«ΗERCULES 21» στην Ελλάδα με συμμετοχή τριών Αραβικών κρατών. Η άσκηση υψηλού συμβολισμού Μονάδων Ειδικών Επιχειρήσεων και το μήνυμα στην Τουρκία. Εντυπωσιακή επίδειξη στο Κέντρο Ειδικών Δυνάμεων.

Τριάντα στελέχη Ειδικών Επιχειρήσεων από ΑίγυπτοΗνωμένα Αραβικά Εμιράτα και Σαουδική Αραβία βρίσκονται ήδη στην Ελλάδα και από αύριο αρχίζουν συνεκπαίδευση με Έλληνες SOF στις εγκαταστάσεις του Κέντρου Εκπαίδευσης Ειδικών Δυνάμεων στο Μεγάλο Πεύκο αλλά και στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής.

Δεν πρόλαβε να ολοκληρωθεί η μεγάλη διεθνής διακλαδική άσκηση «BRIGHT STAR 21» στην Αίγυπτο με εντυπωσιακή συμμετοχή των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων και το ‘’άνοιγμα’’ της Αθήνας στον Αραβικό κόσμο δεν σταματά. Οι τρεις ομάδες των 10 ανδρών Ειδικών Επιχειρήσεων έκαστη από τις τρεις Αραβικές χώρες με τις οποίες η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια έχει αναπτύξει ισχυρές σχέσεις και σε στρατιωτικό επίπεδο θα εκπαιδευτούν μαζί με Στελέχη της νεοσύστατης Διοίκησης Ειδικού Πολέμου.

Πρόκειται για την άσκηση-συνεκπαίδευση ‘’HERCULES 21’’ η οποία πραγματοποιείται για πρώτη φορά με συμμετοχή των κορυφαίων Αράβων SOF. H ΔΕΠ θα λάβει μέρος με Στελέχη από τις δυο πιο ισχυρές Μονάδες Ειδικών Επιχειρήσεων, το Ειδικό Τμήμα Αλεξιπτωτιστών και τη Ζ’ΜΑΚ η οποία και γιορτάζει αυτές τις ημέρες 20 χρόνια από την ίδρυσή της.

Είχαν προηγηθεί τους προηγούμενους μήνες οι συναντήσεις και επαφές του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου με τους τρεις Άραβες ομολόγους του με τους οποίους άλλωστε διατηρεί άριστες σχέσεις όπου συζητήθηκε και αποφασίστηκε η εντατικοποίηση των κοινών εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων και η συμμετοχή σε αυτές Μονάδων Ειδικών Δυνάμεων και Ειδικών Επιχειρήσεων. Η Ελλάδα έχει αναλάβει πλέον και συνεκτικό ρόλο μεταξύ των Αραβικών κρατών. Έτσι πέρα από τις διμερείς εκπαιδευτικές δραστηριότητες όπως η αποστολή μαχητικών στη Σαουδική Αραβία και στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και οι συνεχείς κοινές ασκήσεις με την Αίγυπτο αποφασίστηκε με άξονα την Ελλάδα να πραγματοποιηθούν συνεκπαιδεύσεις Ειδικών Δυνάμεων με συμμετοχή και των τεσσάρων κρατών.

Από αύριο Έλληνες και Άραβες SOF για πρώτη φορά θα εκπαιδευτούν από κοινού σε μια σειρά από σενάρια τα οποία μεταξύ άλλων θα περιλαμβάνουν fast rope από ελικόπτερα, αποβατικές κρούσεις με λέμβους, άλματα αλλά και βολές με πραγματικά πυρά. Και μπορεί οι ημέρες κοινής εκπαίδευσης να μην είναι πολλές αφού η άσκηση ‘’HERCULES 21’’ θα ολοκληρωθεί την προσεχή Πέμπτη όμως η άσκηση θα αποτελέσει την απαρχή μιας ευρύτερης και πιο τακτικής συνεργασίας. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό στο τέλος της άσκησης προβλέπεται μια εντυπωσιακή επίδειξη από τα Στελέχη Ειδικών Επιχειρήσεων και των τεσσάρων κρατών στις εγκαταστάσεις του ΚΕΕΔ όπως είχε γίνει και στην ‘’SALAMIS STORM’’ το 2018. Τότε συμμετείχαν Στελέχη Ειδικών Επιχειρήσεων από την Ελλάδα και τις Βαλκανικές χώρες με την άσκηση να κλείνει επίδειξη παρουσία της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας του ΥΠΕΘΑ.

Επιπλέον σημαντικός παράγοντας που έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην απόφαση των Αράβων να έρθουν στην Ελλάδα είναι φυσικά και το πολύ υψηλό επίπεδο των Ελλήνων SOF οι οποίοι πλέον κατατάσσονται στους κορυφαίους παγκοσμίως.

Η ‘’HERCULES 21» αποτελεί μια ακόμα απόδειξη του ρόλου που έχει πλέον η Ελλάδα στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου αλλά και της Μέσης Ανατολής και κυρίως των εξαιρετικών σχέσεων που έχει αναπτύξει με τον Αραβικό κόσμο. Την ώρα μάλιστα που η Τουρκία δείχνει απομονωμένη και προσπαθεί να ‘’ρίξει και πάλι γέφυρες’’ σε χώρες όπως η Αίγυπτος ώστε να μπλοκάρει τη διείσδυση της Αθήνας.

Το γεγονός ότι ήδη οι Ελληνικοί Patriot και τα Στελέχη της Πολεμικής Αεροπορίας που τους επανδρώνουν κατευθύνονται προς το Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας καταδεικνύει ότι ο άξονας της Αθήνας με τις Αραβικές χώρες  ισχυροποιείται συνεχώς.

ΠΗΓΗ www.newpost.gr

Προηγούμενο άρθροΣυλλυπητήρια ανακοίνωση της Ένωσης Δασοπόνων Α.Δ. Μακεδονίας Θράκης
Επόμενο άρθροΟ Αθανάσιος Μαλάκης νέος Πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Έβρου