ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΑΜΘ: “Απόρριψη των δικαιούχων συντάξεων χηρείας κι αναπηρίας, από την εξισωτική αποζημίωση του 2019 και οι πραγματικοί λόγοι αύξησης των δικαιούχων και του κονδυλίου, από το 2016”

Δημοσιεύτηκε στις: at 01:07
290 0

ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΑΜΘ

Θέμα : ’’ Απόρριψη των δικαιούχων συντάξεων χηρείας κι αναπηρίας, από την εξισωτική αποζημίωση του 2019 και οι πραγματικοί λόγοι αύξησης των δικαιούχων και του κονδυλίου, από το 2016. ’’

Κύριε Υπουργέ

Από το 2016 που οι όροι επιλεξιμότητας της Εξισωτικής Αποζημίωσης (Ε.Α) άλλαξαν, αφού η στόχευση της συγκεκριμένης ενίσχυσης διαφοροποιήθηκε από τα προηγούμενα έτη, το ποσό που μοιράζεται στους δικαιούχους αυξήθηκε.

Η αύξηση του ποσού που διανέμεται, είναι αποτέλεσμα της κατάργησης, της υποχρεωτικότητας της μονίμου κατοικίας των δικαιούχων, στις ορεινές και μειονεκτικές περιοχές, αφού πια βασικό κριτήριο επιλεξιμότητας είναι μόνο η τοποθεσία της έκτασης που ενισχύεται κι όχι η μόνιμη κατοικία του παραγωγού.

Πολλές φορές αυτό είναι πλασματικό, αφού με την τεχνική λύση που εφαρμόζεται για τα βοσκοτόπια, την Ε.Α παίρνουν και κτηνοτρόφοι που δεν έχουν σχέση με αυτές τις περιοχές, αλλά για καλή τους τύχη, τους έχει δοθεί θεωρητικά βοσκότοπος στις περιοχές αυτές.

Ταυτόχρονα το χαμηλό όριο των 20 στρεμμάτων, για να ενισχυθεί κάποιος γεωργός ή κτηνοτρόφος, καταργήθηκε και φυσικά οι δικαιούχοι ανά την επικράτεια αυξήθηκαν γεωμετρικά, αφού η Ε.Α απέκτησε το χαρακτήρα μικροεπιδόματος, με δικαιούχους πολλές φορές, κατοίκους αστικών κέντρων.

Η μεγάλη όμως αύξηση του κονδυλίου, προήλθε από την αλλαγή στο όριο επιλεξιμότητας των καλλιεργήσιμων εκτάσεων, για τις οποίες ισχύει πια, ότι και για τις εκτάσεις των βοσκοτόπων, δηλαδή το ανώτερο όριο ενισχυόμενης έκτασης, στα 30Ha.

Η παραπάνω αλλαγή μετακύλησε τα κονδύλια της Ε.Α, από την κτηνοτροφία στη γεωργία και κατέβασε το ανώτερο όριο για την κτηνοτροφία από τις 5.000 ευρώ στις ορεινές (το 2014 και το 2015 ήταν στις 7.000 ευρώ) και 4.500 ευρώ στις μειονεκτικές περιοχές στις 3.312,5 ευρώ στις ορεινές και 2.517,5 ευρώ (από το 2019 και μετά, ακόμα χαμηλότερα) στις μειονεκτικές περιοχές.

Στη χωρική ενότητα κυρίως της Α.Μ.Θ, της κεντρικής Μακεδονίας και κάποιων νησιών, όπως είναι η Θάσος, λόγω της υψηλής πυκνότητας βόσκησης που ορίστηκε με την εφαρμογή της τεχνικής λύσης των βοσκοτόπων, τα ποσά μειώθηκαν δραματικά. Υποπολλαπλάσια των προηγούμενων ετών και σε πολλές περιπτώσεις, συγκρίνοντας με κτηνοτρόφους άλλων περιφερειών, με το ίδιο ζωικό κεφάλαιο, στο 1/3 αυτών.

Στη χωρική ενότητα της Α.Μ.Θ, με την τεχνική λύση του 2015, για να πάρει 30Ha (300 στρέμματα) βοσκότοπου ο κτηνοτρόφος, θα πρέπει να έχει 600 ενήλικα πρόβατα ή 600 γίδια ή 100 αγελάδες. Αντίστοιχα σε άλλες περιοχές της χώρας, η κατανομή 30Ha (300 στρεμμάτων) βοσκότοπου επιτυγχάνεται με 200 ενήλικα πρόβατα ή 200 γίδια ή 30 αγελάδες!

Ο επανακαθορισμός των μειονεκτικών περιοχών στα τέλη του 2018 με αφετηρία το 2019, δημιούργησε νέους δικαιούχους στις περιοχές που εντάχθηκαν και σε συνδυασμό με τη σταδιακή απένταξη, εντός τριών ετών, των δικαιούχων που οι περιοχές τους απεντάχθηκαν, δημιούργησε επιπλέον κόστος στην Ε.Α.

Ενώ έχουν γίνει όλα τα παραπάνω, φτάνουμε στο 2020.

Ενημερωνόμαστε ότι μετά την πληρωμή της Ε.Α στο τέλος του 2019, υπάρχουν συνάδελφοι που εισπράττουν συντάξεις χηρείας και αναπηρικές συντάξεις κι ενημερώθηκαν από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, ότι δεν πρόκειται για το έτος 2019 να εισπράξουν την Ε.Α, που τα προηγούμενα έτη εισέπρατταν κανονικά, έστω και μετά από ένσταση.
Να αναφέρουμε μία χαρακτηριστική περίπτωση μίας συναδέλφου, που εισπράττει από σύνταξη χηρείας, το αστρονομικό ποσό των 78 ευρώ το μήνα!

Το ΥΠΑΑΤ συνέταξε ένα κανονισμό για την Ε.Α που πολλαπλασίασε τους δικαιούχους της και στοχευμένα υφάρπαξε κονδύλια από την κτηνοτροφία και τα μετέφερε στη γεωργία.

Έκανε την «ενίσχυση των ορεινών κτηνοτρόφων», όπως ονόμαζαν χαρακτηριστικά την Ε.Α, όσοι αναφέρονταν σε αυτή, χαρτζιλίκι πολλές φορές, για τους αγρότες και κτηνοτρόφους των πόλεων.

Το ΥΠΑΑΤ λοιπόν ξαφνικά, μετά από όλα τα παραπάνω κι αφού υπερτριπλασίασε τους δικαιούχους, αποφάσισε να μειώσει το κόστος της Ε.Α δραστικά, απορρίπτοντας όσες κι όσους λαμβάνουν σύνταξη χηρείας ή αναπηρική σύνταξη.

Στον Καιάδα λοιπόν όλοι αυτοί!

Δε γνωρίζουμε ποιος ειδήμον νους σκέφτηκε κι εφάρμοσε αυτή την αλλαγή, σε βάρος της ειδικής αυτής ομάδας συναδέλφων. Θα πρέπει όμως να γνωρίζει ότι όλοι μας κι ανά πάσα στιγμή, μπορούμε να βρεθούμε στη δύσκολη και δυσάρεστη θέση αυτών των ανθρώπων και να χρειαζόμαστε μία επιπλέον οικονομική στήριξη κι όχι ένα επιπλέον οικονομικό χαστούκι!

Ευχόμαστε φυσικά να μη συμβεί αυτό σε κανέναν.

Επιτέλους κύριε υπουργέ, σταματήστε τα γραφειοκρατικά χαστούκια κι εμπόδια, στους εναπομείναντες κτηνοτρόφους της πατρίδας μας. Η ανάσχεση της εγκατάλειψης του επαγγέλματος, αν δεν είναι πλέον πολύ αργά, δεν επιτυγχάνεται με τέτοιου είδους πολιτικές

Επικαλούμενοι τη λογική και την ανθρώπινη ευαισθησία σας, ζητάμε την άμεση παρέμβασή σας κύριε υπουργέ, για να διορθωθεί ή να ερμηνευθεί όπως τα προηγούμενα έτη, η συγκεκριμένη αλλαγή στον κανονισμό της Ε.Α.
Τον τεχνικό τρόπο για τη θεραπεία της συγκεκριμένης αδικίας, τον γνωρίζουν κι αν δεν τον γνωρίζουν να ψάξουν να τον βρουν, αυτοί που δημιούργησαν το πρόβλημα!

Για την Ε.Α του 2020, ελπίζουμε να έχει προβλεφτεί η επαναφορά στην κανονικότητα, σε ότι αφορά το συγκεκριμένο ζήτημα.

ΤΑ Δ.Σ. ΤΩΝ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ Α.Μ.Θ.

ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ Δ.Κ.ΝΕΥΡΟΚΟΠΙΟΥ ΤΗΛ.6972896984
ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ Δ.ΠΡΟΣΟΤΣΑΝΗΣ ΤΗΛ.6932759101
ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ Ν.ΚΑΒΑΛΑΣ ΤΗΛ.6972409960
ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ Ν.ΞΑΝΘΗΣ ΤΗΛ.6972316281
ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ Δ. ΙΑΣΜΟΥ ΤΗΛ.6936924070
ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ Δ.ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ ΤΗΛ.6973036466
ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΘΡΑΚΩΝ ΑΜΝΟΣ ΤΗΛ.6906899820
ΑΓΡΟΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΑΡΡΙΑΝΩΝ ΤΗΛ.6973305775

Πίνακας αποδεκτών:
Υπουργός ΑΑΤ κ. Μ.Βορίδης
Υφυπουργός κ. Φ.Αραμπατζή
Υφυπουργός κ. Κ.Σκρέκας
Γ.Γραμματέας κ. Κ.Μπαγινέτας
Βουλευτές ΑΜΘ
Περιφερειάρχης ΑΜΘ κ. Χ.Μέτιος
Αντιπεριφερειάρχης Αγρ. Οικον. και Κτην. κ. Γ.Ζιμπίδης
Εντεταλμένος σύμβουλος Αγρ. Οικον. και Κτην. κ. Α.Καραγιώργης
Πρόεδρος ΟΠΕΚΕΠΕ κ. Γρ.Βάρρας
Αντιπρόεδρος ΟΠΕΚΕΠΕ κ. Δ.Μελάς
Μ.Μ.Ε.

Σχετικά άρθρα

ΠΡΟΣΟΧΗ! Πεζοδρομειται η παραλιακή λεωφόρος το τριήμερο από Παρασκευή έως την Κυριακή

Δημοσιεύτηκε από: - 14 Μαΐου 2021 0
Με ΟΜΟΦΩΝΗ απόφαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής ισχύουν κυκλοφοριακές παρεμβάσεις απαγόρευσης κυκλοφορίας οχημάτων και δικύκλων στην οδό Β. Αλεξάνδρου και…

ΥΠΕΣ: 380 εκατ. ευρώ στους Δήμους μέσω «Αντώνη Τρίτση» για περιβάλλον, αθλητικές εγκαταστάσεις, πρόσβαση ΑμΕΑ σε παραλίες και ηλεκτροκίνηση

Δημοσιεύτηκε από: - 10 Οκτωβρίου 2020 0
Στο πλαίσιο της περαιτέρω ενεργοποίησης του Προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης», ο υπουργός Εσωτερικών κ. Παναγιώτης Θεοδωρικάκος υπέγραψε τρεις νέες Προσκλήσεις, συνολικού ύψους 380 εκατ.…

Αλεξανδρούπολη, η πολύφερνη νύφη που κινδυνεύει να μείνει γεροντοκόρη (του Νίκου Παπανικολόπουλου)

Δημοσιεύτηκε από: - 28 Σεπτεμβρίου 2017 0
Ακριβώς πριν από δέκα (10) χρόνια, η Αλεξανδρούπολη, βρέθηκε στο επίκεντρο του παγκόσμιου χάρτη, στον τομέα της ενέργειας και των μεταφορών. Πολλά…