Ο Δήμος Κομοτηνής υλοποιεί εκπαιδευτικό πρόγραμμα, σε συνεργασία με τις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ροδόπης, με αντικείμενο την ενημέρωση των μαθητών γύρω από την κυνοφιλία με αρωγούς τον πιστοποιημένο εκπαιδευτή σκύλων – ενεργό μέλος του Πανελληνίου Συλλόγου Εκπαιδευτών Σκύλων Ελλάδας, Μπάμπη Κουκουζέλη και την εκπρόσωπο του Δημοτικού Κυνοκομείου Κομοτηνής, Ευαγγελίνα Μουτουσίδου.

Μπορεί να είναι εικόνα 3 άτομα, άτομα που στέκονται, σκύλος και κείμενο που λέει "NOURO ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ"

Σε πολύ καλό κλίμα έγινε χθες ενημέρωση σε μαθητές των τριών τάξεων στο 4ο Γυμνάσιο Κομοτηνής χάρη στην άριστη συνεργασία με τη διευθύντρια, Μαριάννα Σάρτη και τους εκπαιδευτικούς του σχολείου αλλά και το θερμό ενδιαφέρον που εκδήλωσαν οι μαθητές. Οι εκπαιδευόμενοι παρακολούθησαν για δυο διδακτικές ώρες το εκπαιδευτικό project του Μπάμπη Κουκουζέλη τόσο το θεωρητικό όσο και το πρακτικό σκέλος.
Στο πρώτο μέρος της θεωρητικής εκπαίδευσης προβλήθηκαν βίντεο και εικόνες, ενημερωτικά για τη θέση του σκύλου μέσα στην κοινωνία αλλά και τον τρόπο που πρέπει να προσεγγίζουμε τα αδέσποτα.
Μπορεί να είναι εικόνα 11 άτομα, άτομα που στέκονται και σκύλος
Για παράδειγμα, ο κ. Κουκουζέλης τους εξήγησε, μέσα από ένα συγκινητικό βίντεο, πώς ένας σκύλος έγινε αδέσποτο ζώο όταν το εγκατέλειψαν οι ιδιοκτήτες του. Τους ενημέρωσε ποια πρέπει να είναι η συμπεριφορά τους απέναντι σε έναν σκύλο που εκδηλώνει φόβο και ποια χαρακτηριστικά έχει η στάση του σώματός του. Επίσης, τους εξήγησε πως πρέπει να λειτουργήσουν απέναντι σε σκύλο με επιθετικότητα, δίνοντας τη βασική παραίνεση «μην πλησιάζετε» και δευτερευόντως «μην κάνετε ξαφνικές κινήσεις γύρω από έναν σκύλο σε παρόμοια κατάσταση». Επιπλέον, τους εξήγησε ποια πρέπει να είναι η συμπεριφορά τους σε περίπτωση που είναι με το ποδήλατό τους και βρεθούν απέναντι σε επιθετικό σκύλο έχοντας ως βασική αρχή να κρατούν ανάμεσα στους ίδιους και το ζώο το ποδήλατό τους.
Μπορεί να είναι εικόνα 7 άτομα, άτομα που στέκονται και εσωτερικός χώρος
Στο δεύτερο σκέλος του σεμιναρίου οι μαθητές γνώρισαν στην πράξη πώς πρέπει να συμπεριφέρονται απέναντι σε έναν σκύλο που δεν γνωρίζουν, αφήνοντας πρώτα να μυρίσει το χέρι τους καθώς για τον σκύλο η μυρωδιά λειτουργεί όπως η όραση για τον άνθρωπο. Πρωταγωνίστρια και αρωγός ήταν το ειδικά εκπαιδευμένο Λαμπραντόρ ΛΕΞΙΣ η οποία άφησε τα παιδιά να την προσεγγίσουν και να κατανοήσουν τους διαφορετικούς ρόλους ενός σκυλιού, όπως σύντροφος, οδηγός, διασώστης.
Μπορεί να είναι εικόνα 10 άτομα, άτομα που στέκονται, εσωτερικός χώρος και κείμενο που λέει "TOIEHE m ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ 1"
Το πρόγραμμα, που είναι εγκεκριμένο από το Υπουργείο Παιδείας, συνεχίζεται σε σχολεία των δύο βαθμίδων αφού προηγούμενα οι διευθυντές επικοινωνούν με τους γονείς των μαθητών λαμβάνοντας έγγραφη έγκριση ως προς τη συμμετοχή των παιδιών. Στοχεύει στην προαγωγή της φιλοζωίας, την εκμάθηση των υποχρεώσεων των παιδιών που επιθυμούν να υιοθετήσουν ένα σκύλο από τη βόλτα και τη σωστή διατροφή μέχρι και τη φροντίδα της υγείας του, ταυτόχρονα στην εξοικείωση με το να είναι ενεργοί και συνειδητοί πολίτες.

Ο κ. Κουκουζέλης διαθέτει πλούσια εμπειρία εκπαίδευσης είτε ατομικά είτε μέσα από το φιλοζωικό σωματείο «Κιβωτός» που έχει έδρα την Αλεξανδρούπολη.

Μπορεί να είναι εικόνα σκύλος και κείμενο που λέει "ΠΩΣ ΒΡΕΟΗΚΑΝ ΣΤΟΝ ΔΡΟΜΟ Οι + Οι άνθρωποι που τα είχαν, τα παράτησαν εκεί"

Προηγούμενο άρθροΚυριάκος Αετόπουλος: “Θα έπρεπε να εξαντλήσουμε τα περιθώρια για να πραγματοποιηθεί η Εμπορική Έκθεση της Αλεξανδρούπολης”
Επόμενο άρθροΗ Ελάχιστη Βάση εισαγωγής και η υποχρηματοδότηση προοιωνίζουν το δυσοίωνο μέλλον του ΔΠΘ (Άρθρο του Μενέλαου Μαλτέζου)