιάτρου, το Κ.Υ. έχει μείνει χωρίς αυτή τη ειδικότητα, καθώς η δεύτερη παιδίατρος που προβλέπεται από τον οργανισμό, έχει αποσπαστεί στο Γ.Ν. Διδυμότειχου. Το αποτέλεσμα είναι οι γονείς που χρειάζονται παιδίατρο, ακόμα και για ένα εμβόλιο, να πρέπει να διανύσουν απόσταση πολλών χιλιομέτρων ώστε να επισκεφθούν το Νοσοκομείο Διδυμότειχου, ή να αναγκάζονται να πάνε σε ιδιώτη γιατρό. Επιπλέον ελλείψεις υπάρχουν στο τεχνικό προσωπικό και στους συντηρητές, ενώ για τη φύλαξη του Κ.Υ. υπάρχει μόνο ένας εργαζόμενος, γεγονός που σημαίνει ότι ο χώρος φυλάσσεται για ένα 8ωρο την ημέρα.

Κενές όμως είναι και οι θέσεις του οδοντιάτρου, από το 2013 και του μικροβιολόγου από το 2015, ενώ απουσιάζει και ακτινολόγος.

Να σημειώσουμε πως το Κόμμα μας το 2015 είχε αναδείξει τα προβλήματα λειτουργίας του ΚΥ με κατάθεση σχετικής Ερώτησης (91/16.02.2015). Από τότε όμως μέχρι σήμερα, η κατάσταση έχει οξυνθεί παραπέρα, ενώ από τότε ήταν ζητούμενο η δυνατότητα 24ωρης κάλυψης των επειγόντων περιστατικών, καθώς υπήρχε ασθενοφόρο παροπλισμένο και μονάχα ένας οδηγός.

Ο τότε ο αρμόδιος αναπληρωτής Υπουργός Υγείας της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ απαντούσε στην προαναφερόμενη Ερώτηση, ότι: «Το Κέντρο Υγείας Δικαίων θα παραλάβει δύο Τυποποιημένα Ασθενοφόρα Οχήματα Προνοσοκομειακής Φροντίδας 4χ4» δίνοντας ως καταληκτική ημερομηνία παραλαβής το τέλος του Μάρτη του 2015. Σήμερα το Κ.Υ. Δικαίων διαθέτει ένα ασθενοφόρο, που παραχώρησε ο Δήμος Ορεστιάδας, και το οποίο παραμένει ανενεργό καθώς δεν υπάρχει πλέον οδηγός, ενώ ανεκπλήρωτο είναι και το αίτημα για δημιουργία σταθμού ΕΚΑΒ στα Δίκαια.

Την ώρα που οι ανάγκες του λαού για δημόσιες και πραγματικά δωρεάν υπηρεσίες υγείας – πρόνοιας και πρόληψης διευρύνονται, οι δημόσιες υπηρεσίες υγείας συρρικνώνονται και υποβαθμίζονται, με ευθύνη της σημερινής κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Σύμφωνα με τα παραπάνω ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός ποια άμεσα μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση για:

* Την πρόσληψη του απαραίτητου μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων στο Κ.Υ. Δικαίων, με βάση τις ανάγκες των κατοίκων της περιοχής «Τριγώνου» στον Βόρειο Έβρο.

* Να προσληφθεί το απαραίτητο, για τη λειτουργία των ασθενοφόρων, μόνιμο προσωπικό, ώστε να καλύπτονται οι επείγουσες ανάγκες των κατοίκων.

* Να λειτουργήσει σταθμός ΕΚΑΒ στα Δίκαια Ορεστιάδας.

Οι βουλευτές

Σάκης Βαρδαλής

Γιάννης Δελής

Σχετικά άρθρα

Ο Σύλλογος Γυναικών Αλεξανδρούπολης (μέλος της ΟΓΕ) απαιτεί άμεσα το κράτος και οι φορείς του που έχουν την ευθύνη, να αναλάβουν την πλήρη και καθολική εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού

Δημοσιεύτηκε από: - 19 Οκτωβρίου 2017 0
Το τελευταίο διάστημα αυξάνουν ανησυχητικά τα κρούσματα ιλαράς σε χώρες της Ευρώπης, αφού την περίοδο 2016-2017 έχουν καταγραφεί περισσότερα από…