Κώνσταντίνος Βώνος, Πρόεδρος Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων ΚΕΠ

Θύματα του παραλογισμού και της ανοργανωσιάς της δημοσίας Διοίκησης βρίσκονται το τελευταίο μήνα τόσο οι εργαζόμενοι στο θεσμό των ΚΕΠ αλλά και οι πολίτες που προσέρχονται στα ΚΕΠ προκειμένω να εξυπηρετηθούν λόγω των άστοχων χειρισμών της πολιτικής ηγεσίας .

Συγκεκριμένα από τις 18/12/2015 και μέχρι τέλος του τρέχοντος μήνα (31/01/2016) από τα ΚΕΠ οι δικαιούχοι των «δελτίων ελεύθερης μετακίνησης ΑμεΑ» μπουν να παραλάβουν το «κουπόνι» για το έτος…2015.Το ακόμα πιο εξωφρενικό είναι ότι οι εργαζόμενοι υποχρεούνται να αναγράφουν ως ημερομηνία λήξης την 31/12/2015 ακόμα και αν αυτό παραληφθεί την τελευταία μέρα της προθεσμίας δηλαδή την 31/01/2016!

Ενώ αρκετές Δ/νσεις ΚΕΠ αναγκάστηκαν να ανακαλέσουν τις εορταστικές άδειες του προσωπικού ώστε να καλυφθούν τα κενά που υπάρχουν στο θεσμό οι ουρές αναμονής είναι μεγάλες.

Η κατάσταση από την αρχή του μήνα ήρθε να επιβαρυνθεί λόγω και των παράλληλων διαδικασιών που «τρέχουν» αλλά και των νέων διαδικασιών που ξεκίνησαν όπως :
 Οι δικαιούχοι της επιδότησης πετρελαίου
 Οι δικαιούχοι βεβαιώσεων ΟΑΕΔ για ελεύθερη μετακίνηση στα μέσα συγκοινωνίας λόγω ανεργίας
 Οι άνεργοι που θα ανανεώσουν το Δελτίο Ανεργίας τους
 Οι απογραφέντες στρατεύσιμοι που γεννήθηκαν το έτος 1998 (κλάση 2019)
 Οι δικαιούχοι που δικαιωθήκαν οι ενστάσεις τους του προγράμματος «Ανθρωπιστικής Κρίσης»
 Οι αιτούντες πιστοποιητικά για τη προστασία για Υπερχρεωμένα Νοικοκυριά (νόμος 3869/03-08-2010 [Νόμος Κατσέλη] και νόμος 4161/14-06-2013)
 Όσοι χρειάζονται ηλεκτρονικά παράβολα για τις συναλλαγές τους με τη Δημόσια Διοίκηση
Ενώ στις τεράστιες ουρές που πλέον παρατηρούνται στο θεσμό προστίθενται καθημερινά και οι δικαιούχοι διαφόρων προγραμμάτων του ΟΑΕΔ που παραπέμπονται στα ΚΕΠ αφού ο ΟΑΕΔ αδικαιολόγητα έχει κλείσει τα «γκισέ» του για την πλειοψηφία των προγραμμάτων αυτών!

Αποτέλεσμα τα ΚΕΠ να έχουν μετατραπεί σε «παραΟΑΕΔ» και η ένταξη των νέων διαδικασιών να λειτουργούν εις βάρος των υπολοίπων 1000 και πλέον παλαιοτέρων διαδικασιών όπως πχ αρμοδιότητες της Δ/νσεων Μεταφορών.

Η υπομονή των εργαζομένων στο θεσμό αλλά κυρίως οι αντοχές τους έχουν εξαντληθεί. Η κατάρρευση είναι πλέον προ των πυλών ενώ η ταλαιπωρία των πολίτων που για μια απλή διαδικασία μόλις 2 λεπτών αναγκάζονται να περιμένουν πάνω από 45 λεπτά έρχεται να υπογραμμίσει προβλήματα και δυσλειτουργίες που χρόνια ταλαιπωρούν και απαξιώνουν τον κλάδο μας.

Με δεδομένο ότι δε γίνεται καμία συζήτηση για ενίσχυση με προσωπικό αλλά και κανένας σχεδιασμός για επέκταση του θεσμού γίνεται σαφές ότι λειτουργούν με σκοπό την απαξίωση του θεσμού δημιουργώντας ουρές σε ένα οργανισμό που καταξιώθηκε λόγω των ποιοτικών υπηρεσιών που προσέφερε με απώτερο σκοπό την προώθηση των διαδικτυακών συναλλαγών μεταξύ πολίτων και κράτους, καθιστώντας τα ΚΕΠ απαρχαιωμένη υπηρεσία υποδοχής ηλεκτρονικά αναλφάβητων!
Οι εργαζόμενοι δε θα κάτσουν με σταυρωμένα χέρια να περιμένουν την κατάρρευση. Με επιστολή μας προς των Υπουργό ΗΔΜΗΔ Κο Βερναρδάκη περιμένουμε να δούμε άμεσα αν ο Υπουργός έχει πρόθεση να λύσει πολιτικά το θέμα και να επανακαθορίσει τον στρατηγικό σχεδιασμό σε συνεργασία με τους εργαζομένους στα ΚΕΠ αυτή τη φορά.
Αλλιώς θα διεκδικήσουμε τα αιτήματα μας και θα προστατέψουμε το θεσμό κλιμακώνοντας τον αγώνα μας με δυναμικές κινητοποιήσεις.

www.airetos.gr

Προηγούμενο άρθροΠΑΜΕ παράσταση διαμαρτυρίας την Παρασκευή 8 Γενάρη στις 10 πμ. στο ΙΚΑ Αλεξανδρούπολης
Επόμενο άρθροΣύλληψη ύποπτης για εμπλοκή στο ΙSIS στην Αλεξανδρούπολη