Κραυγή αγωνίας από τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους του Έβρου

Δημοσιεύτηκε στις: at 18:15
496 0

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΕΒΡΟΥ «Η ΕΝΟΤΗΤΑ»

Κραυγή αγωνίας από τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους του Έβρου

Αγρότες και κτηνοτρόφοι του Έβρου

Ο συνάδελφοί μας παραγωγοί σπαραγγιού, οι κτηνοτρόφοι με τα αμνοερίφιά τους , οι παραγωγοί των λαϊκών αγορών, απειλούνται με καταστροφή και εκπέμπουν SOS. Η πανδημία του κορονοϊού έρχεται να προσθέσει νέα μεγάλα βάσανα στους βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφους, που έτσι κι αλλιώς καθημερινά δίνουν τον αγώνα της επιβίωσης στο χωράφι και στο στάβλο.

Η κυβέρνηση προκλητικά εξαιρεί τους αγρότες και κτηνοτρόφους από τα μέτρα στήριξης που πρόσφατα ανακοίνωσε. Οι εξαγγελίες …για να πληρωθεί 2 μήνες αργότερα η εισφορά του ΕΦΚΑ για τον Φεβρουάριο ή η παράταση του ΟΣΔΕ, που ούτως ή άλλως κάθε χρόνο γίνεται, αποτελούν “χάντρες και καθρεφτάκια για τους ιθαγενείς”.

Την ίδια ώρα που η κυβέρνηση «νίπτει τας χείρας της» εναποθέτοντας τη στήριξή τους σε ένα θολό μέλλον, ενισχύει με δισεκατομμύρια (κονδύλια ΕΣΠΑ, φθηνά δάνεια, επιδότηση θέσεων εργασίας κλπ.) χονδρέμπορους τροφίμων, βιομήχανους, εκκοκκιστές, ζυθοποιούς , βιομήχανους παγωτού, ποτοβιομήχανους κλπ. Είναι δε προκλητικό ότι η κυβέρνηση έσπευσε να εντάξει στις ευνοϊκές ρυθμίσεις τα μονοπώλια της ιχθυοκαλλιέργειας (ουσιαστικά πρόκειται για έναν επιχειρηματικό όμιλο).

Την ίδια ώρα το εμπορικό κεφάλαιο βρήκε την ευκαιρία να «αυγατίζει» τα κέρδη του αισχροκερδώντας. Είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα, η ντομάτα στο χωράφι να πουλιέται 20 λεπτά ενώ στο ράφι των σούπερ μάρκετ ξεπερνά το 1,5 ευρώ.

Σχετικά με τις αποζημιώσεις για τις ζημιές από το πράσινο σκουλήκι στο βαμβάκι και τις βροχοπτώσεις στα σιτηρά του 2018 η κυβέρνηση, όπως και η προηγούμενη, συνεχίζει να παίζει το κρυφτούλι και να κοροϊδεύει τους αγρότες του Έβρου .

Κερασάκι σε όλα αυτά η κυβέρνηση στερεί από τους ανθρώπους της υπαίθρου κάθε φροντίδα για την υγεία τους, κλείνοντας με πρόσφατη απόφασή της όλα τα περιφερειακά ιατρεία, μεταθέτοντας τους γιατρούς στα νοσοκομεία, αντί να τα στελεχώσει με νέες προσλήψεις.

Αγρότες και κτηνοτρόφοι του Έβρου

Μπροστά σ’ αυτήν την κατάσταση δεν μπορούμε να μένουμε με τα χέρια σταυρωμένα. Σπάμε το σιωπητήριο που θέλουν να επιβάλλουν η κυβέρνηση και τα ελεγχόμενα από εφοπλιστές, βιομηχάνους και τραπεζίτες ΜΜΕ.

Δυναμώνουμε τη φωνή μας και διεκδικούμε:
⦁ Κάλυψη του χαμένου εισοδήματος των αγροτοκτηνοτρόφων που πλήττονται.
⦁ Να στηριχθούν άμεσα οι παραγωγοί σπαραγγιού και οι παραγωγοί των λαϊκών αγορών
⦁ Μέτρα για τη διοχέτευση με ευθύνη του κράτους των ευπαθών προϊόντων και του αιγοπρόβειου κρέατος με προσιτές τιμές στη λαϊκή κατανάλωση. Να μπει φρένο στην κερδοσκοπία μεγαλεμπόρων και βιομηχάνων.
⦁ Να απαγορευτούν οι εισαγωγές αμνοεριφίων και αυγών ενόψει του Πάσχα. Να στηριχθούν οι κτηνοτρόφοι των αποκλεισμένων περιοχών με δωρεάν παροχή ζωοτροφών από το κράτος.
⦁ Άμεση καταβολή στο 100% των αποζημιώσεων για τις ζημιές των βαμβακοπαραγωγών από το πράσινο σκουλήκι το 2018 καθώς και των σιτοπαραγωγών από τις βροχοπτώσεις.
⦁ Για όσο διάστημα διαρκούν τα περιοριστικά μέτρα και η απαγόρευση, να υπάρχει απαλλαγή από τις χρεώσεις σε ρεύμα, επικοινωνία, νερό. Να μην υπάρχουν διακοπές.
⦁ Αναστολή πληρωμών για τους αγροτοκτηνοτρόφους, τους εργαζόμενους, τους αυτοαπασχολούμενους, τους άνεργους και τους συνταξιούχους προς Δημόσιο, τράπεζες, κατάργηση πλειστηριασμών κύριας κατοικίας και κατασχέσεων.
⦁ Τέλος η πανδημία μας δίδαξε να δυναμώσουμε τον αγώνα για ένα ΣΥΓΧΡΟΝΟ , ΔΩΡΕΑΝ, ΔΗΜΟΣΙΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΥΓΕΙΑΣ

Στις 7 Απρίλη, μέρα πανελλαδικής δράσης Σωματείων Υγειονομικών και Εργαζομένων για την Υγεία, καλούμε τους Αγροτικούς Συλλόγους, τους αγροτοκτηνοτρόφους του νομού μας να εκφράσουμε έμπρακτα την ευγνωμοσύνη μας σε αυτούς που δίνουν τη μάχη στην πρώτη γραμμή και να διεκδικήσουμε :

⦁ Πλήρης στελέχωση με προσλήψεις μόνιμων γιατρών, νοσηλευτών και λοιπών υγειονομικών και εξοπλισμός των Νοσοκομείων και όλων των δημόσιων δομών και Κέντρων Υγείας του νομού .
⦁ Ιδιαίτερα για τα ΚΥ του νομού μας απαιτείται άμεση στελέχωση λαμβάνοντας υπόψη ότι ο πληθυσμός ανήκει ηλικιακά στις ευπαθείς ομάδες.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο
Ο πρόεδρος Μαργαριτίδης Γιάννης

Σχετικά άρθρα

Μεταστέγαση του Κέντρου Υγείας Αλεξανδρούπολης στο κτίριο του πρώην ΠΕΔΥ ζήτησε ο Σταύρος Κελέτσης

Δημοσιεύτηκε από: - 29 Μαρτίου 2021 0
Τη μεταστέγαση των υπηρεσιών του Κέντρου Υγείας Αλεξανδρούπολης, στο κτίριο που φιλοξενούσε το Περιφερειακό Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας ΑΜΘ ζήτησε, από…

Ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου Μαρώνειας – Σαπών για το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο και βάση ΕΚΑΒ

Δημοσιεύτηκε από: - 20 Ιουλίου 2020 0
          Η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σε δασική έκταση των Σαπών, πλησίον του οικισμού των παλιννοστούντων ομογενών ενεργοποίησε  τα διεκδικητικά πλαίσια…

ΕΚΤΑΚΤΟ: Νέο θερμό επεισόδιο στη Μαύρη Θάλασσα – Ρωσικά πολεμικά πλοία εναντίον τουρκικού εμπορικού

Δημοσιεύτηκε από: - 14 Δεκεμβρίου 2015 0
Όπως αναφέρουν ρωσικά μέσα ενημέρωσης, πλοία του ρωσικού πολεμικού ναυτικού, ανάγκασαν ένα εμπορικό με τουρκική σημαία να αλλάξει πορεία, καθώς αυτό εμπόδισε…

Απεγκλωβισμός λαθρομεταναστών απ’ την ΕΜΑΚ από νησίδα του ποταμού Έβρου στο Τρίγωνο

Δημοσιεύτηκε από: - 18 Μαρτίου 2021 0
Επιχείρηση απεγκλωβισμού 9 λαθρομεταναστών οι οποίοι βρίσκονταν εγκλωβισμένοι σε νησίδα του ποταμού Έβρου, στην περιοχή του Τριγώνου και συγκεκριμένα στο…