Η μείωση του πλάτους της παραλιακής οδού κατά τρια ολόκληρα μέτρα είναι γεγονός μια και ξεκίνησε η συγκεκριμένη εργολαβία και μάλιστα με τις ευλογίες του κ.Ζαμπούκη! Δυστυχώς όπως είχε επισημανθεί εντόνως κατά την προεκλογική περίοδο, η όποια νέα δημοτική αρχή θα ήταν εκείνη που θα είχε από τον Σεπτέμβριο του 2019 την πρωτοβουλία αλλά και την ευθύνη για να επανεξετάσει το έργο που είναι σε εκκρεμότητα και αφορά την κατασκευή του ποδηλατόδρομου σε όλο το μήκος της παραλιακής οδού. Συγκεκριμένα μέσα στα έργα της Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης (Β.Α.Α.), υπήρχε και το πρώτο υποέργο προϋπολογισμού 1.200.000€, που αφορά την «επέκταση του ποδηλατόδρομου και την διαμόρφωση του υπαίθριου χώρου στάθμευσης» παραπλεύρως του γηπέδου ¨Φώτης Κοσμάς¨.

Και ενώ έχει ήδη ολοκληρωθεί η διαμόρφωση του υπάρχοντος χώρου στάθμευσης δίπλα στο δημοτικό στάδιο, εκκρεμούσε (λόγω της καλοκαιρινής σεζόν) η κατασκευή του ποδηλατόδρομου συνολικού μήκους 1,44χλ στο δυτικό και νότιο τμήμα της Βασιλέως Αλεξάνδρου, γεγονός που σημαίνει κατάργηση σημαντικού αριθμού θέσεων στάθμευσης, αλλά το σημαντικότερο μείωση του πλάτους της οδού κατά τρία (3) ολόκληρα μέτρα, καθώς και της επέκτασης της πλατείας του φάρου κατά 800μ2 προς την πλευρά του νότιου ρεύματος της παραλιακής οδού, έργο που μαζί με τον ποδηλατόδρομο των 3μ καταργεί ουσιαστικά το ένα ρεύμα κυκλοφορίας των οχημάτων. Αρχικά η ίδια η κυκλοφοριακή μελέτη για να «αντιμετωπίσει» την μείωση της οδού, «αναγκάστηκε» να την μονοδρομήσει με φορά από ανατολικά προς τα δυτικά. Η προηγούμενη δημοτική αρχή και ορθώς υπό την πίεσή μου τους προηγούμενους μήνες, αντιλαμβανόμενη τα προβλήματα που θα δημιουργηθούν με τις παρούσες συνθήκες, υποχώρησε, καταργώντας την προοπτική της μονοδρόμησης. 

Δυστυχώς όμως η νέα δημοτική αρχή αγνόησε επιδεικτικά τις πρόσφατες προτάσεις μου, είτε αλλάζοντας την χάραξη του ποδηλατόδρομου με την μεταφορά του προς την πλευρά του πεζοδρομίου και των κοινόχρηστων χώρων, είτε σε διαφορετική περίπτωση θα μπορούσε να είχε μειώσει το πλάτους του στο μισό, όπως ακριβώς συμβαίνει ακόμη και σε μεγαλουπόλεις με πολλαπλάσιο πληθυσμό. Χαρακτηριστικό το παράδειγμα της Θεσσαλονίκης, όπου παραπλεύρως της Λεωφόρου Νίκης στην πλευρά του πεζοδρομίου προς την θάλασσα, υπάρχει ποδηλατόδρομος με απλή χάραξη και με πλάτος στο ήμισυ του δικού μας. 

Παύλος Α. Μιχαηλίδης

Δημοτικός Σύμβουλος                                                                  

Μέλος του ΔΣ της ΠΕΔ/ΑΜΘ

Προηγούμενο άρθροΟ Πάμμεγας Σκηπτούχος Άγιος Ιωάννης Βατάτζης ο εκ Διδυμοτείχου
Επόμενο άρθροΣυνάντηση Χρήστου Δερμεντζόπουλου με τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννη Πλακιωτάκη