Κρητική Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη

Γράφουν οι Χρήστος Κηπουρός και Πασχάλης Χριστοδούλου

 

Εισαγωγή

Εδώ και αρκετό καιρό φημολογείται ότι η Κυβέρνηση πρόκειται να επεκτείνει τα χωρικά ύδατα στο Νότιο Κρητικό Πέλαγος στα 12 μίλια, σύμφωνα άλλωστε με το δίκαιο της θάλασσας. Μόνο αν κανείς το ψάξει, εύκολα διαπιστώνει: “Καλή η κίνηση αλλά λίγη, αν παραμείνει σκέτη.” Τόσο κατά μήκος εκατοντάδων μιλίων, στα αριστερά μέχρι το Ταίναρο, και στα δεξιά έως τη Στρογγύλη, όσο και κατά πλάτος του Νότιου Κρητικού Πελάγους. Όπου η μη ύπαρξη της ΑΟΖ, καθιστά τα 12 μίλια, δώρο σαν αυτά που περικόπηκαν επί μνημονίων.

Ο λόγος έγκειται στο ότι τα Τουρκικά ερευνητικά σκάφη θα μπορούν να βολτάρουν έξω από τα δώδεκα μίλια και εκείθεν ανενόχλητα να αλωνίζουν, στην ευρύτερη θάλασσα. Μέχρι σε γειτονικά νερά της πιο πλούσιας στην Ανατολική Μεσόγειο, σε υδρογονάνθρακες, λεκάνης του Ηροδότου!!

 

Μεταξύ Ταινάρου και Τυράννου

 Δεν πρόκειται για κάποια επανάληψη των γραμμάτων: “ταυ”, “ρο” και “νι”, στις δύο αυτές λέξεις. Κυρίως πρόκειται από τη μια μεριά, για την αρχή της ταύτισης του γνωστού Ελληνικού σεισμικού τόξου με τη θαλάσσια βεράντα του στην Ανατολική Μεσόγειο, και από την άλλη, με το γειτονικό Τούρκο τύραννο. Ο οποίος μετά μεγάλου θράσους πλασάρεται ως ιδιοκτήτης, επισημαίνοντας ότι δεν είναι μουσαφίρης! Ενώ επί της ουσίας είναι ένας απρόσκλητος επισκέπτης, όταν δεν είναι μπάστακας και εισβολέας.

Κάτι ανάλογο συμβαίνει και με την Αγγέλα Χιτλέρινα, που λόγω των ημερών καθώς και του τέλους της Γερμανικής Προεδρίας, να της ευχηθούμε καλό ταξίδι και να μη ξαναπατήσει το πόδι της  ούτε να ξαναβάλει χέρι, σε υποθέσεις του Ελληνισμού. Άλλωστε δεν είναι λίγοι οι πρώην, όσο και οι νυν Έλληνες πρωθυπουργοί και η πολιτική απομείωση την οποία υπέστησαν και υφίστανται ακόμη από τη συγκεκριμένη κυρία. Τύχη αγαθή που, και τα πολιτικά της ψωμιά, οσονούπω τελειώνουν.

 

Τόξο σεισμικό και γεωοικονομικό μήκους 426,28 μιλίων

Όπως έχουμε γράψει και άλλες φορές, η σύμπτωση των δύο αυτών τόξων παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για συγκεκριμένη θαλάσσια έκταση: Από το Ταίναρο, το Νότιο Κρητικό, το επίσης Νότιο Καρπάθιο, έως τη νήσο Στρογγύλη, εκ του συμπλέγματος του Καστελόριζου και με πρώτη κίνηση την επέκταση αυτής της σκάλας μαζί και μπαλκονιού της θαλάσσιας Ελλάδας και Ευρώπης, στην Ανατολική Μεσόγειο. Ο λόγος για τη ζώνη πλάτους δώδεκα μιλίων, όσα και τα σύννομα, με το δίκαιο της θάλασσας, χωρικά ύδατα.

Στην ουσία μιλάμε για τη νόμιμη και νομιμότατη 12μίλια θαλάσσια Ευρώπη και Ελλάδα, στην Ανατολική Μεσόγειο, από τη μία, από δε την άλλη, την αδυναμία υπεράσπισης, απέναντι στον Τούρκο τύραννο. Και όχι μόνο αυτό. Επιπλέον Ελλάδα και Κύπρος σύρονται σε στημένες διαδικασίες, όπως η λεγόμενη πολυμερής διάσκεψη για την ίδια θάλασσα.

Το μόνο που έχει να πει κανείς είναι ότι ούτε αυτό είναι Ελλάδα. Ούτε είναι Ευρώπη. Μάλιστα η τελευταία, παρά τους περί του αντιθέτου λόγους, στην πράξη όχι μόνο αλληθωρίζει προς την πλευρά του Τυράννου αλλά σχεδόν έχει καταστεί υποχείριό του. Μιλούσαν πολλοί περί της Γερμανικής Ευρώπης αλλά εδώ έχουμε μια διάχυτη φιλοτουρκική Ευρώπη.

 

Όχι στην πολυμερή διάσκεψη

Γι αυτό και πρέπει να προλάβουμε τα των εξελίξεων στην εξαγγελθείσα διάσκεψη που στην ουσία συνιστά το χρονικό μιας προαναγγελθείσας έξωσης. Εννοείται του Ελληνισμού, από τη γαλανή κάποτε θάλασσα της Ανατολικής Μεσογείου.

Μπορεί σε πρόσφατο γραπτό μας να προτείναμε την απουσία της Ελλάδας και της Κύπρου, αν δεν ματαιωθεί η λεγόμενη πολυμερής διάσκεψη, με νομοθέτηση ΑΟΖ, από τα Κοινοβούλια των δύο αυτών κρατών μελών τη Ε. Ε. {βλ. Ελλαδοκυπριακό Μνημόνιο}, όμως χρειάζεται και μια άλλη νομοθετική προετοιμασία.

 

12 μίλια σε Κύθηρα και Αντικύθηρα

Η ζώνη με τα 12 μίλια ανάμεσα στην Κρήτη και το Ταίναρο, να περιληφθεί επίσης στην ψήφιση της επέκτασης της αιγιαλίτιδας ζώνης των πέντε Ελληνίδων νήσων: Καστελόριζο, Ρόδο, Κάρπαθο, Κάσο και Κρήτη, μετά των πελάγων, όπως λέμε, σε κάθε διεύθυνση του ορίζοντα.      

Από το Ταίναρο ως τη νήσο Στρογγύλη, μήκους 426,28 μιλίων, θα οικοδομηθεί το ενιαίο, χωρίς ενδιάμεσα κενά, θαλάσσιο γεωοικονομικό σώμα. Εννοείται ότι θα περιληφθούν τα ευρισκόμενα στα μετόπισθεν δύο νησιά: Κύθηρα και Αντικύθηρα, με επέκταση των 12 μιλίων και σε αυτά. Με την απόσταση της Νότιας Κρήτης, από το ύψος του 26ου Μεσημβρινού, από όπου αρχίζει η λεγόμενη συμφωνία με την Αίγυπτο, μέχρι το Ταίναρο να ανέρχεται 284,64 μίλια.  Απλά μένουν δύο πράγματα να γίνουν:

 

Επιπλέον κινήσεις

Πρώτον, η ολοκλήρωση και θαλάσσια θωράκιση στο γεωοικονομικό αυτό τόξο Ταινάρου Στρογγύλης. Επίσης το κλείσιμο του κάθε κόλπου και η χρήση της ευθείας γραμμής, ως βάσης για τη μέτρηση των 12 μιλίων, όπως προβλέπει το δίκαιο της θάλασσας. Και με το πλάτος αρκετών σημείων των Νότιων Κρητικών ακτών, να γίνεται μεγαλύτερο των 12 μιλίων.

Δεύτερον, η γνωστή Κρητική ΑΟΖ, που είναι η μονομερής ανακήρυξη {βλέπε ενδεικτική εικόνα Α΄, } έως τα μισά μεταξύ Νότιου Κρητικού Πελάγους και Λιβυκών ακτών, ολοκληρώνει στην πράξη, τη φημολογούμενη επέκταση των 12 μιλίων, κάτω από την Κρήτη. Όσο για την οριστική οριοθέτηση, αυτή είναι συνυφασμένη με την επίλυση του Λιβυκού.

 

Επίλογος

Θα αποτελούσε μεγάλη παράλειψη αν δεν αναφερθούν και κάποια από τα πολλά δώρα. Από την καθοριστική συμβολή της ΑΟΖ, μετά των δώδεκα μιλίων, στη γεωναυτική προσέλκυση ως προς τους Μεσογειακούς πλόες και τη νέα επιβεβαίωση της ιστορικής Ελληνικής κεντρικότητας, έως τη διεύρυνση του Κρητικού αεροπλανοφόρου μετά της αμυντικής και γεωστρατηγικής ικανότητας της χώρας, και μέχρι το νέο γεωοικονομικό πεδίο δόξης λαμπρό. Επίσης τη συνδρομή των δυο Ελληνικών σκαφών, του ερευνητικού και του πλωτού γεωτρύπανου, όταν τα προμηθευτεί η Ελλάδα.

Πέραν των άλλων, η Κρητική ΑΟΖ, που προτείνουμε, κόβει με το μαχαίρι τους Τουρκικούς βήχες, σαν αυτόν της 3ης Ιανουαρίου 2021, που αποπειράται να αμφισβητήσει! τις δυο Ελληνικές NAVTEX, με την επίκληση Τουρκικής δικαιοδοσίας!! για τις επικείμενες Ελληνικές ασκήσεις στις 4 και 8 του μηνός, στο Ελληνικό Ελληνικότατο ΝΑ Κρητικό Πέλαγος {βλέπε Εικόνα Β΄, Militaire.gr}.

Με την ευκαιρία αυτή, το αρμόδιο Υπουργείο, μάλλον πρέπει να είναι το Υπουργείο Παιδείας, που θα συνυπογράψει το σχετικό Ν/Σ, πέραν των 12 μιλίων, οφείλει επιτέλους να προωθήσει το όνομα: “Νότιο Κρητικό Πέλαγος” σε όλα τα σχολικά βιβλία και δημόσια έγγραφα, αντί του: “Λιβυκό”. Εμείς από τη Θράκη, το έχουμε γράψει και άλλες φορές. Όπως και άλλοι από την Κρήτη, το ζητούν από πολλών ετών. Όμως η πρωτεύουσα κωφεύει. Ίσως δεν ακούει, επειδή η Αθήνα κείται μακράν….

_______________

{*} Ο πρώτος διετέλεσε Βουλευτής Έβρου {1993-2000}, ο δε δεύτερος, Δήμαρχος Σουφλίου {1994-1998}

Εικόνα Α΄,: Ανακήρυξη Κρητικής ΑΟΖ,  πηγή: philenews.com, 

 

 Εικόνα Β΄,: Χάρτης με τις δύο Περιοχές άσκησης στο ΝΑ Κρητικό Πέλαγος, πηγή: militaire.gr,

Προηγούμενο άρθροΔήμος Αλεξανδρούπολης: Συνεχίζονται οι εργασίες για το κλάδεμα των δένδρων & την διαμόρφωση του πάρκου της Ν. Χιλής
Επόμενο άρθροΚρούει τον κώδωνα του κινδύνου o Δημοσχάκης