Home LIFE Κοπή Βασιλόπιτας Συλλόγου “ΕΛΛΗΝΟΜΟΥΣΕΙΟΝ ΑΙΝΟΥ”

Κοπή Βασιλόπιτας Συλλόγου “ΕΛΛΗΝΟΜΟΥΣΕΙΟΝ ΑΙΝΟΥ”

Την Κυριακή 12 Ιανουαρίου 2020 πραγματοποιήθηκε η κοπή της Αινίτικης Βασιλόπιτα του Συλλόγου “ΕΛΛΗΝΟΜΟΥΣΕΙΟΝ ΑΙΝΟΥ” παρουσία μελών και φίλων.

Τυχερή της χρονιάς ήταν η κυρία Νίτσα Γκατσελίδου.

ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΕΔΩ

Ο Σύλλογος “ΕΛΛΗΝΟΜΟΥΣΕΙΟΝ ΑΙΝΟΥ“ ιδρύθηκε στην Αλεξανδρούπολη το 1976, υιοθετώντας την επωνυμία αυτή σε ανάμνηση της Σχολής Μέσης Εκπαίδευσης της Αίνου που ιδρύθηκε το 1652.

Σκοπός του Συλλόγου είναι η αναβίωση του έργου της Ελληνικής κοινότητας και του Ελληνομουσείου της Αίνου, η καταγραφή της ιστορίας της Αίνου, η ενδυνάμωση των παραδόσεων, η περίσωση των ηθών και εθίμων και γενικότερα η διασφάλιση της μετάδοσης της ιστορικής κληρονομιάς της Αίνου στις επόμενες γενιές.

Από τις πρώτες δράσεις του Συλλόγου ήταν η ανέγερση του μνημείου των Αινιτών ηρώων του 1821, Χατζηαντώνη και Δόμνας Βιζβίζη, στην πλατεία του Φάρου Αλεξανδρούπολης το 1987.

Το 1998 ο Σύλλογος σε συνεργασία με το Δήμο Αλεξανδρούπολης, ανήγειρε μικρό εκκλησάκι του Αγίου Εύπλου – προστάτη των ναυτικών της Θράκης – στην είσοδο του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης, πανομοιότυπο του ναΐσκου που βρίσκεται στην Αίνο. Κάθε χρόνο στις 11 Αυγούστου τιμάται η μνήμη του Αγίου Εύπλου.

Ο Σύλλογος συμβάλλει στη διατήρηση της ιστορικής κληρονομιάς των Αινιτών με την ίδρυση και διατήρηση ιστορικής βιβλιοθήκης που περιέχει ιστορικά βιβλία και ντοκουμέντα, με τη συλλογή τοπικών ενδυμασιών καθώς και τη συλλογή λαογραφικών αντικειμένων. Όλες αυτές οι μνήμες φυλάσσονται στα ιδιόκτητα γραφεία του Συλλόγου τα οποία είναι χορηγία του ιδρύματος “Σταύρος Νιάρχος“.

Το ΕΛΛΗΝΟΜΟΥΣΕΙΟΝ ΑΙΝΟΥ συμμετέχει σε κάθε εθνική, κοινωνική και πολιτιστική εκδήλωση της πόλης της Αλεξανδρούπολης. Έχει συνεργασία με την Γενική Συνομοσπονδία Προσφυγικών Συλλόγων και την Πανελλήνια Ομοσπονδία Θρακικών Σωματείων (Π.Ο.Θ.Σ.).

Είναι μέλος τοπικής Ένωσης Πολιτιστικών Φορέων Έβρου ( Ε.ΠΟ.Φ.Ε.).

Exit mobile version