Προς τον Υπουργό Υγείας
Θέμα: Στα όρια της λειτουργίας τους βρίσκονται τα υποκαταστήματα ΙΚΑ και ΠΕΔΥ στο σύνολο της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης.
Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα υποκαταστήματα ΙΚΑ και ΠΕΔΥ στο σύνολο της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, είναι τεράστια εξαιτίας της έλλειψης προσωπικού και υλικοτεχνικής υποδομής.
Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι μόλις 200 συνολικά υπάλληλοι των υποκαταστημάτων ΙΚΑ στην Περιφέρεια Αν.Μ-Θ, καλούνται να εξυπηρετήσουν ένα πολύ μεγάλο όγκο ασφαλισμένων, έπειτα μάλιστα και από την ενοποίηση του ΙΚΑ και ΠΕΔΥ, με τον ΟΠΑΔ και τα υπόλοιπα ασφαλιστικά ταμεία. Το αποτέλεσμα είναι φυσικά να υπάρχουν πολύ μεγάλες καθυστερήσεις και ταλαιπωρία για τους ασφαλισμένους, αλλά και για τους ίδιους τους εργαζόμενους.
Αναλυτικότερα:
Στο ΠΕΔΥ Δράμας υπάρχει έλλειψη γιατρών σε σημαντικές ειδικότητες, όπως καρδιολόγοι, ακτινολόγοι, γυναικολόγοι. Το ΠΕΔΥ Δράμας λειτουργεί μόνο με 5 γιατρούς και 15 νοσηλευτικό προσωπικό, οι οποίοι καλούνται να εξυπηρετήσουν 35.000 – 40.000 πολίτες στην πόλη της Δράμας.
Μεγαλύτερα προβλήματα αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι της Θάσου. Δεν υπάρχουν πλέον υπηρεσίες ΙΚΑ στο νησί, η τελευταία έφυγε τον Γενάρη του 2011 με αποτέλεσμα οι 13.000 μόνιμοι κάτοικοι του νησιού να μεταβαίνουν στην Καβάλα για να εξυπηρετηθούν, γεγονός που σημαίνει μεγάλη ταλαιπωρία, ιδιαίτερα τους χειμωνιάτικους μήνες οπότε η συγκοινωνία είναι πολύ αραιά, αλλά και επιπλέον έξοδα.
Στην περιοχή της Ξάνθης, στο ΙΚΑ υπηρετούν 35 εργαζόμενοι, ενώ ο έτσι κι αλλιώς ελλιπής οργανισμός προβλέπει 48 εργαζόμενους. Από τους 35, οι 8 βρίσκονται σε μακροχρόνιες άδειες (μητρότητας, άνευ αποδοχών κ.λπ.), ενώ 4 συνταξιοδοτούνται μέσα στο 2016 και 2017. Επιπλέον 16 εργαζόμενοι με 8μηνες συμβάσεις θα φύγουν μέσα στο Μάη 2016.
Αντίστοιχα και στο ΠΕΔΥ της Ξάνθης εντοπίζονται σοβαρές ελλείψεις προσωπικού, ο ακτινολόγος, όπως και οι περισσότερες ειδικότητες γιατρών έχουν αποχωρήσει. Φάρμακα τα αγοράζουν από τη τσέπη τους.
Το ΠΕΔΥ Κομοτηνής, χρειάζεται άμεσα παιδίατρο, καρδιολόγο, γυναικολόγο, οδοντίατρο. Η σύμβαση του μικροβιολόγου λήγει σύντομα και ο ακτινολόγος συνταξιοδοτείται στο τέλος του 2016. Ενώ από τους 50 εργαζόμενους που απαιτούνται για ικανοποιητική λειτουργία του, υπηρετούν μόνο 37.
Στο ΠΕΔΥ Αλεξανδρούπολης όπου έχει μεταφερθεί η προληπτική ιατρική, μεταξύ των άλλων και το PAP TEST και εκτελούνται μαστογραφίες και μέτρηση οστικής πυκνότητας, εξετάσεις δηλαδή που απαιτούν τουλάχιστο τη συμμετοχή γυναικολόγου, γυναικολόγος δεν υπάρχει. Ελλείψεις παρατηρούνται και σε ειδικότητες όπως ορθοπεδικός, χειρούργος, ουρολόγος.
Όπως και η Θάσος, έτσι και η Σαμοθράκη στερείται των υπηρεσιών ΙΚΑ με αποτέλεσμα οι ασφαλισμένοι να εξυπηρετούνται από το ΙΚΑ Αλεξανδρούπολης, με ότι αυτό σημαίνει γι’ αυτούς.
Τέλος στην Ορεστιάδα οι εργαζόμενοι στο ΙΚΑ έχουν απομείνει 9, ενώ το 2010 ήταν 22, και μάλιστα σε μια περιοχή με δύσκολο οδικό δίκτυο, που εξυπηρετεί 16.000 ασφαλισμένους και 2.800 συνταξιούχους.
Η παραπάνω κατάσταση είναι τουλάχιστον επικίνδυνη για τους ασφαλισμένους αλλά και για τους ίδιους τους εργαζόμενους στις δομές και τις υπηρεσίες. Η αιτία της βρίσκεται
στην αντιλαϊκή πολιτική όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων και συγκυβερνήσεων και της σημερινής συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, που συνεχίζει στο δρόμο της υποχρηματοδότησης και της εμπορευματοποίησης της Υγείας, στη βάση των κατευθύνσεων της ΕΕ, για την στήριξη της κερδοφορίας της επιχειρηματικής δράσης.
Με βάση τα παραπάνω ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός ποια άμεσα μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση για:
* Την κάλυψη όλων των υποκαταστημάτων ΙΚΑ και ΠΕΔΥ στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, με το απαραίτητο μόνιμο προσωπικό όλων των ειδικοτήτων, ώστε να εξυπηρετούνται οι ανάγκες των κατοίκων της.
* Τη χρηματοδότηση τους από τον κρατικό προϋπολογισμό για την αγορά του απαραίτητου εξοπλισμού.
* Τη δημιουργία υπηρεσιών ΙΚΑ στη νήσο Θάσο και νήσο Σαμοθράκη.
Οι βουλευτές
Σάκης Βαρδαλής
Γιάννης Δελής